Ελλάδα

Ανατροπή με τον καύσωνα - Έρχονται βροχές

Ανατροπή με τον καύσωνα - Έρχονται βροχές Φωτογραφία: intime
Ζέστη και όχι καύσωνας έρχεται το Σαββατοκύριακο σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Για βροχές κάνει λόγο ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Για συνθήκες ζέστης και όχι καύσωνα κάνουν λόγο οι μετεωρολόγοι, με το Σαββατοκύριακο να σημειώνονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες, φθάνοντας ακόμη και τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο μέχρι και την Παρασκευή 2 Αυγούστου οι θερμοκρασίες θα είναι ήπιες για την εποχή και μάλιστα την Τετάρτη και την Πέμπτη θα είναι οριακά χαμηλότερες για την εποχή».

Στη συνέχεια η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο, ωστόσο χωρίς ακραίες τιμές και χωρίς να υπάρξει κάποιο κύμα καύσωνα στις περισσότερες περιοχές.

Το Σαββατοκύριακο, θερμοκρασίες που θα θυμίζουν καύσωνα, θα σημειωθούν μόνο σε συγκεκριμένα τμήματα της χώρας (Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Κεντρική/Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος). Η θερμοκρασία σε κάποιες περιοχές θα αγγίξει τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Ο ίδιος αναφέρει πως στην Αττική, μέσα στο Σαββατοκύριακο, δεν φαίνεται ότι ο υδράργυρος θα ξεπεράσει εύκολα τους 38°C: «Άρα, ναι, θα επικρατήσει ζέστη στο νομό, όχι όμως κάτι το ιδιαίτερο για την εποχή».

{https://www.facebook.com/ioannis.kallianos/posts/8115081241887109?ref=embed_post}

Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Δεν είναι όλα καύσωνας - Έρχονται ικανοποιητικές βροχές»

Και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης δεν βλέπει καύσωνα τις επόμενες ημέρες, ενώ μέσα από την ανάρτησή του κάνει λόγο για αρκετές βροχές οι οποίες έρχονται.

Ο μετεωρολόγος του OPEN σε ανάρτησή του αναφέρει μεταξύ άλλων πως «σε ότι αφορά τώρα στα περί νέου καύσωνα κτλ, μέχρι και το τέλος της εβδομάδας δε φαίνεται κάτι τέτοιο (μετεωρολογικά τουλάχιστον....), με τα μελτέμια να κυριαρχούν και τη ζέστη να είναι πιο έντονη προς τα δυτικά και το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

«Ας λάβουμε υπόψη μας ότι μια μέγιστη θερμοκρασία της τάξης των 35 με 36 βαθμών θεωρείται κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και άρα οι 38 π.χ βαθμοί που θα συναντήσουμε στα δυτικά μακριά από την επίδραση του μελτεμιού δεν θα πρέπει να αποτελούν είδηση. Κάθε καλοκαίρι τα βιώνουμε αυτά, μην τα θεωρούμε και όλα ακραία!»

Παράλληλα τονίζει πως «αυτή η πολύ μεγάλη περίοδος ξηρασίας φαίνεται να λαμβάνει τέλος μιας και υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα και με το μακροπρόθεσμο σύστημα πρόγνωσης που τρέχουμε για διαμόρφωση τύπου κυκλοφορίας που θα φέρει ένα ικανοποιητικό διάστημα με αρκετές βροχές».

{https://www.facebook.com/klearhos.marousakis/posts/pfbid031niiJi6K1zVSNMugsCwE8AXhMyGUbD4xWXtEbcjpEqWksX4tFCESWEG69aXVibSAl?ref=embed_post}

Θοδωρής Κολυδάς: «Νέα άνοδος της θερμοκρασίας από την Παρασκευή»

Για μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά με ισχυρό μελτέμι σήμερα και ακόμη περισσότερο αύριο Τετάρτη κάνει λόγο ο Θοδωρής Κολυδάς, που προειδοποιεί ωστόσο για νέα εξασθένηση των ανέμων και άνοδο της θερμοκρασίας την Παρασκευή.

{https://x.com/KolydasT/status/1817872888340291640}

Meteo: Νέα σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας από το Σάββατο

Νέα σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας προβλέπεται από το Σάββατο 3/8 σύμφωνα με το meteo.

Οι φυσιολογικές και ελαφρώς υψηλότερες για την εποχή τιμές θερμοκρασίας στη χώρα μας θα διατηρηθούν μέχρι και την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024.

Το γράφημα παρουσιάζει 32 προγνωστικά σενάρια από τις 29 Ιουλίου έως τις 13 Αυγούστου 2024 από το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προγνώσεων των ΗΠΑ, για την πορεία της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1.500 μ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, ύψος στο οποίο μελετούμε την πορεία των αερίων μαζών.

Το σύνολο των σεναρίων συμφωνεί ότι μετά την πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας την τελευταία ημέρα του Ιουλίου μέχρι τις 2 Αυγούστου, νέα άνοδο της θερμοκρασίας θα επηρεάσει την Ελλάδα από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 3-4/8.

Αργότερα, μετά τις 5/8 επικρατεί αβεβαιότητα ως προς την ένταση και τη διάρκεια του νέου κύματος ζέστης, για το οποίο θα ενημερώσουμε σε νεότερη ανακοίνωση.

gefs_meteo_jul24_3_2f54c.jpg