Ελλάδα

Πάρτι αισχροκέρδειας και «κηρύγματα» κατά της ακρίβειας: Με το σταγονόμετρο το λάδι στη σαλάτα

Πάρτι αισχροκέρδειας και «κηρύγματα» κατά της ακρίβειας: Με το σταγονόμετρο το λάδι στη σαλάτα
Οι υποσχέσεις και τα μέτρα για την πάταξη της ακρίβειας πέφτουν βροχή, ωστόσο το λαδι σήμερα στις περισσότερες ετικέτες είναι ακριβότερο τουλάχιστον κατά πέντε ευρώ σε σχέση με πέρσι.

Και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καμία πρωτοβουλία δεν ήταν αποτελεσματική αντίθετα οδήγησε σε ξέφρενες κούρσες. Ούτε τα ταμπελάκια στα ράφια, ούτε οι λίστες με τα υποτιθέμενα φθηνότερα προϊόντα κατάφεραν να συγκρατήσουν τις αλματώδεις ανατιμήσεις στο βασικότερο είδος στη διατροφή που είναι το λάδι.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ελαιόλαδο παρουσίασε τον Μάιο τη μεγαλύτερη αύξησης τιμής στα τρόφιμα σε ετήσια βάση σε σχέση με τα άλλα προϊόντα, καθώς αυξήθηκε κατά 56,8% σε ετήσια βάση.

Συγκεκριμένα όπως απο αποδεικνύεται και απο το φωτορεπορτάζ του Dnews το καλοκαίρι του 2023 η τιμή γνωστών ετικετών λαδιού στοίχιζαν 10,85 ευρώ και 9,85 ευρώ το λίτρο, ενώ το βιολογικό ήταν στα 15,47 ευρώ το λίτρο.

Τιμές 2023

ladi382_censored_f298d.jpeg

Σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά οι αντίστοιχες τιμές είναι στα 14,48 ευρώ, 15,38 ευρώ και 21,73 ευρώ το λίτρο.

Από την πλευρά τους καταναλωτές δηλώνουν στο Dnews ότι χρησιμοποιούν το λάδι με το σταγονόμετρο αφού οι τιμές είτε στο χύμα, είτε στο συσκευασμένο έχουν ξεφύγει.

Τιμές 2024

ladia434_censored_da68d.jpg

«Όταν για ένα λίτρο χρειάζεσαι για παράδειγμα 15 ευρώ, για δέκα λίτρα θες 150 ευρώ. Δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση για αυτή την αύξηση. Εμείς όπως και ο περισσότερος κόσμος, οι φίλοι, οι συγγενής μας χρησιμοποιούμε το λάδι όπου είναι απολύτως απαραίτητο», σημειώνει ο κ. Γρηγόρης στο Dnews.

«Κάθε μήνα κόβουμε και από κάτι, αλλά πόσο να κόψουμε πια και τι να κόψουμε;», συμπληρώνει η κα. Νικολέτα και συνεχίζει: «ήρθα σήμερα στο σούπερ μάρκετ και δεν ξέρω τι να αγοράσω όταν μόνο για το λάδι, για ένα λίτρο, πρέπει να πληρώσουμε 14,33 ευρώ. Δυστυχώς δεν έχουμε όλοι χωριά για να πάρουμε χύμα και αναγκαστικά παίρνουμε από το σούπερ μάρκετ. Πέρσι ήταν πέντε ευρώ κάτω, δηλαδή του χρόνου πόσο θα στοιχίζει;», αναρωτιέται.