Ελλάδα

Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς αύριο σε Αττική και 16 περιοχές, σε Red Code η Κρήτη

Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς αύριο σε Αττική και 16 περιοχές, σε Red Code η Κρήτη
Καύσωνας διαρκείας με εξαντλητικές θερμοκρασίες και αυξημένος κίνδυνος φωτιάς συνθέτουν ένα δύσκολο 24ωρο αύριο.

Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Τρίτη (16/7) στις περιφέρειες Κρήτης και Αττικής καθώς και σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, του Βορείου Αιγαίου και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Κρήτης
Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης)
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

450920559 876193441203363 5406693615426155090 n bfa45

Αντίστοιχη είναι και η προειδοποίηση από το Meteo.gr που στον χάρτη με τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες απεικονίζονται οι παραπάνω περιοχές με έντονο μωβ χρώμα που ισοδυναμεί με ακραίο κίνδυνο φωτιάς. 

Yπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω γραφικά αποτελούν κτίμηση επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών με βάση το Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών, προσαρμοσμένο στο πυρικό περιβάλλον της Ελλάδας. Ο χάρτης επικινδυνότητας αποτελεί προϊόν ερευνητικού έργου που υλοποιείται στη μονάδα ΜΕΤΕΟ του ΕΑΑ.

Κικίλιας: Πορτοκαλής συναγερμός για 16 περιοχές

6859a25d kikilias af27b

Για δύσκολες συνθήκες έκανε λόγο ο Βασίλης Κικίλιας κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. «Αυτή η εβδομάδα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη: Ξηρασία, καύσωνας μέχρι και 42 βαθμούς και μελτέμια έως 7 μποφόρ συνθέτουν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ για την εκδήλωση και κυρίως τη δραματική εξάπλωση ακόμη και της πιο μικρής εστίας φωτιάς».

Όπως σημείωσε, αύριο Τρίτη (16/7) η Αττική και Ροδόπη, Λέσβος, Χίος, τα Ψαρά, η Κρήτη, καθώς και οι περιοχές σε Κορινθία, Αχαΐα, Λακωνία, Φθιώτιδα και Ξάνθη θα βρίσκονται στην κλίμακα 4 του χάρτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς.

Στο δείκτη πολύ υψηλού κινδύνου είναι και η Ροδόπη και ο Έβρος, όπου αυτή τη στιγμή ισχυρές επίγειες δυνάμεις και 11 εναέρια μέσα αντιμετωπίζουν μια πολύ δύσκολη φωτιά στην περιοχή Κυριακή.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι σχεδόν καθημερινά έχουμε τουλάχιστον μία επικίνδυνη φωτιά στον Έβρο. Σήμερα συγκαλείται συντονιστική σύσκεψη όλων των συναρμόδιων Υπουργείων, φορέων και των Σωμάτων Ασφαλείας με τη συμμετοχή της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου. Το κακό μπορεί να συμβεί μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Είναι καθήκον και των πολιτών να επιδείξουν τη δέουσα ενσυναίσθηση, προσοχή και υπευθυνότητα», ανέφερε τέλος ο Βασίλης Κικίλιας.

Σε κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς κατηγορίας 4 (πολύ υψηλός) θα βρίσκεται αύριο, Τρίτη 16 Ιουλίου και η Κρήτη, σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενώ επιπλέον, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Περιφέρεια Κρήτης τίθεται σε κατάσταση κινητοποίησης Red Code.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, όλες οι υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε πλήρη κινητοποίηση, ενεργοποιώντας και αναπτύσσοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και τα αντίστοιχα προς τις ανάγκες, υλικά και μέσα.

Υπενθυμίζεται ότι ισχύουν απαγορεύσεις, όπως η καύση και η χρήση πυρός σε υπολείμματα καλλιεργειών, του καπνίσματος σε κυψέλες μελισσών, η εκτέλεση θερμών εργασιών (συγκόλληση, τροχός κοπής κά), η χρήση υπαίθριων ψησταριών και μεταξύ άλλων η απαγόρευση χρήσης ειδών πυροτεχνίας. Επιπλέον, απαγορεύεται προληπτικά η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων στα δασικά οικοσυστήματα υψηλής προστασίας που βρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης, όπως στην ΠΕ Λασιθίου, το Αζιλακόδασος, το Βαθύ, το Καλό Χωριό – Μεσελέροι, το Κυπαρισσόδασος Κριτσάς και το δάσος Κρούστα του Δήμου Αγίου Νικολάου, η Θρυπτή και το Σελάκανο του Δήμου Ιεράπετρας και το Βάι του Δήμου Σητείας, ενώ για την ΠΕ Ηρακλείου, η Σύμης του Δήμου Βιάννου, το δάσος Ρούβα-Ζαρού του Δήμου Γόρτυνας και Δήμου Φαιστού, ο Κουδουμάς του Δήμου Γόρτυνας, η Κέρη του Δήμου Μαλεβιζίου και το Φουρνί, ο Γιούχτας και ο Επανωσήφης του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων.