Ελλάδα

Ζιακοπούλου: Καύσωνας διαρκείας προ των πυλών - Πώς θα μας σώσουν τα μελτέμια

Ζιακοπούλου: Καύσωνας διαρκείας προ των πυλών - Πώς θα μας σώσουν τα μελτέμια
Προ των πυλών καύσωνας: Ισχυροί άνεμοι έως 7 μποφόρ ενισχύουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς, η πρόγνωση της Νικολέτας Ζιακοπούλου.

Θερμή εισβολή με 40άρια έρχεται από την Τρίτη 9 Ιουλίου με τον καιρό να κινείται σε ρυθμούς ήπιου καύσωνα. Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου. Αρκετά 40άρια, θα καταγράφονται στη δυτική Ελλάδα καθώς στα ανατολικά το ισχυρό μελτέμι θα βάζει ένα σχετικό φρένο στην ανοδική πορεία του υδραργύρου. Παράλληλα όμως, με αυτά τα δεδομένα, ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Το μελτέμι φρενάρει το λιοπύρι του καύσωνα

Οι έντονα υψηλές αλλά όχι ακραίες θερμοκρασίες που κατά τόπους στη δυτική Ελλάδα, θα φτάσουν έως και τους 42 βαθμούς Κελσίου θα ζορίσουν τους πολίτες αλλά σε συνδυασμό με τα μελτέμια, η ζέστη θα είναι ανεκτή.

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη περιμένουμε ηλιοφάνεια με λίγες μπόρες το μεσημέρι – απόγευμα στα ορεινά Ηπείρου και δυτικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι βόρειοι 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 39 με 40 βαθμούς, έως 36 με 38 στα υπόλοιπα.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι βόρειοι έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 26 έως 37 βαθμούς. Στην Θεσσαλονίκη θα έχουμε λίγες νεφώσεις το μεσημέρι. Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία από 23 έως 37 βαθμούς.

Την Τετάρτη περιμένουμε ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα. Οι βοριάδες έως 6 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο, η θερμοκρασία θα παραμείνει υψηλή.

THALASSIOS KAUSONAS EUROKINISSI 50ff6

Μελτέμι και ζέστη για πολλές μέρες «βλέπει» και ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο, το μελτέμι θα πνέει ισχυρό στο Αιγαίο και τις επόμενες ημέρες, ωστόσο η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Περισσότερη ζέστη αναμένεται στα δυτικά όπου δεν φτάνει το δροσερό μελτέμι εκεί στα δυτικά τοπικά θα φτάσει και τους 40 βαθμούς. Το ενδιαφέρον όπως τονίζει εστιάζεται στο ότι παρόλο το σταθερό μελτέμι η ζέστη θα είναι εδώ για πολλές πολλές ημέρες. Για παράδειγμα στην Αθήνα η μέγιστη στην Αθήνα δεν θα πέσει κάτω από τους 37-38 βαθμούς έως τουλάχιστον τις 23 Ιουλίου!