Ελλάδα

Nέα στοιχεία για τον καύσωνα: «Πολιορκεί» τη χώρα ασταμάτητα

Nέα στοιχεία για τον καύσωνα: «Πολιορκεί» τη χώρα ασταμάτητα
Θα «βράσουμε» τις επόμενες ημέρες, καθώς ο υδράργυρος θα «σκαρφαλώσει» σταδιακά ακόμα και στους 43°C.

Ο καύσωνας συνεχίζει να «πολιορκεί» ασταμάτητα τη χώρα μας με θερμοκρασίες που αγγίζουν σταθερά πάνω από τους 38 βαθμούς Κελσίου με πολλές μάλιστα περιοχές να σκαρφαλώνουν στους 41 βαθμούς.

Μέρα νύχτα η θερμοκρασία είναι αυξημένη και συνδυαστικά με την άπνοια δημιουργεί συνθήκες που επιβαρύνουν σωρευτικά τον οργανισμό καθώς όλα τα μετεωρολογικά προγνωστικά κάνουν λόγο για έναν πολυήμερο σταθερά εντεινόμενο καύσωνα που θα κρατήσει τουλάχιστον 10 μέρες. 

Το κύμα ζέστης που πλήττει τη χώρα μας θα συνεχιστεί με καλπάζουσα πορεία με την θερμοκρασία να φτάνει μέχρι τους 43 βαθμούς Κελσίου σε ευάλωτες στη ζέστη περιοχές κυρίως στη δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Σε «κλοιό» καύσωνα η χώρα με έντονες θερμοκρασιακές συνθήκες

Τις ιδιαίτερες θερμοκρασιακές συνθήκες που φέρνει το τρέχον κύμα καύσωνα επιβεβαιώνει και ο  Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος, διδάκτορας Δυναμικής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου PARIS-VI μέσω του climatebook.gr. Σε σχετικό του άρθρο κάνει λόγο για παρατεταμένο κύμα καύσωνα σε Νότια - Ανατολική Ευρώπη και Βαλκάνια στα μέσα Ιουλίου 2024Ισχυρό και παρατεταμένο κύμα καύσωνα επηρεάζει την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια με την θερμοκρασία να φτάνει και να ξεπερνά τους 40-42°C. Η μέγιστη θερμοκρασία για τις επόμενες 7 ημέρες αναμένεται να ξεπεράσει και τους 42-44°C (10-12°C πάνω από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020) σε πολλές περιοχές των Βαλκανίων συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Προειδοποιεί για ρεκόρ θερμοκρασιών

Μάλιστα προαναγγέλλει ότι εκατοντάδες μηνιαία καθώς και απόλυτα ρεκόρ θερμοκρασίας αναμένεται να καταρριφθούν τις επόμενες 10 ημέρες στις παραπάνω περιοχές.
Εκτός των πολύ υψηλών μέγιστων θερμοκρασιών το μεσημέρι, οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να παραμένουν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπου σε πολλές περιοχές και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα η θερμοκρασία δεν αναμένεται να πέφτει κάτω από τους 28-30°C, αυξάνοντας έτσι τη θερμή επιβάρυνση κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

{https://www.facebook.com/climatebookgr/posts/pfbid02vic9yHEpmdwPNxmGHSEFGnkqPKVTtNuarLXdtgQhK9HUjMRAAaowcjCfgz5J46EHl}