Οικονομία

Με δημοσιονομικούς περιορισμούς το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ

Με δημοσιονομικούς περιορισμούς το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ Φωτογραφία: Eurokinissi
Ο προϋπολογισμός του 2025 αναμένεται να στοχεύσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ.

Το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αναμένεται να οριστικοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου, με βασικούς στόχους τη στήριξη της οικογένειας, την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού και την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Η κυβέρνηση σχεδιάζει μέτρα που θα επικεντρωθούν στη διαχείριση της γήρανσης του πληθυσμού, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ενδυνάμωση της οικονομικής ανεξαρτησίας των νέων.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αυξήσεις στο επίδομα παιδιού, η ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής με το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» ύψους 2 δισ. ευρώ, και η παροχή κατοικιών σε νέους και πολύτεκνους μέσω του προγράμματος «Κοινωνικής Αντιπαροχής» αποτελούν μερικά από τα προγραμματισμένα μέτρα. Παράλληλα, προβλέπεται ενίσχυση του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» με αύξηση της επιδότησης στο 60% και του ανώτατου ορίου δαπανών στις 15.000 ευρώ, καθώς και διεύρυνση του μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έχει ήδη εξασφαλίσει τα δημοσιονομικά περιθώρια για τον προϋπολογισμό του 2025, επισημαίνοντας ότι το κόστος του πακέτου μέτρων για το επόμενο έτος θα ανέλθει στα 870 εκατ. ευρώ. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για τους φοιτητές, η αύξηση των συντάξεων, η παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στις οικοδομές και η μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει προβλέψει την έκτακτη φορολόγηση των κερδών των διυλιστηρίων για το 2023, από την οποία αναμένεται να συγκεντρωθούν 300 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά θα χρηματοδοτήσουν μια έκτακτη επιδότηση ύψους 100-200 ευρώ για συνταξιούχους.

Ο προϋπολογισμός του 2025 αναμένεται να στοχεύσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του νέου Συμφώνου Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο καθορίζει το μέγιστο όριο αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών.