Ελλάδα

Φωτιά στο Δασκαλειό Κερατέας: Εκκενώθηκε με «112» ο οικισμός, την «πρόλαβαν» οι πυροσβέστες

Φωτιά στο Δασκαλειό Κερατέας: Εκκενώθηκε με «112» ο οικισμός, την «πρόλαβαν» οι πυροσβέστες
Ώρες αγωνίας για ακόμη μια νύχτα στο Δασκαλειό της Κερατέας από φωτιά που ξέσπασε αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Νύχτα τρόμου στην Κερατέα και συγκεκριμένα στο Δασκαλειό με την πυροσβεστική να δίνει μια τιτάνια μάχη και να προλαβαίνει μια πολύ δύσκολη φωτιά η οποία ξέσπασε κοντά σε σπίτια.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, είπε σε δηλώσεις του ότι ξέσπασαν δύο μέτωπα σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο και συγκεκριμένα στις περιοχές Βγέθι και Ελαιοχώρι.

Πάντως η ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής κατάφερε να τιθασεύσει και να θέσει υπό έλεγχο τη μεγάλη και δύσκολη φωτιά, με τις δυνάμεις να παραμένουν στην περιοχή και τον κόσμο να είναι στο δρόμο ιδιαίτερα αναστατωμένος. Παράλληλα, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή της Κερατέας.

Η ανάρτηση Κικίλια

{https://twitter.com/Vkikilias/status/1804621789936460118}

Σημειώνεται ότι η φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στο Άνω Δασκαλειό του Δήμου Λαυρεωτικής, με ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής να έχουν κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή.

Οι κάτοικοι της περιοχής αρχικά έλαβαν μήνυμα από το 112 να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ακολούθησε δεύτερο μήνυμα με εντολή εκκένωσης. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Άνω_Δασκαλειό (#Κουταλάδες) απομακρυνθείτε προς #Κερατέα», έγραφε το μήνυμα.

{https://x.com/112Greece/status/1804604522880548985}

Η Πυροπροστασία Δασών Λαυρεωτικής ζήτησε επίσης ενισχύσεις.

{https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=859670546189787&id=100064405491310&rdid=1Av7IKwp0NGfu3Sy}

Η φωτιά ήταν ορατή από τη Λεωφόρο Λαυρίου.

IMG 20240622 WA0007 3f619

Στο σημείο επιχείρησαν 120 πυροσβέστες με 38 οχήματα και 4 ομάδες πεζοπόρου.  

Δείτε βίντεο από την περιοχή την ώρα της φωτιάς

{https://twitter.com/kon_sarr/status/1804621854520344878}

{https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/videos/322596437569097/}

{https://www.facebook.com/pyrkagia.enhmerwsh/posts/pfbid02FJHM5YsVN33RTbNzixfSd9ZCjkqnJv1M41dgonuc8zCXbhZoHC3WNicErQdDB2QXl}  

{https://www.facebook.com/haris.zagouris/videos/864125145535911/?ref=embed_video&t=1}

66 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Υπενθυμίζεται ότι από τις 6 το απόγευμα χθες έως τις 6 το απόγευμα σήμερα εκδηλώθηκαν 66 αγροτοδασικές φωτιές, από τις οποίες οι 52 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 14.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία αυτή την ώρα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που ξέσπασαν στο Κοντοδεσπότι Εύβοιας και στις Σάπες στον Έβρο όπου εκδόθηκε και προειδοποιητικό μήνυμα από το 112.

Στην Εύβοια επιχειρούν 55 πυροσβέστες, 17 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρου, 3 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα και μηχανήματα έργου, ενώ οι δυνάμεις συνεχώς ενισχύονται. Το ίδιο και στις Σάπες, όπου επιχειρούν 11 οχήματα με 30 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Στην πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες στο Μαστραντώνη Αχαΐας και επεκτάθηκε στην Ηλεία, εξακολουθούν να επιχειρούν 180 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, πλήθος εθελοντών με υδροφόρα οχήματα αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας. Από αέρος εχθές πραγματοποίησαν ρίψεις συνολικά 19 εναέρια μέσα και σήμερα 14.

Στην 'Ανδρο οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι. Επιχειρούν 39 πυροσβέστες, 10 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου, 2 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και εθελοντές με 7 οχήματα.

Δύσκολη ημέρα και στην Αττική, όπου ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν άμεσα οι επικίνδυνες φωτιές που εκδηλώθηκαν στο Μαρκόπουλο όπου 4 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις κατάφεραν να την οριοθετήσουν μέσα σε μόλις 45 λεπτά, αλλά και στα Καλύβια όπου ελέγχθηκε μέσα σε 1 ώρα με τη συμμετοχή 2 αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και την Κυριακή σε Αττική και Εύβοια

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Κυριακή 23/6, σε Αττική και Εύβοια, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

{https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1804477645901427174}

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Συνεπώς, συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις και σε μερική επιφυλακή τίθενται οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες που στην περιοχή ευθηνής τους αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνός πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4) σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

  • 1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • 2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  • 3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Τέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.