Διεθνή

Οι νέοι ψήφισαν Αριστερά στη Γαλλία: Ποιους «κέρδισε» η ακροδεξιά της Λεπέν

Οι νέοι ψήφισαν Αριστερά στη Γαλλία: Ποιους «κέρδισε» η ακροδεξιά της Λεπέν Φωτογραφία: YOAN VALAT/EPA
Ποιος ψήφισε την ακροδεξιά της Λεπέν και πού έχασε τη δυναμική της η Αριστερά: Έρευνα της Ipsos αποκαλύπτει πώς ψήφισαν οι νέοι και τα χαμηλά εισοδήματα στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία

Έρευνα που παρουσιάζει την Τρίτη το Euronews αποκαλύπτει τον τρόπο που ψήφισαν οι Γάλλοι στον πρώτο γύρο των βουλετικών εκλογών - αναμέτρηση που σημαδεύτηκε από την υψηλότερη συμμετοχή των τελευταίων 25 ετών και ένα αποτέλεσμα ρεκόρ για την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN).

Σχεδόν το 67% των 49,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων της Γαλλίας ψήφισε, ποσοστό που είχε να καταγραφεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Το RN συγκέντρωσε το 33% των ψήφων και θα μπορούσε, την ερχόμενη Δευτέρα, να είναι η πρώτη δύναμη στην Εθνοσυνέλευση και ενδεχομένως να «κλειδώσει» την αυτοδυναμία και να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) ήρθε δεύτερο με 28% των ψήφων, ενώ ο κεντρώος συνασπισμός του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν υπέστη δεύτερη συντριπτική εκλογική ήττα σε λιγότερο από ένα μήνα, καθώς ήρθε τρίτος με 20%.

Το «φιάσκο» του Μακρόν - που πόνταρε στον φόβο προκειμένου να αναδείξει την παράταξή του ως τη μόνη λογική δύναμη - ήταν τέτοιο που τα αποτελέσματα για το RN και τον κεντρώο συνασπισμό «Ensemble» ήταν περίπου τα ίδια με αυτά που τρεις εβδομάδες νωρίτερα... οδήγησαν τον Μακρόν να διαλύσει τη Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Πώς ψήφισαν οι νέοι

Σύμφωνα με την Ipsos - η οποία πραγματοποίησε έρευνα σε περισσότερους από 10.200 ψηφοφόρους τις ημέρες που προηγήθηκαν του πρώτου γύρου σε μια προσπάθεια να αναλύσει τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του ψηφοδελτίου - το RN εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους σε όλες τις ηλικιακές ομάδες εκτός από τα άτομα κάτω των 34 ετών και τα άτομα άνω των 70 ετών.

Το υψηλότερο ποσοστό της ψήφου των ηλικιωμένων (32%) πήγε στον συνασπισμό «Ensemble» του Μακρόν, αλλά το κέντρο τα πήγε πολύ άσχημα με τους νέους, οι οποίοι αντ' αυτού ψήφισαν κυρίως το Νέο Λαϊκό Μέτωπο NFP.

Έως και το 48% των ψήφων των 18 έως 24 ετών πήγε στον αριστερό συνασπισμό, σύμφωνα με την έρευνα της Ipsos.

ipsos_b6c46.JPG

«Ένα από τα "κλειδιά" της επιτυχίας Μακρόν το 2027 ήταν πως "κέρδισε" τους νέους, ενσαρκώνοντας μια μορφή πολιτικής και γενεαλογικής ανανέωσης», εξηγεί στο Euronews ο Frédéric Michaud, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων OpinionWay. «Ο Μακρόν όμως πλέον γέρασε κι άλλωστε υπάρχει μια πολύ νεότερη ενσάρκωσή του τώρα, ο Ζορντάν Μπαρντέλα», γεγονός που εξηγεί εν μέρει την απήχηση του RN.

Σημειώνεται πως το ακροδεξιό κόμμα ήρθε δεύτερο στην ψήφο των νέων, εξασφαλίζοντας περίπου το ένα τρίτο των ηλικιακών ομάδων 18-24 και 25-34 ετών.

«Ο Μπαρντελά έχει μεγάλη απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως στο TikTok, όπου είναι πιο πιθανό να τον δει κανείς να πίνει μπύρες με ψηφοφόρους ή να μοιράζεται τυχαίες σκέψεις του σε "behind the scenes" βιντεάκια αντί να αναλύει τις πραγματικές πολιτικές του RN».

Πού πήγε η λαϊκή ψήφος

Σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της Ipsos, το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν εξασφάλισε το υψηλότερο ποσοστό της «λαϊκής» ψήφου (38%), σημειώνοντας διαφορά τριών ποσοστιαίων μονάδων από τον αριστερό συνασπισμό.

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι που δήλωσαν ότι μόλις και μετά βίας τα βγάζουν πέρα ή βασίζονται σε αποταμιεύσεις ή/και δάνεια για να τα βγάλουν πέρα (41% και 46% αντίστοιχα) επέλεξαν το RN έναντι της αριστεράς, όπως και η πλειοψηφία των εκλογέων που αυτοπροσδιορίζονται ως μειονεκτούντες (54%).

ipsos2_c274c.JPG

Η τάση αυτή ενισχύεται την τελευταία δεκαετία, εξηγεί ο Michaud στο Euronews, εν μέρει λόγω του «αισθήματος εγκατάλειψης και προδοσίας» που νιώθει το αριστερό εκλογικό σώμα απέναντι στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο κυβέρνησε τη χώρα από το 2012 έως το 2017 υπό την προεδρία του Φρανσουά Ολάντ.

Ο Μακρόν δεν έχει μείνει αλώβητος από αυτό, καθώς ήταν σύμβουλος του Ολάντ στην αρχή της θητείας του πριν περάσει δύο χρόνια ως υπουργός Οικονομικών.

Η πολιτική του ως πρόεδρος θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό απλά η συνέχεια του έργου που ξεκίνησε στο υπουργείο αυτό - με μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούσαν στη μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και την κατάργηση του φόρου περιουσίας.

Αυτό έχει κάνει το αριστερό εκλογικό σώμα πιο δεκτικό στα μηνύματα του RN «το οποίο μπόρεσε να μιλήσει για την αγοραστική δύναμη, τις καθημερινές τους ανησυχίες και ιδίως την ασφάλεια», σημειώνει ο Michaud.

Τελικά ήταν ψήφος διαμαρτυρίας;

Όπως ήταν αναμενόμενο η πλειοψηφία των ψηφοφόρων που δηλώνουν ικανοποιημένοι ή πολύ ικανοποιημένοι με τον Μακρόν ψήφισαν τον κεντρώο συνασπισμό του.

Σύμφωνα με την έρευνα της Ipsos, όμως, μόλις το ένα τρίτο όσων δήλωσαν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με τον Μακρόν προτίμησαν το NFP, ενώ η πλειοψηφία (53%) των πολύ δυσαρεστημένων επέλεξαν το RN.

Σύμφωνα με τον Michaud της OpinionWay ο θρίαμβος της ακροδεξιάς οφείλεται στη ψήφο διαμαρτυρίας των Γάλλων πολιτών, αλλά όχι μόνο. Η Εθνική Συσπείρωση λειτουργεί εδώ και καιρό ως εργαλείο τιμωρίας της εκάστοτε εξουσίας κι ως μέσο έκφρασης του θυμού.

«Πράγματι υπάρχει αυτό που ονομάζουμε "ψήφο διαμαρτυρίας", αλλά βλέπουμε και πολλές ψήφους υποστήριξης... οπότε δεν είναι μόνο ένας τρόπος εναντίωσης, είναι παράλληλα και μια ιδεολογική επιλογή προσκόλλησης στα διάφορα μέτρα που προτείνει το κόμμα του Ζορντάν Μπαρντελά».