Ελλάδα

Γιάνναρος για φωτιές: Η ανθρώπινη βλακεία αποτελεί το πιο καλά οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών

Γιάνναρος για φωτιές: Η ανθρώπινη βλακεία αποτελεί το πιο καλά οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών
Η ανάρτηση του Θοδωρή Γιάνναρου για τις φωτιές και τους εμπρησμούς.

Για τους χάρτες επικινδυνότητας που εκδίδει το Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo, η ΕΜΥ και δίνονται στη δημοσιότητα και από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης αλλά και για τους λόγους που τελικά εκδηλώνονται οι φωτιές απάντησε ο Θοδωρής Γιάνναρος.

Όπως σημειώνει με νόημα, ο Εντεταλµένος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιµης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζοντας τα δύο βασικά δεδομένα έναρξης πυρκαγιών: «Η ανθρώπινη αμέλεια (βλακεία) αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο καλά οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών που αντιμετωπίζει η χώρα. Παραδείγματα αμέλειας είναι το κάψιμο υπολειμμάτων καλλιεργειών («ξέρω εγώ, δεν μου φεύγει η φωτιά»), τα πυροτεχνήματα/βεγγαλικά («party, yeah!»), το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο ή πλησίον αυτής («Κυριακή θα ψήσουμε παϊδάκια ε;»), θερμές εργασίες («έλα μωρέ, μια ηλεκτροσυγκόλληση 2 λεπτά θα κάνω») κ.α. Στην ανθρώπινη αμέλεια συμπεριλαμβάνω και τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (θέμα taboo)».

Αναλυτικά η ανάρτησή του

Εξανίστανται πολλοί λέγοντας «να μη βγάζουν χάρτες επικινδυνότητας γιατί αυτούς βλέπουν οι εμπρηστές και έχουμε τόσες πυρκαγιές!».

Δεδομένο πρώτο. Η ανθρώπινη αμέλεια (βλακεία) αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο καλά οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών που αντιμετωπίζει η χώρα. Παραδείγματα αμέλειας είναι το κάψιμο υπολειμμάτων καλλιεργειών («ξέρω εγώ, δεν μου φεύγει η φωτιά»), τα πυροτεχνήματα/βεγγαλικά («party, yeah!»), το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο ή πλησίον αυτής («Κυριακή θα ψήσουμε παϊδάκια ε;»), θερμές εργασίες («έλα μωρέ, μια ηλεκτροσυγκόλληση 2 λεπτά θα κάνω») κ.α. Στην ανθρώπινη αμέλεια συμπεριλαμβάνω και τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (θέμα taboo).

Δεδομένο δεύτερο. Κάθε χάρτης επικινδυνότητας έχει ένα και μοναδικό στόχο. Την ενίσχυση της ενσυναίσθησης και της ετοιμότητας όλων. Τον ίδιο ακριβώς στόχο εξυπηρετεί και η χρήση όρων όπως το «καιρός τύπου Hot-Dry-Windy». Διότι εάν από τους 10 εν δυνάμει ανόητους, έστω και 2 μόνο να αποφύγουν τη χρήση της φωτιάς επειδή άκουσαν ότι θα έχουμε hot-dry-windy ή επειδή είδαν 1-2 χάρτες, τότε ναι έχουμε κάνει καλό.

{https://www.facebook.com/tmgiannaros/posts/pfbid0q7ohfevdQHdjqBW5rkmqxDbNrP7XJ8yo7dTz6WAeoFLYCgDwKnksHcyXNqeXA9JYl}