Επιστήμη

Η χρήση κάνναβης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής COVID-19

Η χρήση κάνναβης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής COVID-19 Φωτογραφία: unsplash
Παρόμοια με τους καπνιστές, οι χρήστες κάνναβης έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία ή ΜΕΘ όταν μολυνθούν από τον κορονοΐο.

Καθώς η θανατηφόρα ασθένεια που έγινε γνωστή ως COVID-19 άρχισε να εξαπλώνεται στα τέλη του 2019, οι επιστήμονες έσπευσαν να απαντήσουν σε ένα κρίσιμο ερώτημα: Ποιοί κινδυνεύουν περισσότερο;

Γρήγορα αναγνώρισαν ότι μια χούφτα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του καπνίσματος, του υψηλού δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και της παρουσίας άλλων ασθενειών όπως ο διαβήτης, έκαναν τους ανθρώπους που μολύνθηκαν από τον ιό πολύ πιο ευάλωτους σε σοβαρή νόσηση, αυξάνοντας και τον κίνδυνο να πεθάνουν. Ωστόσο, ένας προτεινόμενος παράγοντας κινδύνου παραμένει ανεπιβεβαίωτος περισσότερα από τέσσερα χρόνια αργότερα, η χρήση κάνναβης.

Τώρα, μια νέα μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις επισημαίνει αποφασιστικά ότι η κάνναβη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουνίου στο JAMA Network Open, ανέλυσε τα αρχεία υγείας 72.501 ατόμων με μέση ηλικία τα 48 έτη (59,7% γυναίκες) που είχαν επισκεφτεί εξαιτίας της COVID-19 κέντρα υγείας και δομές υγειονομικής περίθαλψης στις Μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ανέφεραν ότι έκαναν χρήση οποιασδήποτε μορφής κάνναβης τουλάχιστον μία φορά το χρόνο πριν από την εμφάνιση της COVID-19 είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία και εντατική φροντίδα σε σχέση με άτομα χωρίς τέτοιο ιστορικό. Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος σοβαρής νόσησης ήταν αντίστοιχος με του καπνίσματος.

«Υπάρχει η πεποίθηση ότι η κάνναβη είναι ασφαλής στη χρήση, ότι δεν είναι τόσο επιβλαβής για την υγεία όσο το κάπνισμα ή το ποτόή ότι μπορεί ακόμη και να είναι καλή για τον οργανισμό», σχολιάζει η ανώτερη συγγραφέας Li-Shiun Chen, καθηγήτρια ψυχιατρικής. «Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχει γίνει τόση έρευνα για τις επιπτώσεις της κάνναβης στην υγεία σε σύγκριση με τον καπνό ή το αλκοόλ. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι η χρήση κάνναβης δεν είναι αβλαβής στο πλαίσιο της COVID-19. Οι άνθρωποι που ανέφεραν τρέχουσα χρήση κάνναβης, σε οποιαδήποτε συχνότητα, ήταν πιο πιθανό να νοσηλευτούν ή να μπουν στην εντατική από εκείνους που δεν έκαναν χρήση κάνναβης».

Ωστόσο, η χρήση κάνναβης είναι διαφορετική από το κάπνισμα ως προς την επιβίωση. Ενώ οι καπνιστές είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από COVID-19 από τους μη καπνιστές, δεν ισχύει το ίδιο για τους χρήστες κάνναβης, έδειξε η μελέτη.

Η μελέτη

Η μελέτη ανέλυσε ηλεκτρονικά αρχεία υγείας ατόμων που επισκέφθηκαν εξαιτίας της COVID-19 νοσοκομεία και κλινικές στο Μιζούρι και το Ιλινόις στο χροικό διάστημα μεταξύ 1 Φεβρουαρίου 2020 και 31 Ιανουαρίου 2022. Τα αρχεία περιείχαν δεδομένα σχετικά με δημογραφικά χαρακτηριστικά όπως το φύλο, ηλικία και φυλή, στοιχεία για άλλες νόσους όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις ή για χρήση ουσιών, συμπεριλαμβανομένου του καπνού, του αλκοόλ, της κάνναβης και του ατμίσματος, καθώς και τα αποτελέσματα της ασθένειας, συγκεκριμένα, νοσηλεία, εισαγωγή στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και επιβίωση.

Οι ασθενείς με COVID-19 που ανέφεραν ότι είχαν κάνει χρήση κάνναβης το προηγούμενο έτος είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν και 27% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε ΜΕΘ από ασθενείς που δεν είχαν κάνει χρήση κάνναβης. Για σύγκριση, οι καπνιστές με COVID-19 είχαν 72% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν και 22% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν εντατική θεραπεία σε σχέση με τους μη καπνιστές. Αυτά τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με κάποιες άλλες έρευνες που υποδηλώνουν ότι η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να καταπολεμήσει ιογενείς ασθένειες όπως τη COVID-19.

Ωστόσο, η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να απαντήσει στο ερώτημα γιατί η χρήση κάνναβης μπορεί να επιδεινώσει την COVID-19. Μια πιθανότητα είναι ότι η εισπνοή καπνού μαριχουάνας τραυματίζει τον ευαίσθητο πνευμονικό ιστό και τον καθιστά πιο ευάλωτο σε μολύνσεις, με τον ίδιο τρόπο που ο καπνός του τσιγάρου προκαλεί πνευμονική βλάβη θέτοντας τους ανθρώπους σε κίνδυνο πνευμονίας, είπαν οι ερευνητές. Είναι επίσης πιθανό η κάνναβη, η οποία είναι γνωστό ότι καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, να υπονομεύει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις ιογενείς λοιμώξεις ανεξάρτητα από το πώς καταναλώνεται, σημείωσαν οι ερευνητές, οι οποίοι ελπίζουν πως αυτή η μελέτη θα ανοίξει τον δρόμο για περισσότερη έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της κάνναβης στην υγεία.