Ελλάδα

Συναγερμός για την πανώλη: 3.000 νεκρά ζώα - 100 κτηνίατροι σαρώνουν τη Θεσσαλία

Συναγερμός για την πανώλη: 3.000 νεκρά ζώα - 100 κτηνίατροι σαρώνουν τη Θεσσαλία Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟΥ/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Είναι ολική καταστροφή, ξεκληρίζεται η ελληνική κτηνοτροφία» λένε οι τοπικοί φορείς.

Σαρωτικούς ελέγχους στη Θεσσαλία ξεκίνησαν από σήμερα 100 κτηνίατροι για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων πανώλης σε κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.

Στα Τρίκαλα και τη Λάρισα υπάρχουν πάνω από 400 κτηνοτροφικές μονάδες ενώ στη Θεσσαλία έχουν ήδη θανατωθεί 3.000 ζώα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open.

«Έχουμε 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης, εννέα στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων και ένα στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας» είπε ο γγ της υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος.

Παράλληλα, με απόφαση περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, από σήμερα Δευτέρα έως και την Παρασκευή, μπαίνει λουκέτο στα σφαγεία, απαγορεύεται η μεταφορά ζώων, επιβάλλεται θερμική επεξεργασία στους 72 βαθμούς Κελσίου στο γάλα ενώ απαγορεύεται η είσοδος ζώων με προέλευση από την Ρουμανία, όπου και εικάζεται ότι προήλθε η πανώλη.

«Κάποια πράγματα δεν λειτουργήσαν σωστά, μιλάω για τις ελεγκτικούς μηχανισμούς», «είναι ολική καταστροφή, ξεκληρίζεται η ελληνική κτηνοτροφία» λένε οι τοπικοί φορείς.