Διεθνή

Συναγερμός στη Φλόριντα για τον τυφώνα Milton: Χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, «αν μείνετε θα πεθάνετε»

Συναγερμός στη Φλόριντα για τον τυφώνα Milton: Χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, «αν μείνετε θα πεθάνετε»
Ο τυφώνας Milton αναμένεται να χτυπήσει τις ακτές της Φλόριντα το πρωί της Πέμπτης: Οι δραματικές εκκλήσεις των Αρχών

Ο τυφώνας Milton ενισχύθηκε εκρηκτικά τη Δευτέρα και εξελίσσεται σε έναν από τους ισχυρότερους τυφώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ, καθώς κατευθύνεται προς ένα πυκνοκατοικημένο τμήμα των ακτών της Φλόριντα, όπου οι κάτοικοι εξακολουθούν να μετρούν τις πληγές τους από τον τυφώνα Helene πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Το Κέντρο Τυφώνων περιέγραψε τον ρυθμό ενίσχυσης της καταιγίδας ως «αξιοσημείωτο». Η εκρηκτική ανάπτυξη σημειώθηκε πάνω από τα ζεστά - σε επίπεδο ρεκόρ - νερά του Κόλπου, με την ακραία ζέστη να συνδέεται από τους επίστημονες με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

Ο Milton είναι ο ισχυρότερος τυφώνας στον Κόλπο του Μεξικού που έχει καταγραφεί τόσο αργά μέσα στο έτος και μεταξύ των τριών ισχυρότερων σε οποιαδήποτε στιγμή. Είναι ένας από τους μόλις επτά τυφώνες του Ατλαντικού ή του Κόλπου που έχουν καταγραφεί και αυξήθηκαν από την κατηγορία 1 σε 5 μέσα σε 24 ώρες και μάλιστα με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό.

{https://x.com/NbergWX/status/1843497913667715245}

Οι Αρχές έχουν διατάξει ήδη μια εκκένωση που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη στην πολιτεία, έπειτα από τον τυφώνα Ίρμα του 2017. Μέχρι το απόγευμα, οι αυτοκινητόδρομοι είχαν αρχίσει να φράζουν και μεγάλες ουρές είχαν σχηματιστεί στα βενζινάδικα.

{https://x.com/NbergWX/status/1843444771135861007}

Οι μετεωρολόγοι δεν μπορούν για την ώρα να διευκρινίσουν πού ακριβώς θα προσγειωθεί ο Milton, ωστόσο προειδοποιούν πως η καταιγίδα θα πλήξει την περιοχή του κόλπου της Τάμπα, η οποία έχει να υποστεί άμεσο χτύπημα από μεγάλο τυφώνα από το 1921.

Η περιοχή φιλοξενεί περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους και είναι μία από τις πιο ευάλωτες στις καταιγίδες μητροπολιτικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σημειώνεται πως ο τυφώνας Helene βγήκε στη στεριά 100 μίλια βόρεια του κόλπου της Τάμπα στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά και πάλι έφερε ιστορικό κύμα καταιγίδας στην περιοχή. Πολλά σπίτια καταστράφηκαν και περισσότεροι από δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Πολλοί ήταν ηλικιωμένοι κάτοικοι που δεν προχώρησαν νωρίτερα σε εκκένωση.

«Αν μείνετε θα πεθάνετε»

Η δήμαρχος της Τάμπα προειδοποίησε τη Δευτέρα στο CNN όσους καταλήξουν να μείνουν σε περιοχές εκκένωσης πως... «θα πεθάνουν».

«Το νούμερο ένα μήνυμά μου», δήλωσε η Τζέιν Κάστορ«, είναι ότι πρέπει να προετοιμαστείτε, να κάνετε ό,τι χρειάζεται να κάνετε και στη συνέχεια να βγείτε από τις ζώνες εκκένωσης».

«Έχουμε 126 μίλια ακτών μόνο στην πόλη της Τάμπα, και έτσι οι άνθρωποι πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτή την προειδοποίηση, και από ό,τι φαίνεται από την κίνηση σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους μας προς βορρά, κάνουν ακριβώς αυτό», σημείωσε.

{https://x.com/adeelriaz1991/status/1843480177357295957}

Απευθυνόμη σε όσους δεν εκκενώθηκαν εγκαίρως, η Castor δήλωσε ότι ο τυφώνας Helene ήταν «ένα κάλεσμα αφύπνισης».

«Είναι κυριολεκτικά καταστροφικό και μπορώ να πω χωρίς καμία δραματοποίηση: Αν επιλέξετε να μείνετε σε μια από αυτές τις περιοχές εκκένωσης, θα πεθάνετε».

{https://x.com/BillPrinter00/status/1843434086532026584}