Ελλάδα

Στα «μαλακά» ο μεσίτης, στο σπίτι του ο κοσμηματοπώλης για τον φόνο του Ζακ Κωστόπουλου

Στα «μαλακά» ο μεσίτης, στο σπίτι του ο κοσμηματοπώλης για τον φόνο του Ζακ Κωστόπουλου Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC
Οι καταδικασθέντες «έσπασαν» την πρωτόδικη καταδίκη των 10 χρόνων με τα ελαφρυντικά που τους αναγνώρισε το δικαστήριο

Το Εφετείο αναγνώρισε την Τετάρτη ελαφρυντικά στον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη, τα οποία ρίχνουν σε χαμηλό πλαίσιο την ποινή που θα τους επιβληθεί για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου

Σε έξι χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ομόφωνα ο μεσίτης - ο οποίος θα εκτίσει την ποινή στη φυλακή - και σε πέντε χρόνια ο κοσμηματοπώλης - ο οποίος θα εκτίσει την ποινή στο σπίτι του, όπως και μετά το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Τελικά, οι καταδικασθέντες «έσπασαν» την πρωτόδικη καταδίκη των 10 χρόνων με τα ελαφρυντικά που τους αναγνώρισε το δικαστήριο.

Συγκεκριμένα στον κοσμηματοπώλη οι δικαστές ομόφωνα αναγνώρισαν δυο ελαφρυντικά, του προτέρου σύννομου βίου και της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος. Στον 61χρονο μεσίτη το δικαστήριο αναγνώρισε μόνο το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

Σημειώνεται πως ο εισαγγελέας της έδρας, Στέλιος Κωσταρέλος, ζήτησε την απόρριψη των ελαφρυντικών στους δυο καταδικασθέντες.

«Ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου εκνευρισμένος από τις φθορές στο κατάστημά του, μπορούσε να αποφύγει το αποτέλεσμα, αν άνοιγε την πόρτα και δεν τον κρατούσε εγκλωβισμένο μέσα. Δεν δικαιολογείται η αξιόποινη συμπεριφορά του κατηγορούμενου, που χτύπησε το θύμα, δίνοντας την πιο καίρια κλωτσιά στο κεφάλι του θύματος, ρίχνοντάς τον στο οδόστρωμα», είπε ο εισαγγελικός λειτουργός για τον κοσμηματοπώλη.

Για τον 61χρονο μεσίτη ανέφερε σχετικά «στην απολογία του ο κατηγορούμενος είπε ότι ενήργησε ενστικτωδώς».

«Ο ισχυρισμός ότι άρχισε τις κλωτσιές από αλτρουιστικά αισθήματα δεν ευσταθεί. Δεν προκλήθηκε από το θύμα. Δεν υπήρξε έμπρακτη μετάνοια και μεταμέλεια», σημείωσε ο Στέλιος Κωσταρέλος.

Σημειώνεται ότι ο 61χρονος μετά την πρωτόδικη καταδίκη του σε 10 χρόνια κάθειρξη είχε μείνει μόλις δυο μήνες στη φυλακή και μετά αποφυλακίστηκε με όρους. Έκτοτε εκκρεμεί η εκδίκαση αναίρεσης της απόφασης αυτής από τον Άρειο Πάγο.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο όμως με την απόφασή του τον στέλνει και πάλι στη φυλακή.

Συγκίνηση από τους συγγενείς του θύματος

Με δάκρυα στα μάτια αποχώρησαν από τη δικαστική αίθουσα οι γονείς του αδικοχαμένου Ζακ.

Έπεσαν στην αγκαλιά των συγκεντρωμένων κλαίγοντας και ευχαριστώντας τους για τη συμπαράσταση τους στο μακρύ δικαστικό τους αγώνα.

Προηγουμένως οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα κατά των δυο καταδικασθέντων μέσα στο ακροατήριο « Δολοφόνοι», «η Τζάκι ζει τσακίστε τους ναζί».

Ο 61χρονος μεσίτης, περικυκλώθηκε από τους δεκάδες συγκεντρωμένους που αποδοκίμασαν έντονα τους δυο καταδικασμένους.