Ελλάδα

Φωτιά τώρα: Στη Ροδόπη η μεγάλη μάχη - Η εικόνα σε Εύβοια και Ανδρο

Φωτιά τώρα: Στη Ροδόπη η μεγάλη μάχη - Η εικόνα σε Εύβοια και Ανδρο Φωτογραφία: Eurokinissi
Δύσκολη ημέρα και στην Αττική, όπου ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν άμεσα οι επικίνδυνες φωτιές

Μάχη σε πολλά νέα μέτωπα φωτιάς δίνουν από το πρωί του Σαββάτου οι δυνάμεις τις πυροσβεστικές, που σε ένα 24ωρο κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 66 πυρκαγιές.

Αυτή την ώρα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που ξέσπασαν στο Κοντοδεσπότι Εύβοιας και στις Σάπες Ροδόπης, κοντά στο χωριό Ασκητές, όπου εκδόθηκε και προειδοποιητικό μήνυμα από το 112.

{https://x.com/112Greece/status/1804528561467908405}

Δύσκολη μάχη στη Ροδόπη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη φωτιά στις Σάπες Ροδόπης. Καίει κοντά στο χωριό Ασκητές, στου οποίου τους κατοίκους εστάλη προειδοποίηση 112 ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Στο σημείο επιχειρούν 13 πυροσβεστικά οχήματα, 52 πυροσβέστες 15 άτομα πεζοπόρο, 1 όχημα για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και 4 εναέρια. Πυροσβεστικές ενισχύσεις αναμένονται από Καβάλα, Ξάνθη και Σουφλί.

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης μάλιστα, σημειώθηκε μια ανατροπή μηχανήματος, αλλά ευτυχώς ο χειριστής του είναι καλά στην υγεία του.

{https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/posts/pfbid02tqVgfwGTLXv1AepHThT12XGjabCaYcSEMFjbJwF8Bedswi2wMWst1dPUvBPfLCMpl}

Εύβοια: Ελεγχόμενη η κατάσταση

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ελέγξουν το μέτωπο στην περιοχή Κοντοδεσπότι στην Εύβοια.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στον δρόμο μεταξύ Ψαχνών-Κοντοδεσπότι, πολύ κοντά στο μοναστήρι της Γοργοεπήκοου και κατευθύνθηκε δυτικά προς το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης. Οι δυνατοί άνεμοι βοήθησαν να επεκταθεί και έκαψε μέρος αγροτοδασικής έκτασης, κυρίως πεύκα και ελιές.

Επίσης, έκαψε μία αποθήκη με ανακυκλώσιμα λάδια. Μάλιστα στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση να περιοριστεί η φωτιά μόνο στην αποθήκη που καταστράφηκε και δεν επεκτάθηκε στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτή την ώρα τα μέτωπα της φωτιάς έχουν περιοριστεί και οι δυνάμεις παραμένουν εκεί και αντιμετωπίζουν κάθε εστία αναζωπύρωσης που εκδηλώνεται.

{https://www.youtube.com/watch?v=0Z5jFztk-tg}

Διάσπαρτες εστίες στην Άνδρο

Στην Άνδρο οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι. Επιχειρούν 39 πυροσβέστες, 10 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου, 2 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και εθελοντές με 7 οχήματα.

Νωρίτερα το Σάββατο εστάλη μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους των περιοχών Στραπουριές, Λάμυρα, Μένητες και Υψηλά, να απομακρυνθούν προς τη Χώρα της Άνδρου.

{https://x.com/112Greece/status/1804457629143421304}

Νέα φωτιά στην Σπάρτη

Φωτιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση κοντά στη περιοχή Κάστρο στη Σπάρτη.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 6 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ.

Αττική

Δύσκολη ημέρα και στην Αττική, όπου ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν άμεσα οι επικίνδυνες φωτιές που εκδηλώθηκαν στο Μαρκόπουλο όπου 4 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις κατάφεραν να την οριοθετήσουν μέσα σε μόλις 45 λεπτά, αλλά και στα Καλύβια όπου ελέγχθηκε μέσα σε 1 ώρα με τη συμμετοχή 2 αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου, όπως και στον Ασπρόπυργο.