Ελλάδα

Δικαίωση για τους security - Πληρώνοντα οι τριετίες σε όλες τις εταιρείες

Δικαίωση για τους security - Πληρώνοντα οι τριετίες σε όλες τις εταιρείες
Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Σύλλογο Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα.

Με ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συλλόγου Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα ενημερώνουν ότι δικαιώθηκαν οι προσπαθειές τους για να καταβληθούν οι τριετίες στους συναδέλφους τους που εργάζονται ως security.

«Αυτό που θεωρούσαμε αυτονόητο, δηλαδή να καταβάλλεται το επίδομα τριετίας, χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να γίνει πράξη! Οι εταιρείες security επιχείρησαν να επιβάλλουν τον δικό τους νόμο: να δίνουν το επίδομα μόνο σε όσους/ες είχαν τις τριετίες προϋπηρεσίας σε εταιρεία security» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους.

Συνεχίζουν δε, λέγοντας πως «πήραμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε καταρχάς την Τράπεζα για την πρακτική των συνεργατών «εργολάβων» τους. Κατά δήλωση της Τράπεζας - που δεν έχουμε λόγο να αμφισβητούμε – οι «εργολάβοι» εισέπρατταν τα αντίστοιχα ποσά (!). Χωρίς όμως νόμο για την συνευθύνη εργολάβου και αναθέτοντος, δεν ήταν δυνατό να προβούν σε πιο ενδελεχή έλεγχο. (Ο σχετικός νόμος έχει καταργηθεί από τον Αύγουστο του 2019).

»Επιχειρήσαμε φυσικά να επικοινωνήσουμε τον Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού της ίδιας της εταιρείας, τόσο τηλεφωνικά όσο και εγγράφως αλλά δεν λάβαμε απάντηση. Δημοσιοποιήσαμε το θέμα με ανακοινώσεις, συνολικά εκδόθηκαν επτά μέσα σε τέσσερις μήνες, ενώ η πρώτη ανακοίνωση εκδόθηκε ήδη από τις 5 Μαρτίου, Ανακοίνωση επίσης εκδόθηκε από αλληλέγγυους συνδικαλιστές άλλων κλάδων (δείτε εδώ https://www.ergasiasimera.gr/?p=42540). Ύστερα από δική μας παρότρυνση, συνάδελφοι έκαναν ανώνυμες καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας. Όπως έχουμε μάθει, έχουν γίνει καταγγελίες εργαζόμενων του κλάδου, υπάλληλων μεγάλων εταιρειών security, διότι όλες, τουλάχιστον οι μεγάλες εταιρείες, ακολουθούσαν την ίδια τακτική: να μην πληρώνουν τα νόμιμα! Όμως φάνηκε ολοκάθαρα η αδυναμία λειτουργίας μιας διαλυμένης Επιθεώρησης Εργασίας. Χωρίς νομική υποστήριξη, με -εσκεμμένα - ασαφείς ερμηνευτικές εγκυκλίους του Υπουργείου δεν είναι δυνατό να επιτελέσει το έργο της.

»Ο Σύλλογός μας έφερε το θέμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με επιστολές προς τα κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, και το ΚΚΕ κατέθεσαν αναφορές. Πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον βουλευτή της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Νάσο Ηλιόπουλο και κατατέθηκε ερώτηση. Παρά το γεγονός ότι ουδεμία απάντηση δόθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο, η πίεση «δούλεψε» και η G4s αλλάζοντας κατεύθυνση, ξεκίνησε να καταβάλλει τις τριετίες στους εκατοντάδες εργαζόμενους της.

»Οι συνεχείς ανακοινώσεις μας (επτά ανακοινώσεις μέσα σε τέσσερις μήνες), οι αναφορές και η ερώτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ανάγκασαν την εταιρεία να τηρήσει τα νόμιμα. Μαζί δε με αυτήν και οι υπόλοιπες εταιρείες, όπως μαθαίνουμε, συμμορφώνονται. ύστερα και από αντίστοιχες καταγγελίες συναδέλφων φυλάκων σε άλλα πόστα. Καλούμε και από εδώ, κάθε συνάδελφο/ισσα να αποστείλει τα στοιχεία για τον χρόνο ασφάλισης προς την εταιρεία με ηλεκτρονικό μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. τους, αν δεν τα έχει αποστείλει ήδη. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να τα αναζητήσει στο myERGANI στην ηλεκτρονική διεύθυνση: myergani.gov.gr. Η είσοδος στην πλατφόρμα γίνεται με τους κωδικούς TAXIS. Συνάδελφοι/ισσες θα πρέπει να παλέψουμε για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά μας» καταλήγει η ανακοίνωσή τους.