Οικονομία

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιες αλλαγές εξετάζονται στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιες αλλαγές εξετάζονται στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα
Πέρυσι το 47% των ελεύθερων επαγγελματιών πλήρωσε φόρο έως 1.000 ευρώ και το 27% από 1.000 έως 3.000 ευρώ, ενώ εφέτος το 17% θα πληρώσει 1.000 ευρώ και το 54% θα πληρώσει από 1.000 έως 3.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση προγραμματίζει αλλαγές στον προσδιορισμό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίες θα νομοθετηθούν το φθινόπωρο.

Οι τροποποιήσεις στο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών έχουν ήδη αυξήσει τα έσοδα από φόρους εισοδήματος στα εφετινά εκκαθαριστικά σε 4,4 δισ. ευρώ από 3,8 δισ. ευρώ πέρυσι.

Ειδικότερα, πέρυσι το 47% των ελεύθερων επαγγελματιών πλήρωσε φόρο έως 1.000 ευρώ και το 27% από 1.000 έως 3.000 ευρώ, ενώ εφέτος το 17% θα πληρώσει 1.000 ευρώ και το 54% θα πληρώσει από 1.000 έως 3.000 ευρώ.

Στο νέο σύστημα που εφαρμόστηκε εφέτος, η αφετηρία για τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος είναι ο κατώτατος μισθός των 10.920 ευρώ, με ετήσια αναπροσαρμογή. Η ελάχιστη αμοιβή προσαρμόζεται βάσει κριτηρίων όπως η παλαιότητα της επιχείρησης, ο αριθμός των εργαζομένων και ο μέσος τζίρος, ενώ προβλέπονται εκπτώσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως για άτομα με αναπηρία ή κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών. Για τους νέους επαγγελματίες, υπάρχει πλήρης απαλλαγή από το νέο σύστημα για τα τρία πρώτα χρόνια και μειώσεις για τα επόμενα δύο.

Όλα τα παραπάνω κριτήρια θα επανεξεταστούν, ενώ θα συζητηθεί πιθανή μείωση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής και ο συνυπολογισμός του οικογενειακού εισοδήματος, με στόχο την αντιμετώπιση αδικιών στο νέο σύστημα φορολόγησης. Παρόλο που ο πυρήνας της μεταρρύθμισης θα παραμείνει αμετάβλητος, οι αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών καθιστούν δεδομένες τις αλλαγές για δικαιότερη φορολόγηση.

Οι αλλαγές θα νομοθετηθούν πριν το τέλος του έτους, ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος για την ΑΑΔΕ να προσαρμόσει τα συστήματά της για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του επόμενου έτους.