Ολα όσα θέλετε να ξέρετε για το ΠΑΣΟΚ και την επόμενη μέρα

Ολα όσα θέλετε να ξέρετε για το ΠΑΣΟΚ και την επόμενη μέρα Φωτογραφία: SOOC
Υπό ποιες συνθήκες βαίνουμε προς την εκλογή του 7ου προέδρου της Χαριλάου Τρικούπη.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ; Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Χάρης Δούκας, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Μιχάλης Κατρίνης. Στην πορεία προς τις κάλπες δεν αποκλείεται να υπάρξουν μια ή δυο ακόμα υποψηφιότητες, αλλά μόνο σκοπό θα έχουν την καταγραφή.

ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ; Η κυριότερη συμμαχία είναι αυτή του Χάρη Δούκα με τον φέρελπι πρώην γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη. Η εκτίμηση είναι πως η συμμαχία αυτή επηρεάζει σοβαρά το συσχετισμό δυνάμεων υπέρ του Δημάρχου Αθηναίων. Πληροφορίες ότι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης θα είναι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αν εκλεγεί ο Χάρης Δούκας (ο Δήμαρχος Αθηναίων δεν είναι βουλευτής) δεν επιβεβαιώνονται, με τα δυο κορυφαία στελέχη να υποστηρίζουν πως δεν έχουν κάνει καμία τέτοιου είδους συμφωνία.

Ενδιαφέρον συγκεντρώνει πού θα ρίξει το βάρος του ο Παύλος Χρηστίδης, με στελέχη που γνωρίζουν να διαβεβαιώνουν πως από τη στιγμή που ο Μανώλης Χριστοδουλάκης συμμάχησε με τον Χάρη Δούκα ο Παύλος Χρηστίδης θα συμπορευτεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Πρόσωπο-κλειδί θεωρείται και η Μιλένα Αποστολάκη, η οποία εμφανίζεται να ανησυχεί για την προοπτική και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ μέσα από την ένταση της πόλωσης Ανδρουλάκη-Δούκα, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες να είναι υποψήφια για την ηγεσία. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η στήριξη του Χάρη Δούκα από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, τη Νάντια Γιαννακοπούλου (στην περίπτωση που δεν θέσει η ίδια υποψηφιότητα), τον Κώστα Σκανδαλίδη, τον Πέτρο Ευθυμίου κοκ. Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, που παραμένει γραμματέας του ΠΑΣΟΚ μέχρι την εκλογή νέου προέδρου, οι βουλευτές επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής και Δημήτρης Μάντζιος, ο εκπρόσωπος Τύπου Θανάσης Γλαβίνας, είναι μεταξύ των υποστηρικτών του Νίκου Ανδρουλάκη. Δυναμική, πάντως, ως υποψήφιος εμφανίζει και ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ άγνωστο είναι ακόμα ποιον θα στηρίξουν οι Στέφανος Παραστατίδης και Μανόλης Όθωνας.

ΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ; Τον Χάρη Δούκα! Εκτιμούν ότι μπορεί να έχει εισροές τόσο από τα δεξιά, όσο και από τα αριστερά, ιδίως με την κατάσταση απαξίωσης που έχει φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης. Στην κατεύθυνση αυτή χρησιμοποιείται και ο Δήμος Αθηναίων, όπως και κάποια λάθη του Δημάρχου με συμβάσεις σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έστω και αν αυτές μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού.

ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΩΝ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ; Αναμφίβολα. Ανάγκασαν τον Νίκο Ανδρουλάκη να εγκαταλείψει τη (φοβική) θέση «πλήρη εφαρμογή του καταστατικού, εκλογή ηγεσίας το φθινόπωρο του 2025» και να προχωρήσει σε εκλογές το φθινόπωρο του 2024!

ΠΟΙΟΝ ΕΥΝΟΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ; Προφανώς όχι την απερχόμενη ηγεσία, αλλά όσους επιχειρούν να εκφράσουν τις νέες προκλήσεις. Όποιος, ωστόσο, θεωρεί "προγραμμένο" τον Νίκο Ανδρουλάκη κάνει μεγάλο λάθος. Άλλωστε καθοριστικό ρόλο για την εκλογή αρχηγού θα παίξει ο αριθμός των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ που θα προσέλθει στις κάλπες.

Η ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΗΓΕΣΙΑΣ; Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που το ΠΑΣΟΚ εκλέγει αρχηγό, επικρατεί η ενότητα. Ακόμα και ο Άκης Τσοχατζόπουλος έμεινε με τον Κώστα Σημίτη, πολύ περισσότερο ακόμα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Γιώργο Παπανδρέου, παρότι δέχτηκε ισχυρές πιέσεις να φτιάξει κόμμα και είχε όλες τις αντικειμενικές δυνατότητες γι΄ αυτό! Όμως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλέον το ίδιο, όπως και το πολιτικό σύστημα εμφανίζει μεγάλη κινητικότητα. Και επιπλέον, πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση, αλλά μια φορά σπάει! Γι΄ αυτό το κλίμα στην πορεία προς την ηγεσία θα παίξει καταλυτικό ρόλο για τις προοπτικές της επόμενης μέρας και τη δυναμική του ΠΑΣΟΚ, πολύ περισσότερο καθώς η κρίση βαθαίνει πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ!

ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΑΝΑΚΟΨΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ; Δύσκολο έως αδύνατο. Όσοι από τους υποψηφίους αρχηγούς έχουν αυτή την επιδίωξη μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν!