Ελλάδα

Ζερεφός για τον θάνατο 13χρονης από κεραυνό: Πώς μπορούμε να προστατευτούμε

Ζερεφός για τον θάνατο 13χρονης από κεραυνό: Πώς μπορούμε να προστατευτούμε
Σοκ προκαλέσε ο τραγικός θάνατος ενός 13χρονου κοριτσιού που «χτυπήθηκε» από κεραυνό σε παραλία της Χαλκιδικής, όπου είχε πάει για μπάνιο με την οικογένειά της.

Με αφορμή τον τραγικό θάνατο της 13χρονης στη Χαλκιδική, που χτυπήθηκε από κεραυνό στην παραλία του Ποσειδίου ο γενικός γραμματέας της Ακαδηµίας Αθηνών και καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το «πιο βίαιο» φυσικό φαινόμενο.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στον ANT1 επισήμανε τη μεγάλη επικινδυνότητα που έχει το κολύμπι όταν πέφτουν κεραυνοί.

«Ο κεραυνός θα βρει το ψηλότερο σημείο στη θάλασσα. Το κεφάλι μας είναι το ψηλότερο σημείο όταν είμαστε στο νερό», τόνισε. Για αυτό θα πρέπει να «εξαφανιζόμαστε» από την παραλία όταν φαίνεται πως το πηγαίνει για βροχή.

«Όπου φύγει - φύγει όταν ξεσπά μπουρίνι», είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτηρίζοντας τον κεραυνό ως «το πιο βίαιο φαινόμενο στη φύση», εξήγησε πως «είναι μια εκτόνωση φορτίων κατευθείαν στο έδαφος».

«Το μπουρίνι όμως δεν ξεκινάει απότομα. Έχουμε χρόνο να απομακρυνθούμε. Πρέπει να βγαίνουμε αμέσως μέσα από το νερό και να φεύγουμε γρήγορα από τη θάλασσα. Το σώμα μας είναι πολύ καλός αγωγός για τον κεραυνό. Υπάρχει μια ασφάλεια μες στο αυτοκίνητο, ενώ δεν πάμε κάτω από δέντρο ή κολώνα».