Πολιτική

Μητσοτάκης ενόψει ΔΕΘ: Δεν υπάρχουν ατελείωτοι πόροι

Μητσοτάκης ενόψει ΔΕΘ: Δεν υπάρχουν ατελείωτοι πόροι Φωτογραφία: Stringer / SOOC
«Για να κάνουμε αυτά τα έργα, κάποια άλλα δεν θα γίνουν», δήλωσε ο Μητσοτάκης.

Μήνυμα ότι «δεν υπάρχουν ατελείωτοι πόροι», εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της παρουσίας του στην ΔΕΘ, το προσεχές σαββατοκύριακο.

Με αφορμή το σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, συνολικού ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του, το απόγευμα, στην εκδήλωση στο δημαρχείο Κιλελέρ:

«Όμως, πρέπει να ξέρετε γι’ αυτή τη δαπάνη ότι -το λέω και ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης που θα μιλήσουμε για τον οικονομικό μας προγραμματισμό για τον επόμενο χρόνο- δεν υπάρχουν ατελείωτοι πόροι. Αυτοί οι πόροι ανακατανεμήθηκαν και αν η ελληνική οικονομία δεν είχε την ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια, θα είχαμε μεγάλη δυσκολία να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε χωρίς δημοσιονομικές συνέπειες για τη χώρα».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «για να μπορούμε να κάνουμε αυτά τα έργα τα οποία μιλάμε, κάποια άλλα έργα κάπου αλλού στη χώρα δεν θα γίνουν».

«Θέλω να το γνωρίζετε αυτό, ότι αυτή είναι μία πολιτική απόφαση την οποία παίρνουμε, να προτάξουμε τη Θεσσαλία, διότι ακριβώς αυτό το οποίο έγινε με τον “Daniel” ήταν τόσο πρωτοφανές και τόσο έξω από την κλίμακα που μπορούσαμε να φανταστούμε, που είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε δίπλα στη Θεσσαλία βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προκειμένου να μπορέσουμε να την στηρίξουμε», πρόσθεσε.

Κατά την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι από την 1η Οκτωβρίου έως τα τέλη του 2025 θα μειωθούν τα διόδια, από το σταθμό της Πελασγίας μέχρι τον σταθμό στο Κλειδί, περίπου 17% για τα αυτοκίνητα.

Όπως είπε, επειδή έπεσαν τα επιτόκια προέκυψε ένα όφελος περίπου 16 εκατομμυρίων για το Ελληνικό Δημόσιο από την αναχρηματοδότηση της σύμβασης παραχώρησης του έργου Μαλιακός - Κλειδί και αποφασίστηκε «να επιστρέψουμε αυτά τα χρήματα στην τοπική κοινωνία».

«Από την 1η Οκτωβρίου έως τα τέλη του 2025 θα μειώσουμε τα διόδια, από το σταθμό της Πελασγίας μέχρι τον σταθμό στο Κλειδί, περίπου 17% για τα αυτοκίνητα, ένα συνολικό όφελος από 2,8 έως 3 ευρώ για όλη αυτή τη διαδρομή», σημείωσε.

«Τονίζω ότι αυτό είναι από την 1η Οκτωβρίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2025, ουσιαστικά καλύπτει και την περίοδο που θεωρούμε ότι θα υπάρχουν ακόμα πιέσεις ως προς τον πληθωρισμό, έστω κι αν αυτός βαίνει μειούμενος», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

NETWORK