Ελλάδα

Καταιγίδες, κεραυνοί και χαλάζι από αύριο - Live η πορεία της κακοκαιρίας Atena, ποιες περιοχές θα πλήξει

Καταιγίδες, κεραυνοί και χαλάζι από αύριο - Live η πορεία της κακοκαιρίας Atena, ποιες περιοχές θα πλήξει Φωτογραφία: SOOC/ ARIS OIKONOMOU
Πότε υποχωρεί η Atena, αναμένεται και δεύτερο «κύμα» κακοκαιρίας.

Χαλάει ο καιρός από αύριο, Δευτέρα, καθώς η κακοκαιρία Atena φέρνει καταιγίδες, κεραυνούς και χαλάζι.

Η κακοκαιρία Atena, για την οποία η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, αναμένεται να διαρκέσει έως και την Τετάρτη, πλήττοντας αρκετές περιοχές της χώρας. Παράλληλα, μετεωρολόγοι προειδοποιούν και για δεύτερο κύμα κακοκαιρίας, στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, αλλά με μικρότερη ένταση.

«Οι χθεσινές βροχές και μπουρίνια είναι μία πρόγευση αυτών που έρχονται από αύριο το μεσημέρι και κυρίως το βράδυ από τα δυτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τάσος Αρνιακός, στην πρόγνωση καιρού στον ΑΝΤ1.

«Το χαμηλό βαρομετρικό θα επηρεάσει πρώτα το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και τη δυτική Πελοπόννησο τη Δευτέρα το βράδυ και μέχρι την Τρίτη το απόγευμα», σημείωσε.

«Την Τρίτη θα επηρεάσει τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, ενώ την Τετάρτη θα αποχωρήσει φεύγοντας από την ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου».

Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα, υπογράμμισε ο Τάσος Αρνιακός. Τοπικά μπουρίνια αναμένονται κυρίως στις παραθαλάσσιες, περιοχές, ενώ η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 3-4 βαθμούς.

Ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα την Πέμπτη, ενώ από την Παρασκευή και κυρίως το Σαββατοκύριακο έρχεται μία δεύτερη κακοκαιρία από τα δυτικά, αλλά δεν φαίνεται να έχει την ένταση και την έκταση της πρώτης, κατέληξε.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την επιδείνωση του καιρού

Το βαρομετρικό χαμηλό, που δημιουργήθηκε στη δυτική Μεσόγειο, προκαλεί την κακοκαιρία Atena στην κεντρική Μεσόγειο και κινείται ανατολικά.

Αυτό το σύστημα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στην Ελλάδα από το βράδυ της Δευτέρας έως το απόγευμα της Τετάρτης, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας Atena θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, καθώς και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

Τα καιρικά φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

- Από το βράδυ της Δευτέρας (09-09-24) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

- Από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-9-2024) μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά.

- Από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης (10-09-24) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες.

- Από τις πρωινές έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Live η πορεία της κακοκαιρίας Atena 

Οι προγνωστικοί χάρτες

Ο Θοδωρής Κολυδάς σε αναρτήσεις του δημοσίευσε προγνωστικούς χάρτες που δείχνουν την πορεία της κακοκαιρίας Atena.

«Το βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργήθηκε στον Κόλπο του Λέοντος στη Δυτική Μεσόγειο, από σήμερα Κυριακή βρίσκεται στην κεντρική Μεσόγειο στον Κόλπο της Γένοβας και κινείται νοτιοανατολικά. Η ονομασία της κακοκαιρίας "ΑΤΕΝΑ" διατηρείται όσο το σύστημα αυτό επηρεάζει τις χώρες στο Group της Κεντρικής Μεσογείου. Αυτό διακρίνεται και στους προγνωστικούς χάρτες της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας», έγραψε ο διευθυντής της ΕΜΥ.

{https://x.com/KolydasT/status/1832831497646305645}

Νωρίτερα είχε αναρτήσει προγνωστικούς χάρτες με την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού.

{https://x.com/KolydasT/status/1832712689207882115}

Αρναούτογλου: Την Τρίτη τα χειρότερα

Ο Σάκης Αρναούτογλου ανάρτησε βίντεο με προγνωστικούς χάρτες, καλώντας τους πολίτες να δώσουν προσοχή στα καιρικά φαινόμενα που αναμένονται από το μεσημέρι της Δευτέρας έως την Τρίτη.

Από τους χάρτες φαίνεται ότι οι περιοχές που θα επηρεαστούν αρχικά είναι ολόκληρη η βορειοδυτική και η νοτιοδυτική Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια τα φαινόμενα θα κινηθούν ανατολικά και βορειοανατολικά.

Επιπλέον, την Τρίτη τα φαινόμενα θα επεκταθούν και αναμένεται να είναι πιο έντονα.

{https://www.facebook.com/SakisArnaoutoglouForecasts/videos/1608607586755787/}

Τσατραφύλλιας: Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο έως την Τρίτη

Το Ιόνιο, η Ήπειρος, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα, η Ηλεία και η Μεσσηνία είναι οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από την κακοκαιρία Atena, από το απόγευμα της Δευτέρας έως το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια.

{https://www.facebook.com/giorgos.tsatrafyllias/posts/pfbid06KqDv5b9fEWpCBisoeT2mvtpNcu7MFDSj7dTtJbKGtbficNjk7QBZub5xwokwN8Wl}

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται μετά το μεσημέρι στη βορειοδυτική Ελλάδα αύριο, Δευτέρα, ανέφερε ο Γιώργος Τσατραφύλλιας στην πρόγνωση καιρού στον Alpha.

Από το απόγευμα, καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη δυτική Στερεά, τα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο. Όσο για την Τρίτη, βροχές και ισχυρές καταιγίδες αναμένονται στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.