Ελλάδα

Αμφιλοχία: Η τελευταία κλήση της 36χρονης στην ΕΛ.ΑΣ. - Πώς ο γυναικοκτόνος πήρε πίσω την καραμπίνα

Αμφιλοχία: Η τελευταία κλήση της 36χρονης στην ΕΛ.ΑΣ. - Πώς ο γυναικοκτόνος πήρε πίσω την καραμπίνα Φωτογραφία: EUROKINISSI
Οι ανακοινώσεις της Αστυνομίας για τη γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία.

Η 36χρονη τηλεφώνησε στο αστυνομικό τμήμα και ανέφερε ότι κινδύνευε η ζωή της από τον εν διαστάσει σύζυγό της, προτού εκείνος τη δολοφονήσει, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Αστυνομίας για τη γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία.

Επίσης, η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε διευκρινίσεις αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους δόθηκε πίσω στον 43χρονο η καραμπίνα, μετά τη μήνυση που είχε καταθέσει σε βάρος του η 36χρονη, για ενδοοικογενειακή βία, τον Μάιο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η 36χρονη πήρε τηλέφωνο στο αστυνομικό τμήμα, αναφέροντας κίνδυνο της ζωής της από τον εν διαστάσει σύζυγό της, αλλά διέκοψε την κλήση έχοντας δώσει μόνο το ονοματεπώνυμό της.

Οι αστυνομικοί βρήκαν τη διεύθυνση του σπιτιού τους μέσω των ψηφιακών αρχείων ταυτοτήτων και των αρχείων δικογραφιών. Περιπολικό κατευθύνθηκε προς το σπίτι, ενώ ταυτόχρονα έκανε επανειλημμένες κλήσεις, «ωστόσο ουδείς ανταποκρίθηκε».

Σύμφωνα πάντα με την ΕΛ.ΑΣ., το περιπολικό έφτασε μέσα σε λίγα λεπτά στο σημείο, όπου εντόπισαν θανάσιμα τραυματισμένους την 36χρονη και τον 43χρονο.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι δεν προκύπτει κλήση από το συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον του θύματος της γυναικοκτονίας προς το αστυνομικό τμήμα ή την Άμεση Δράση, για αναφορά του περιστατικού.

Η ανακοίνωση:

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται στον ηλεκτρονικό Τύπο και αναφέρονται στη μη ανταπόκριση αστυνομικών σε τηλεφωνικές κλήσεις του θύματος και συγγενικών της προσώπων, πριν από τον θανάσιμο τραυματισμό της, διευκρινίζονται τα εξής:

Το θύμα κάλεσε στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα αναφέροντας κίνδυνο της ζωής της από τον εν διαστάσει σύζυγό της, ενώ διέκοψε την κλήση χωρίς να δώσει στοιχεία επικοινωνίας και διαμονής, παρά μόνο το ονοματεπώνυμό της.

Αστυνομικοί αναζήτησαν στα ψηφιακά αρχεία ταυτοτήτων και σε αρχεία δικογραφιών περαιτέρω στοιχεία για την καλούσα, εντοπίζοντας το τηλέφωνο επικοινωνίας και τη διεύθυνση κατοικίας της.

Άμεσα, πλήρωμα περιπολικού κινήθηκε προς την κατοικία της, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούσε επανειλημμένες κλήσεις, προκειμένου να λάβουν περαιτέρω πληροφορίες και οδηγίες, ωστόσο ουδείς ανταποκρίθηκε.

Μέσα σε λίγα λεπτά, οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο, όπου εντόπισαν το θύμα και το σύζυγό της θανάσιμα τραυματισμένους.

Παράλληλα, από τα αρχεία κλήσεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας, δεν προκύπτει κλήση από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον του θύματος προς το οικείο Αστυνομικό Τμήμα ή την Άμεση Δράση, για αναφορά του περιστατικού.

Οποιαδήποτε κλήση πραγματοποιήθηκε αφορά σε χρόνο μεταγενέστερο των θανάσιμων τραυματισμών και ενώ αστυνομικοί είχαν ήδη προστρέξει στο σημείο».

Διευκρινίσεις της ΕΛ.ΑΣ. για την καραμπίνα

Με ξεχωριστή ανακοίνωση η Αστυνομία έδωσε διευκρινίσεις και για την καραμπίνα με την οποία ο 43χρονος δολοφόνησε την εν διαστάσει σύζυγό του στην Αμφιλοχία και μετά αυτοκτόνησε.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., κατείχε νόμιμα το όπλο, το οποίο του αφαιρέθηκε στις 12 Μαΐου, μετά τον σχηματισμό δικογραφίας για ενδοοικογενειακή βία.

Όμως, μετά την αθώωσή του από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αγρινίου, όπως προβλέπει η νομοθεσία, εφόσον δεν είχε γίνει χρήση του όπλου στο περιστατικό, μετά από 15 ημέρες του αποδόθηκε εκ νέου με σχετική αίτησή του, αναφέρει η Αστυνομία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σε συνέχεια της από 13-07-2024 Ανακοίνωσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με περιστατικό θανάσιμου τραυματισμού 36χρονης από τον 43χρονο εν διαστάσει σύζυγό της, και εν συνεχεία αυτοχειρίας αυτού, με κυνηγετικό όπλο, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Ο δράστης κατείχε νόμιμα το εν λόγω όπλο, για το οποίο διέθετε σχετική άδεια σε ισχύ και όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Την 12 Μαΐου 2024, κατόπιν σχηματισμού δικογραφίας για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, από τις αρμόδιες Αρχές είχε αφαιρεθεί το όπλο από την κατοχή του δράστη, ωστόσο, ένεκα αθώωσης αυτού, με απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αγρινίου, και όπως προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία, εφόσον δεν είχε γίνει χρήση του όπλου στο περιστατικό, μετά από 15 ημέρες του αποδόθηκε εκ νέου με σχετική αίτησή του».

Το χρονικό της γυναικοκτονίας στην Αμφιλοχία

Περίπου στις 04:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου ο 43χρονος πυροβόλησε και σκότωσε την 36χρονη εν διαστάσει σύζυγό του και στη συνέχεια έβαλε τέλος στη ζωή του με την ίδια καραμπίνα.

Μάλιστα, ο δράστης φέρεται να απείλησε την 36χρονη ότι θα σκοτώσει τη 13χρονη κόρη τους- το ένα από τα δύο παιδιά τους- αν δεν επέστρεφε στο σπίτι.

«Αν δεν έρθεις, αν δεν γυρίσεις στο σπίτι, θα σκοτώσω το παιδί», φέρεται να της είπε. Ο 43χρονος της είχε στήσει καρτέρι και μόλις εκείνη έφτασε στο σπίτι την πυροβόλησε και τη σκότωσε μέσα στο αυτοκίνητο και στη συνέχεια αυτοκτόνησε σε απόσταση λίγων μέτρων.

Την περασμένη Πέμπτη (11/7), η 36χρονη υπέβαλε μήνυση σε βάρος του 43χρονου για ενδοοικογενειακή παράνομη βία και απειλή, για περιστατικό που συνέβη δύο ημέρες νωρίτερα, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύλληψή του εντός των ορίων του αυτοφώρου. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η 36χρονη δεν επιθυμούσε να μεταφερθεί σε δομή, ούτε να της χορηγηθεί η εφαρμογή του panic button.

«Πάει την Τρίτη το παιδί μου στην αστυνομία να υποβάλλει μήνυση και αυτός εξαφανίστηκε. Πήγε στο σπίτι της, έκανε φασαρία γιατί έπινε (…) Την χτύπησε, ήταν πρησμένο το μάτι της. Ήρθε η αστυνομία, εξαφανίστηκε ο κύριος και δεν μπορούσαν να τον βρουν», δήλωσε στην ΕΡΤ η μητέρα της 36χρονης.