Ελλάδα

Καιρός: Κακά μαντάτα και για τον Αύγουστο - Πάνω από τα κανονικά επίπεδα η θερμοκρασία

Καιρός: Κακά μαντάτα και για τον Αύγουστο - Πάνω από τα κανονικά επίπεδα η θερμοκρασία Φωτογραφία: SOOC/ KONSTANTINOS TSAKALIDIS
Η νέα ανάλυση του Meteo/Αστεροσκοπείου Αθηνών, σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις καιρού.

Την ώρα που ο καύσωνας φαίνεται να μην έχει τέλος αυτόν τον Ιούλιο, οι προγνώσεις καιρού για τον Αύγουστο δεν δίνουν ελπίδες για ανάσες δροσιάς.

Ο επόμενος μήνας αναμένεται να είναι θερμότερος του κανονικού στη νοτιοανατολική Ευρώπη- συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν μέσα στον Ιούλιο, επισημαίνει το Meteo.

Το 95% των διαθέσιμων σεναρίων δείχνουν ότι η μέση θερμοκρασία του Αυγούστου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016). Συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια είναι να υπάρχουν αποκλίσεις της τάξης των 1-2 βαθμών (45%) και 0-1 °C (36 %). Τέλος, 14% είναι η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2 βαθμών Κελσίου.

ΚΑΙΡΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Αυτή η πρόγνωση για τον καιρό τον Αύγουστο βασίζεται σε 300 πιθανά σενάρια από τα κέντρα: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ) και CMCC (Ιταλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα, επισημαίνει το Meteo, ενώ σκοπός τους είναι η εκτίμηση της τάσης στη μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών.

Παράλληλα, το Meteo σημειώνει ότι οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση, λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση μιας περιόδου ενός ή περισσότερων μηνών σε μια ευρύτερη περιοχή.