Ελλάδα

Χαλκιδική: Κεραυνός σκότωσε 13χρονη σε παραλία

Χαλκιδική: Κεραυνός σκότωσε 13χρονη σε παραλία Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ/ EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
Ο κεραυνός χτύπησε τη 13χρονη την ώρα που έβγαινε από τη θάλασσα.

Μία 13χρονη έχασε τη ζωή της σε παραλία στη Χαλκιδική, όταν τη χτύπησε κεραυνός.

Η ανήλικη κολυμπούσε με τη μητέρα της, στο Ποσείδι, όταν περίπου στις 16:30 ξέσπασε καταιγίδα. Την ώρα που βγήκαν από τη θάλασσα κεραυνός χτύπησε το κορίτσι, αλλά και τη μητέρα. 

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο και ιδιώτες, που προσπάθησαν να επαναφέρουν τη 13χρονη, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Μάλιστα, οι διασώστες έκαναν για μία ώρα ΚΑΡΠΑ στο παιδί, δήλωσε η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, μιλώντας στο «Live News» του Mega.

Η ανήλικη μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Ο κεραυνός χτύπησε και τη μητέρα, αλλά δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή της, σύμφωνα με το ΑΠΕ. 

Κολυδάς: Μέτρα προστασίας από κεραυνούς

Κάθε χρόνο οι κεραυνοί σκοτώνουν περίπου 24.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, έγραψε σε χθεσινό κείμενό του ο Θοδωρής Κολυδάς, στο οποίο έκανε εκτενή αναφορά στα μέτρα προστασίας.

Για να θεωρηθεί ένα κτήριο ικανό να προστατεύσει, πρέπει να έχει οπλισμένο σκυρόδεμα, δίκτυο ύδρευσης ή αποχέτευσης, δηλαδή κάποιο χαρακτηριστικό που να μπορεί να γειώσει την τεράστια ενέργεια του κεραυνού, επεσήμανε ο διευθυντής της ΕΜΥ.

Κάτι που σημαίνει ότι σκέπαστρα, δέντρα, στάσεις λεωφορείων κτλ δεν παρέχουν προστασία από τους κεραυνούς, κάποιες φορές μάλιστα τους έλκουν, τόνισε. Επίσης, δεν προστατεύουν τα λαστιχένια υποδήματα ή τα λάστιχα των οχημάτων.

Στη θάλασσα, τα ανοιχτά πλεούμενα δεν προστατεύουν τους επιβαίνοντες από κεραυνικό πλήγμα, ανέφερε ακόμα. Το αυτοκίνητο παρέχει κάποια προστασία, αρκεί να μην αγγίζουμε τα μεταλλικά μέρη. Αν κάποιος βρεθεί σε δάσος, μακριά από ασφαλή κτήρια ή οχήματα, καλό είναι να προστατευτεί κάτω από πυκνή βλάστηση, όπως θάμνοι, υπογράμμισε.

Οι πρώτες βοήθειες σε κάποιον που επλήγη από κεραυνό είναι παρόμοιες με εκείνες που παρέχονται μετά την ηλεκτροπληξία, ανέφερε ο Θοδωρής Κολυδάς. Εάν κάποιος χτυπηθεί από κεραυνό, μπορούν να του παρασχεθούν άμεσα οι πρώτες βοήθειες, καθώς δεν συνεχίζει να φέρει επικίνδυνο ηλεκτρικό φορτίο, συμπλήρωσε.

Παρά τη γενική πεποίθηση ότι τα μεταλλικά αντικείμενα έλκουν τους κεραυνούς, αυτό δεν ισχύει πάντα, τόνισε. Επίσης, υπογράμμισε ότι ο κεραυνός μπορεί να χτυπήσει 10-15 χιλιόμετρα μακριά από την καταιγίδα. Τέλος, ο Θοδωρής Κολυδάς ξεκαθάρισε πως είναι μύθος ότι ο κεραυνός δεν χτυπά δύο φορές στο ίδιο σημείο.