Οικονομία

Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια η Ελλάδα στην Ευρώπη, με τη βούλα της Eurostat

Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια η Ελλάδα στην Ευρώπη, με τη βούλα της Eurostat Φωτογραφία: Eurokinissi
Οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν 38% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ 27

Το 2023, τα ελληνικά νοικοκυριά πλήρωσαν το ακριβότερο γάλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το επίπεδο τιμών σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Η Eurostat έλαβε υπόψη και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών κάθε χώρας για τον προσδιορισμό του επιπέδου τιμών.

Εκτός από τα γαλακτοκομικά, και οι τιμές άλλων βασικών τροφίμων, όπως τα έλαια-λίπη, το ψωμί και τα δημητριακά, ξεπερνούν τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αλλά και οι τιμές των αλκοολούχων ποτών να βρίσκονται 51% πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο.

Το 2023, οι τιμές των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών ήταν 5,7% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν 38% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ 27, κάνοντας την Ελλάδα την πιο ακριβή χώρα σε αυτή την κατηγορία.

Στα έλαια-λίπη, η Ελλάδα ήταν η τέταρτη ακριβότερη χώρα, με τιμές 26,3% πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο. Το ψωμί επίσης είναι ακριβότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε.-27, ενώ οι τιμές στο κρέας και τα φρούτα-λαχανικά ήταν αντίστοιχα 6,3% και 14,10% κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Οι τιμές των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα ήταν 48,6% υψηλότερες από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, με τη χώρα να κατατάσσεται δεύτερη ακριβότερη μετά το Βέλγιο.

Αντίθετα, οι τιμές των υπηρεσιών μεταφορών ήταν 14,7% χαμηλότερες από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, αν και το ίδιο ισχύει και για το επίπεδο εξυπηρέτησης.

Η εστίαση και τα καταλύματα παραμένουν συγκριτικά φθηνότερα, ενώ το 2023 οι τιμές στην ενέργεια ήταν 7% χαμηλότερες σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.