Επιστήμη

Μια επιστολή του Αϊνστάιν προς τον Ρούσβελτ θα μπορούσε να πιάσει 4 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία

Μια επιστολή του Αϊνστάιν προς τον Ρούσβελτ θα μπορούσε να πιάσει 4 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία Φωτογραφία: PIXABAY
Μια επιστολή του Άλμπερτ Αϊνστάιν, με την η οποία ενθάρρυνε τις ΗΠΑ να αναπτύξουν τις πρώτες πυρηνικές βόμβες στον κόσμο, πρόκειται να βγει σε δημοπρασία. Αργότερα ο ίδιος φέρεται να μετάνιωσε που υπέγραψε την επιστολή

Με μια επιστολή του ο Αϊνστάιν προς στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Φρανκλίνο Ρούσβελτ στις 2 Αυγούστου του 1939- λίγες εβδομάδες πριν από την κήρυξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – τον προειδοποιούσε ότι η ναζιστική Γερμανία μπορεί να είχε χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες της επιστήμης για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και πρότεινε οι ΗΠΑ να ξεκινήσουν το δικό τους ατομικό πρόγραμμα.

Τρία χρόνια αργότερα, η Αμερική ξεκίνησε το Σχέδιο Μανχάταν, το οποίο οδήγησε στην πρώτη χρήση ατομικών όπλων εναντίον της Ιαπωνίας το 1945.

Αυτή η επιστολή, μαζί με άλλα αντικείμενα που ανήκουν στον συνιδρυτή της Microsoft, Πολ Άλεν, ο οποίος πέθανε το 2018 σε ηλικία 65 ετών, θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Christie's, στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο. Στη συλλογή υπάρχει μια σειρά αντικειμένων που σχετίζονται με το ενδιαφέρον του Άλεν και την επιρροή του στους υπολογιστές, αλλά αυτή η επιστολή του Αϊνστάιν αναμένεται να είναι το κεντρικό στοιχείο.

Η εκτιμώμενη αξία της επιστολής κυμαίνεται μεταξύ 4 και 6 εκατομμυρίων δολαρίων (3,2 εκ.-4,7 εκ. £). Στην πραγματικότητα γράφτηκε από τον Ούγγρο φυσικό Leo Szilard με τη βοήθεια άλλων επιστημόνων, αλλά υπογράφηκε από τον Einstein γιατί εκείνος, ως μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της επιστήμης όλων των εποχών, δεν θα άφηνε αδιάφορο τον πρόεδρο.

Αναφέρεται ωστόσο, ότι ο Αϊνστάιν αργότερα μετάνιωσε για την επιστολή λόγω του ρόλου που έπαιξε στο να γίνει η Αμερική η μόνη χώρα - εκείνη την εποχή - που κατασκεύαζε πυρηνικά όπλα. Το 1947 σύμφωνα με το ΤΙΜΕ φέρεται να είπε: «Αν ήξερα ότι οι Γερμανοί δεν θα κατάφερναν να παραγάγουν ατομική βόμβα, δεν θα σήκωνα ποτέ το δάχτυλο».

Δημοπρατείται επίσης ένας υπολογιστής του 1971, ένα μοντέλο DEC PDP-10: KI-10 στου οποίου την αποκατάσταση βοήθησε ο Άλεν και ο οποίος αναμένεται να κοστίσει από 30.000 έως 50.000 δολάρια. Αυτοί οι τύποι υπολογιστών ήταν το κλειδί για την ανάπτυξη πρώιμων μορφών του Διαδικτύου.

Στα αντικείμενα του Άλεν προς δημοπράτηση περιλαμβάνεται και μια διαστημική στολή που ανήκει στον αστροναύτη Ed White -ο οποίος έγινε ο πρώτος Αμερικανός που πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο το 1965- με εκτιμώμενη αξία από 80.000 έως 120.000 δολάρια.

Το 2022, η συλλογή έργων τέχνης του Άλεν σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη πώληση σε δημοπρασία, συγκεντρώνοντας πάνω από 1,5 δισ. δολάρια (1,2 δισ. £). Η συλλογή περιλάμβανε έργα των Πικάσο, Νταλί και Βαν Γκογκ. Η επιθυμία του Άλεν ήταν τα έσοδα να διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της ζωής του, δώρισε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, ίδρυσε μουσεία τέχνης και πολιτισμού και είχε επίσης διάφορες αμερικανικές αθλητικές ομάδες. Η καθαρή του περιουσία τη στιγμή του θανάτου του εκτιμήθηκε σε πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια από το Forbes.

Πηγή: BBC