Ελλάδα

Πόσο επιθετικοί είναι οι λαγοκέφαλοι - Οι περιοχές που έχουν εμφανιστεί

Πόσο επιθετικοί είναι οι λαγοκέφαλοι - Οι περιοχές που έχουν εμφανιστεί
Οι λαγοκέφαλοι πρωταγωνιστούν και φέτος στις ελληνικές θάλασσες. Κατά περιοχές παρουσιάζεται αυξημένη συγκέντρωση λαγοκέφαλων, κυρίως σε Δωδεκάνησα και Κρήτη, ενώ την ίδια ώρα οι ψαράδες «κρούουν» το καμπανάκι τόσο για την αλιεία όσο και για τον τουρισμό.

Μιλώντας στο neakriti.gr ο πρόεδρος των ψαράδων στον νομό Ηρακλείου Γιάννης Ανδρουλάκης, αποκαλύπτει: «Έχουν γίνει πάρα πολλά ατυχήματα με τα λαγόψαρα. Και αυτό το οποίο ήδη έχουμε πει στους αρμόδιους της Περιφέρειας Κρήτης είναι να ενημερώσουν τον κόσμο για τα λαγόψαρα, διότι είναι επιθετικά. Και μπορεί να εμφανιστούν στους 20 πόντους νερό. Μέχρι τον αστράγαλο του λουόμενου μπορεί να βγει…Θυμάστε την περίπτωση με το παιδάκι στη Σητεία, που το δάγκωσε πριν από 1,5 χρόνο και χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση; Είχαμε και στην Κάλυμνο άλλο επεισόδιο… Έχουν γίνει 6-8 ατυχήματα. Και είναι αυτά που έχουν γίνει γνωστά. Γιατί εγώ πιστεύω ότι είναι πολύ περισσότερα, αλλά τα κρύβουν για να μην υπάρξει ζημιά στον τουρισμό υποτίθεται», δήλωσε ο κύριος Ανδρουλάκης.

Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ Γιώργος Τσερπές επιβεβαιώνει ότι έχουν γίνει επιθέσεις από λαγοκέφαλους σε ανθρώπους.

Μάλιστα επιστήμονες και ψαράδες έχουν επισημάνει επανειλημμένα τους κινδύνους καθώς πρόκειται για ένα είδος πολύ επιθετικό που μετανάστευσε πριν από χρόνια στα μέρη μας από την Ερυθρά Θάλασσα, μέσω Διώρυγας του Σουέζ, ωστόσο ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Ο Γεράσιμος Κονδυλάτος, ιχθυολόγος στον υδροβιολογικό σταθμό Ρόδου ΕΛΚΕΘΕ, υπογραμμίζει πως η πιο σωστή αντίδραση για τους λουόμενους είναι να βγουν έξω από τη θάλασσα αν συναντήσουν ένα τέτοιο ψάρι, καθώς το δάγκωμά του μπορεί να προκαλέσει ακρωτηριασμό ή κάποια σοβαρή πληγή.

Ο κ. Κονδυλάτος υπογράμμισε πως εκτός από τη Ρόδο και την Κρήτη, οι Λαγοκέφαλοι έχουν εμφανιστεί και στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, αλλά και στην Πελοπόννησο, στις ανατολικές αυτές.

Πριν από λίγο καιρό, ο διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ Γιώργος Τσερπές, επιβεβαιώνοντας τις επιθέσεις από λαγοκέφαλους σε ανθρώπους, υπογράμμισε πως το συγκεκριμένο ψάρι αν βλέπει κάτι να γυαλίζει ή να κινείται μπορεί να επιτεθεί θεωρώντας το ως θήραμα.

Για αυτό το λόγο συνέστησε προσοχή στις περιοχές που έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι λαγοκέφαλοι.

«Αν κοιτάξει κανείς τα περασμένα χρόνια, θα δει ότι υπάρχουν επιθέσεις σε ανθρώπους. Έχουν δημοσιοποιηθεί. Μάλιστα, κάποιες επιθέσεις έχουν καταλήξει και σε ακρωτηριασμούς, αφού ο λαγοκέφαλος, για παράδειγμα, έκοψε ένα κομμάτι από ένα δάκτυλο ενός ανθρώπου την ώρα που αυτός κολυμπούσε. Υπήρχαν τέτοια θέματα. Ο λαγοκέφαλος μπορεί να βλέπει κάτι να γυαλίζει, κάτι να κινείται και να επιτεθεί και να δημιουργήσει ζήτημα. Καλό είναι λοιπόν να είναι προσεκτικός ένας άνθρωπος την ώρα που κολυμπάει», δήλωσε ο κύριος Τσερπές στο neakriti.gr.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τον λαγοκέφαλο που μετανάστευσε στα μέρη μας από την Ερυθρά Θάλασσα, μέσω της διώρυγας του Σουέζ, πριν από περίπου 20 χρόνια. Ο πληθυσμός τους αναπτύσσεται ραγδαία, έλεγε προ ημερών ο κύριος Γεράσιμος Κονδυλάτος, ιχθυολόγος στον υδροβιολογικό σταθμό Ρόδου ΕΛΚΕΘΕ.

«Έχουμε καταγράψει επιθέσεις»

«Ο λαγοκέφαλος, είναι ίσως το πιο διαβόητο ψάρι που έχει έρθει από την Ερυθρά Θάλασσα. Γενικά έχουμε καταγράψει επιθέσεις . Τώρα αν κάποιος κούναγε το χέρι του για να τον προσελκύσει στο νερό, είναι πολύ πιθανό ο λαγοκέφαλος να του επιτέθηκε επειδή το , δάχτυλο μοιάζει με κάποιο θήραμα. Σε όλες τις μαρτυρίες πάντως, οι λουόμενοι μας λένε ότι κινήθηκαν προς τα έξω. Νομίζω ότι είναι η πιο εύλογη αντίδραση. Αν κάποιος συναντήσει ένα τέτοιο ψάρι, καλό θα είναι να κολυμπήσει γρήγορα προς τα έξω γιατί το δάγκωμα θα προκαλέσει ενδεχομένως κάποιον ακρωτηριασμό ή κάποια πληγή, η οποία αντιμετωπίζεται όπως και οποιαδήποτε άλλη πληγή από ζώο ή αντικείμενο.

Στα μέρη μας βρίσκεται από το 2005 και αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει αναπτύξει μεγάλους πληθυσμούς. Περιμέναμε -επειδή καταγράφουμε συνεχώς το φαινόμενο αυτό- ότι οι αριθμοί του θα ισορροπούσαν, όμως δεν έχει δείξει ακόμα κάποια τέτοια τάση. Αν μιλήσουμε για τη Ρόδο είναι γύρω από το νησί. Ίσως κάποιες περιοχές να έχουν λίγο πιο έντονη την παρουσία τους, αλλά είναι παντού. Τα βρίσκουμε στην Κρήτη και στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και στην Πελοπόννησο. Αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει μέχρι την Λευκάδα».

Οι εικόνες που καταγράφουν οι ίδιοι οι λουόμενοι αλλά και οι ψαράδες και τις οποίες στη συνέχεια τις αναρτούν στο διαδίκτυο, προκαλούν ανησυχία, καθώς προμηνύουν την αύξηση του θαλάσσιου είδους στις ακτές της Κρήτης.

Με πληροφορίες από neakriti, cretalive