Ελλάδα

Επτά στους 10 Έλληνες συμφωνούν με τον όρο γυναικοκτονία

Επτά στους 10 Έλληνες συμφωνούν με τον όρο γυναικοκτονία Φωτογραφία: Aris Oikonomou / SOOC
Έρευνα του Eteron σε συνεργασία με το King’s College του Λονδίνου για την έμφυλη βία, τις διακρίσεις και τις αντιλήψεις του κοινωνικού σώματος για την πατριαρχία και τον φεμινισμό αποκαλύπτει την ευρεία προβολή και αποδοχή που απολαμβάνει πλέον στην χώρα μας ο όρος γυναικοκτονία.

Η έρευνα με τίτλο «Gender Divide», που διεξήχθη από την aboutpeople σε πανελλαδικό δείγμα 2.074 πολιτών μεταξύ 4-6 Ιουνίου 2024, αναδεικνύει σημαντικές πτυχές των αντιλήψεων του κοινωνικού σώματος για τα έμφυλα ζητήματα.

Πιο συγκεκριμένα, αποκαλύπτει πως το 95,9% έχει ακούσει και γνωρίζει τον όρο γυναικοκτονία, ενώ το 65,8% των ερωτηθέντων συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί με την όρο έναντι 30,7% που διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί.

symfwnia_fed53.JPG

Παράλληλα η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμούν πως εγκλήματα σε βάρος γυναικών - όπως η βία, η κακοποίηση και η θανάτωση - πρέπει να τιμωρούνται αυστηρότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Αναλυτικά, το 45,6% συμφωνεί και το 22,7% μάλλον συμφωνεί, ενώ αντίθετα το 14,7% διαφωνεί και το 13,2 μάλλον διαφωνεί.

timwria_31c0a.JPG

Ενδιαφέρον όμως έχουν και οι αντιλήψεις του κοινωνικού σώματος ενδεικτικά για τις διακρίσεις και το φύλο των θυμάτων κακοποίησης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων - 79,9% - εκτιμά πως οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερες διακρίσεις σε σχέση με τους άνδρες, ενώ είναι πολύ πιθανότερο να πέσουν θύματα σωματικής κακοποίησης.

diakriseis_ceaa0.JPG

kakopoihsh_05a7e.JPG

Δείτε τα ευρήματα της έρευνας εδώ.