Ελλάδα

Ιστορικά αγάλματα στο κτίριο της Ιστορικής Πρυτανείας του Πολυτεχνείου φωτίζονται «έξυπνα»

Ιστορικά αγάλματα στο κτίριο της Ιστορικής Πρυτανείας του Πολυτεχνείου φωτίζονται «έξυπνα» Φωτογραφία: ΕΜΠ
Η αίθουσα των αγαλμάτων στο κτίριο της Ιστορικής Πρυτανείας του ΕΜΠ στην οδό Πατησίων ανακαινίστηκε πρόσφατα, με στόχο να καταστεί προσβάσιμη σε όλη την κοινότητα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος

Στην αίθουσα των αγαλμάτων, όπου λειτουργούσε η Γραμματεία της Πρυτανείας και της Συγκλήτου στο Ιστορικό Συγκρότημα φιλοξενούνται τρία από τα σημαντικότερα εκθέματα της συλλογής του ΕΜΠ. Πρόκειται για αντίγραφα του Ηρακλή και της Φλώρας του Farnese και της Νίκης της Σαμοθράκης.

Για την ιστορία, ο Ηρακλής και η Φλώρα του Farnese δόθηκαν ως δωρεά στο ΕΜΠ το 1858 από τον Βασιλέα των δύο Σικελιών Ferdinand II (1810 – 1859), ενώ η Νίκη της Σαμοθράκης εκτιμάται ότι ήρθε στο ΕΜΠ περί τα τέλη του 19ου αιώνα. Μέχρι το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, τα τρία γλυπτά βρίσκονταν στο αίθριο του κτιρίου Αβέρωφ, αλλά η μορφή τους αλλοιώθηκε εξαιτίας συνεχόμενων βανδαλισμών και κακοποιήσεων και για αυτό μεταφέρθηκαν σε κομμάτια στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου προς φύλαξη.

20240727_134336_25d58.jpg

Το 2003-2004 με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Αιμίλιο Κορωναίο, Πρόεδρο της Επιτροπής Διαφύλαξης της Καλλιτεχνικής Περιουσίας του ΕΜΠ, έγιναν συστηματικές εργασίες αποκατάστασης των έργων από τον γλύπτη Jean-Marc Kouchnereff, τα έργα ήρθαν στην παρούσα τους μορφή και μεταφέρθηκαν στην Ιστορική Πρυτανεία του ΕΜΠ.

Τώρα, στην ανακαινισμένη αίθουσα, ειδικά εγκατεστημένος «έξυπνος» φωτισμός αναδεικνύει τη μεγαλοπρέπεια και το μέγεθος των εκθεμάτων, ενισχύοντας την πλαστικότητά τους και αποδίδοντας κατάλληλα την υφή και το βάθος τους.

Στόχος της διοίκησης, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση είναι η αίθουσα της παλιάς Γραμματείας να καταστεί προσβάσιμη πολύ σύντομα σε όλη την κοινότητα και να λειτουργήσει ως αίθουσα εκθέσεων και εκδηλώσεων.

Στα άμεσα σχέδια είναι και η δημιουργία αντιγράφων των γλυπτών της συλλογής του Ιδρύματος προκειμένου να εκτεθούν στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο των κτιρίων του Ιστορικού Συγκροτήματος.