Ελλάδα

Πού έχει φωτιά τώρα: Στις φλόγες Χίος και Κως - Εκκενώθηκαν ξενοδοχεία, έξι τραυματίες

Πού έχει φωτιά τώρα: Στις φλόγες Χίος και Κως - Εκκενώθηκαν ξενοδοχεία, έξι τραυματίες Φωτογραφία: kosnews24.gr
Δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τον πύρινο εφιάλτη σε Χίο και Κω και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τον χρόνο.

Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στην φωτιά που ξέσπασε από νωρίς σήμερα στην περιοχή Πόρτες Αντιμάχειας στην Κω. Η νύχτα είναι δύσκολη και εκατοντάδες κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε γήπεδο όπου θα περάσουν το βράδυ.

Ξενοδοχεία και σπίτια στην περιοχή έχουν εκκενωθεί και κάτοικοι και τουρίστες της Καρδάμαινας μεταφέρονται σε ξενοδοχεία στο Μαρμάρι, στο στάδιο της Αντιμάχειας όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες του kosnews24, καθώς και σε σχολεία. Η μεταφοράς τους γίνεται με τουριστικά λεωφορεία καθώς οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα τον οικισμό.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε αργά το απόγευμα σε δύσβατο σημείο με την φωτιά να κινείται πλέον προς το παραλιακό μέτωπο.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν περαιτέρω και στο σημείο επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 13 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Εκκενώνεται το χωριό Καρδάμαινα

εστάλη νέο μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους της περιοχής Καρδάμαινα καλώντας τους να απομακρυνθούν από αυτήν και να κατευθυνθούν προς Αντιμάχεια. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Καρδάμαινα Κως απομακρυνθείτε προς Αντιμάχεια. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών». Τα λεωφορεία πηγαίνουν στα ξενοδοχεία για να απομακρύνουν τον κόσμο, ο οποίος οδηγείται στα σχολεία και το γήπεδο της περιοχής.

{https://www.facebook.com/watch/?v=1012503056463627&rdid=IDTM4N0EeiMohdKR}

kos gipedo b7f77

kos gipedo 2 21d33

Kos gipeda 3 5c2d0

Σύμφωνα με το kosnews24.gr αυτή τη στιγμή οι εστίες της φωτιάς είναι διάσπαρτες δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στην προπάθεια κατάσβεσης. Η φωτιά έχει σχηματίσει ένα τόξο που εκτείνεται ουσιαστικά από την περιοχή του παλιού λατομείου έως την Καρδάμαινα ακριβώς απέναντι από το κάστρο της Αντιμάχειας με κατεύθυνση προς τον δρόμο που ενώνει το αεροδρόμιο της Κως με την Καρδάμαινα. 

 

kos fotia 3 c746a kos fotia 1 f2349

Παραμένει το πύρινο μέτωπο στη Χίο

Δύσκολη είναι και η κατάσταση από το πύρινο μέτωπο στη Χίο. Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών, κατοίκων και στρατιωτών προκειμένου να οριοθετηθεί η φωτιά που ξέσπασε από το πρωί περιοχή Μετόχι Σιδηρούντας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το politischios.gr, σε εξέλιξη είναι δύο μέτωπα στη Χίο, το ένα στην περιοχή Κουκουδότσουμπος και το άλλο νότια της Σιδηρούντας. Πέντε πυροσβέστες και ένας συνταξιούχος πυροσβέστης που συμμετείχε εθελοντικά τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Στην έκτατη ενημερωση για τις φωτιές από πλευράς Πυροσβεστικής αναφέρθηκε ότι  επιχειρούν 142 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος, συμπεριλαμβανομένων 30 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από Αθήνα, 21 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους και προσέθεσε ότι οι δυνάμεις θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες με 66 πυροσβέστες και 12 οχήματα που μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Λέσβο και Αθήνα.

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη στη Χίο, και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας του νησιού για τον περιορισμό της. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά 2 πυροσβέστες», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής κ. Βαθρακογιάννης.