Διεθνή

Ουκρανία: 51 νεκροί και πάνω από 235 οι τραυματίες από τη ρωσική επίθεση στην Πολτάβα

Ουκρανία: 51 νεκροί και πάνω από 235 οι τραυματίες από τη ρωσική επίθεση στην Πολτάβα Φωτογραφία: EPA/ PRESS SERVICE OF 24 MECHANIZED BRIGADE / HANDOUT
«Πάνω από 18 άτομα μπορεί να είναι ακόμα κάτω από τα ερείπια» δήλωσε ο επικεφαλής της στρατιωτική δομής στην Ουκρανία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν δεκάδες θανάτους στρατιωτών τους στην Πολτάβα, μετά από ρωσικό πλήγμα την Τρίτη.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «δεκάδες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Χάσαμε γενναίους Ουκρανούς, τους αδελφούς μας και τις αδελφές μας, στρατιώτες». Σημείωσαν ακόμα πως θα διεξαχθεί έρευνα για να διευκρινιστεί αν έγινε ό,τι ήταν δυνατό για να προστατευθεί η ζωή και η υγεία των στρατιωτών στην περιοχή. Θα ενισχυθούν τα μέτρα για την διασφάλιση του προσωπικού, προσθέτει η ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής δομής της Πόλταβα, Philip Pronin, χαρακτήρισε τη ρωσική επίθεση «πονηρή και κυνική». «Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ενδεχομένως πάνω από 18 άτομα να βρίσκονται ακόμα κάτω από τα ερείπια» είπε ενώ διευκρίνισε πως οι έρευνες είναι ακόμα σε εξέλιξη. «Δέκα κτίρια καταστράφηκαν» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι δύο ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν μια εκπαιδευτική εγκατάσταση και ένα νοσοκομείο στην πόλη Πολτάβα της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τους δυτικούς εταίρους περισσότερα συστήματα αεράμυνας και πυραύλους για να χτυπήσουν βαθιά στο ρωσικό έδαφος, ώστε να αποτρέψουν πυραυλικές επιθέσεις όπως αυτή στην Πολτάβα.

Σε ένα βίντεο ο ίδιος αναφέρει πως ότι «τα καθάρματα οι Ρώσοι» θα λογοδοτήσουν για το χτύπημα. «Λέμε σε όλους, όσοι έχουν δύναμη, ξανά και ξανά, ότι για να σταματήσει αυτός ο τρόμος, χρειάζονται συστήματα αεράμυνας και πύραυλοι στην Ουκρανία, όχι σε μια αποθήκη κάπου. Τα πλήγματα μεγάλης εμβέλειας, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν από τη ρωσική τρομοκρατία, χρειάζονται τώρα, όχι λίγο αργότερα. Κάθε μέρα αναβλητικότητας, δυστυχώς, σημαίνει θάνατος για το λαό μας».

NETWORK