Ελλάδα

Ραγδαίες εξελίξεις στο σκάνδαλο υποκλοπών: 4 οι ύποπτοι- Εξετάστηκαν Βλάχου και Κοντολέων

Ραγδαίες εξελίξεις στο σκάνδαλο υποκλοπών: 4 οι ύποπτοι- Εξετάστηκαν Βλάχου και Κοντολέων Φωτογραφία: SOOC/ THEODORE MANOLOPOULOS
Οι τέσσερις ύποπτοι στο σκάνδαλο υποκλοπών έδωσαν ανωμοτί εξηγήσεις στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση.

Μεγαλώνει ο κύκλος των υπόπτων για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ήδη τέσσερα πρόσωπα έχουν δώσει ανωμοτί εξηγήσεις στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέα Ζήση για παραβίαση τηλεφωνικού απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων.

Πέραν δηλαδή των δύο πρώτων ατόμων που κλήθηκαν για εξηγήσεις, ο κ. Ζήσης έβαλε στο «κάδρο» των υπόπτων ακόμη δύο άτομα, που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη παραδώσει τα υπομνήματα με τους υπερασπιστικούς τους ισχυρισμούς στον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι τέσσερις ύποπτοι είναι ιδιώτες επιχειρηματίες, που είχαν συμμετοχή στις εμπλεκόμενες εταιρείες με το σκάνδαλο των υποκλοπών, που εμπορεύονταν ή διοχέτευαν στην αγορά κακόβουλο λογισμικό για παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών.

Κατέθεσαν Διοικητής και Εισαγγελέας ΕΥΠ

Και ενώ ο κ. Ζήσης μελετά διεξοδικά τα υπομνήματα των τεσσάρων υπόπτων, παράλληλα αποτιμά και το περιεχόμενο των καταθέσεων δύο προσώπων που κατείχαν τις πλέον νευραλγικές θέσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως προηγούμενο διάστημα πέρασαν από το εισαγγελικό γραφείο και εξετάστηκαν τόσο η κ. Βασιλική Βλάχου που διετέλεσε εισαγγελέας στην ΕΥΠ και γνωμοδότησε υπέρ της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και άλλων προσώπων, αλλά και ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Παναγιώτης Κοντολέων.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, το κατώφλι του Ανωτάτου Δικαστηρίου είχε περάσει ως μάρτυρας και το άλλοτε δεξί χέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο δικηγόρος Γρηγόρης Δημητριάδης, που με την αποκάλυψη του σκανδάλου των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, οδηγήθηκε σε παραίτηση από τη θέση του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται οι αποφάσεις του διενεργώντα την έρευνα κ. Ζήση, σχετικά με το εάν θα διευρύνει κι άλλο τη λίστα των υπόπτων του σκανδάλου, για το οποίο έχει δεχτεί επανειλημμένως και διεθνώς επικρίσεις η χώρα μας, αναφορικά με τη λειτουργία του κράτους δικαίου.

Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι το πόρισμα του κ. Ζήση αναμένεται να ολοκληρωθεί με το νέο δικαστικό έτος, το οποίο και θα υποβάλλει ενώπιον της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η κ. Γεωργία Αδειλίνη είναι αυτή που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις σχετικά με περαιτέρω ενέργειες που πρέπει να γίνουν ή αν η έρευνα θα περάσει στο επόμενο δικονομικό στάδιο με την άσκηση ποινικών διώξεων σε πρόσωπα που διαπιστώνεται ότι έχουν τελέσει αξιόποινες πράξεις.