Ελλάδα

Κορονοϊός: Αύξηση κρουσμάτων και 18 νέοι θάνατοι - 7 διασωληνωμένοι

Κορονοϊός: Αύξηση κρουσμάτων και 18 νέοι θάνατοι - 7 διασωληνωμένοι Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC
Τα στοιχεία της εβδομαδιαίας έκθεσης του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό.

Αύξηση παρουσίασε η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων του κορονοϊού σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 487 ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 218 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 211. Παράλληλα, ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν τέσσερις και ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν τρεις. Την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ο αριθμός των διασωληνώσεων ήταν έξι.
Επίσης σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι επτά και καταγράφηκαν 18 θάνατοι. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν έξι και ο αριθμός των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 20.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 παραμένει η JN.1, ενώ στελέχη της BA.2.86 με τις μεταλλάξεις F456L και R346T (νέα κατηγορία παραλλαγμένων στελεχών υπό παρακολούθηση από τις 4/6) εντοπίστηκαν από την εβδομάδα 13/2024. Αύξηση της κυκλοφορίας του ιού σημειώθηκε στα αστικά λύματα και στις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης

Αντίστροφα είναι τα στοιχεία για τον ιό της γρίπης καθώς η θετικότητα στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει χαμηλή, κάτω από 10% (εποχικό όριο έναρξης/λήξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC). Στα δείγματα του δικτύου SARI η θετικότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ενώ δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 25/2024 νοσηλεύτηκαν 148 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 71 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 25/2024 έχουν τυποποιηθεί 1.063 στελέχη γρίπης (προερχόμενα από δείγματα Sentinel κοινότητας, από δείγματα επιτήρησης SARI και από νοσοκομειακά δείγματα εκτός δικτύων επιτήρησης), εκ των οποίων τα 557 (52%) ήταν τύπου Α και 506 (48%) τύπου Β. Από την εβδομάδα 10 και μετά υπάρχει επικράτηση του τύπου Β, τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI). Συνολικά, έχουν υποτυποποιηθεί στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης 539 στελέχη τύπου Α. Τα 494 (92%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1)pdm09 και τα 45 (8%) στον υπότυπο Α(Η3).

Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει και ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις ενώ αντίστοιχα σε χαμηλά επίπεδα παραμένει και ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις Τέλος, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα ούτε στην κοινότητα ούτε στα νοσοκομεία αναφορικά με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό – RSV.