Ελλάδα

FAZ: Η μαφία της Μυκόνου και η αποτυχία της κυβέρνησης να την περιορίσει

FAZ: Η μαφία της Μυκόνου και η αποτυχία της κυβέρνησης να την περιορίσει Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΝΗ
«Η κατασκευαστική μαφία στο πολυτελές νησί» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της FAZ για τη Μύκονο.

Για την αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να περιορίσει τη μαφία της Μυκόνου γράφει ο Μίκαελ Μάρτενς, ανταποκριτής της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Αρχικά, ο Γερμανός δημοσιογράφος σημειώνει ότι δεν έχουν εκπληρωθεί οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για αποκατάσταση του κράτους δικαίου στη Μύκονο και την αποτελεσματική καταπολέμηση των παράνομων κατασκευαστικών έργων.

«Πίσω από τη βιτρίνα που παρουσιάζει το νησί στο Instagram, τριγυρίζει μία κατασκευαστική μαφία, η οποία γεμίζει ολόκληρο το νησί με τσιμέντο χωρίς να την ενδιαφέρει τίποτα. Και αλίμονο σε όσους τολμήσουν να βρεθούν στον δρόμο της», γράφει χαρακτηριστικά, κάνοντας αναφορά στον ξυλοδαρμό του Μιχάλη Ψαρρού που «συγκλόνισε τη χώρα και έθεσε υπό αμφισβήτηση τις υποσχέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ενίσχυση του νόμου και της τάξης».

Στις έρευνες, συνεχίζει ο δημοσιογράφος, βρέθηκαν στοιχεία για «διεφθαρμένους μεγιστάνες του κατασκευαστικού κλάδου, ιδιοκτήτες κλαμπ, ξενοδόχους, τοπικούς πολιτικούς και αστυνομικούς με τις καλύτερες διασυνδέσεις με διεφθαρμένους συνεταίρους στις αρχές της πρωτεύουσας», ενώ υπενθυμίζει και την πρόσφατη δολοφονία του τοπογράφου Παναγιώτη Στάθη, στο Ψυχικό.

{https://x.com/Andric1961/status/1826867984645644775}

«Το βέβαιο είναι ότι στη Μύκονο παίζονται πολλά χρήματα. […] Και παρ’ ότι στο νησί υπάρχουν εκατοντάδες ξενοδοχεία, συνεχώς χτίζονται νέες εγκαταστάσεις. […] Επιπλέον, πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν είναι υψηλότερες οι τιμές για δεύτερη κατοικία σε σύγκριση με τα νησιά των Κυκλάδων - στη Μύκονο μάλιστα ένα τετραγωνικό μέτρο μπορεί να κοστολογείται στα 7.000 ευρώ, ενώ σε προνομιακές τοποθεσίες ακόμη και πάνω από 30.000 ευρώ», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με την DW.

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στον κατασκευαστικό κλάδο του νησιού «γίνονται συχνά στα όρια της νομιμότητας ή και παράνομα. Το 2023 ο γνωστός δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, τις αποκαλύψεις του οποίου “τίμησε” και η ελληνική μυστική υπηρεσία παρακολουθώντας το τηλέφωνό του, είχε ερευνήσει και περιγράψει λεπτομερώς τα της μαφίας της Μυκόνου, στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται μία συμμορία εργολάβων, πολιτικών μηχανικών και διεφθαρμένων δημοσίων υπαλλήλων», αναφέρει ακόμα ο Μίκαελ Μάρτενς.

Η μαφία της Μυκόνου, επισημαίνει η FAZ, μεταξύ άλλων «αξιοποιεί νόμο που προβλέπει ότι όσα κτήρια ανεγέρθηκαν παρανόμως στην Ελλάδα πριν από τον Ιούλιο του 2011 μπορούν να “νομιμοποιηθούν” αναδρομικά με την καταβολή όχι και πολύ υψηλών προστίμων. […] Και οι χρονολογίες ανέγερσης πολλών κτηρίων που έχουν χτιστεί στη Μύκονο πολύ μετά το 2011 παραποιούνται συστηματικά, ώστε να εμπίπτουν στον συγκεκριμένο νόμο. […] Αυτό αποδεικνύεται πολύ εύκολα και από τις λήψεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ή του Google Maps – αν θέλει βέβαια κάποιος να το αποδείξει».

Αυτή η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη έχει επιπτώσεις και για τους τουρίστες, καθώς οι υποδομές του νησιού δοκιμάζονται, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. «Ήδη πολλές φορές το αποχετευτικό σύστημα του νησιού βούλωνε κατά τη διάρκεια της high season - και τα περιττώματα που ξεχείλισαν τα φρεάτια έδωσαν στο τζετ σετ ακριβώς μία αξέχαστη εμπειρία διακοπών», συμπληρώνει.