Ελλάδα

Μαγνησία: Fake news τα περί εμφάνισης καρχαριών λόγω των νεκρών ψαριών

Μαγνησία: Fake news τα περί εμφάνισης καρχαριών λόγω των νεκρών ψαριών Φωτογραφία: INTIME/ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Οι καρχαρίες στην πλειονότητα δεν είναι πτωματοφάγα είδη, αλλά κυνηγούν ενεργά την τροφή τους, αναφέρει για τα νεκρά ψάρια περιβαλλονική οργάνωση.

Η περιβαλλοντική οργάνωση iSea διαψεύδει την είδηση που κυκλοφόρησε ότι οι τόνοι νεκρών ψαριών στον Παγασητικό ενδέχεται να προσελκύσουν καρχαρίες.

Σε ανάρτησή της η οργάνωση αναφέρει ότι «ενώ ο Βόλος και ο Παγασητικός Κόλπος βιώνουν άλλη μια τεράστια οικολογική καταστροφή η παραπληροφόρηση και η τρομολαγνεία δυστυχώς επικρατεί!

Με έκπληξη διαβάζουμε άρθρα που προμηνύουν την εμφάνιση καρχαριών στον Παγασητικό κόλπο εξαιτίας των νεκρών ψαριών στην περιοχή, γεγονός που δεν είναι αληθές γιατί:

-oι καρχαρίες στην πλειονότητα δεν είναι πτωματοφάγα είδη, αλλά κυνηγούν ενεργά την τροφή τους.
-πολύ λίγα είδη έχουν εντοπιστεί να τρώνε νεκρά ζώα, συνήθως νεκρές φάλαινες, και κανένα από αυτά δεν εντοπίζεται στην περιοχή.
-τα νεκρά ψάρια που έχουν καταλήξει στον Παγασητικό είναι είδη γλυκού νερού και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν τροφικό αντικείμενο των καρχαριών.
-οι θηρευτές σχεδόν ποτέ δεν προσελκύονται από νεκρά ζώα σε αποσύνθεση».

»Η οργάνωση καταλήγει πως «συνεπώς, δεν συντρέχει λόγος τέτοιας ανησυχίας. Αντιθέτως, είναι άκρως ανησυχητικό πως σε περιπτώσεις κρίσεων, η κοινή γνώμη αποπροσανατολίζεται από δηλώσεις που στερούνται βασικών γνώσεων πάνω στα σχετικά ζητήματα.
»Αναμένουμε λοιπόν κι εμείς από την πλευρά μας απαντήσεις σε σχέση με τις αιτίες της οικολογικής αυτής καταστροφής και τη μελλοντική ορθή διαχείριση αντίστοιχων ζητημάτων σύμφωνα με τις προτάσεις όσων εξειδικεύονται σε αυτά!».

{https://www.facebook.com/iSea.org/posts/pfbid04PzsK8uKyLw45Wiy3iT5QAMGw7kHHJ2Q3jj3Kdc8Jv7Frm3cbuNtYZ18CeBokQy6l}

NETWORK