Ελλάδα

Μηνύσεις σε αστυνομικό των ΜΑΤ για άγρια επίθεση και λαβή πνιγμού σε 18χρονo

Μηνύσεις σε αστυνομικό των ΜΑΤ για άγρια επίθεση και λαβή πνιγμού σε 18χρονo
Μήνυση στον αστυνομικό που τον έριξε στο έδαφος και τον κράτησε ακινητοποιημένο βάζοντας το χέρι στον λαιμό του, χτυπώντας τον με το κράνος στο κεφάλι, κατέθεσε ο φοιτητής που έπεσε θύμα αστυνομικής βίας σε πορεία για τον έναν χρόνο από την τραγωδία των Τεμπών.

Προσκομίζοντας δέκα βίντεο στη Δικαιοσύνη - στα οποία καλεί απεγνωσμένα σε βοήθεια την ώρα που ασφυκτιά από τις λαβές του αστυνομικού των ΜΑΤ - ο νεαρός άνδρας και ο αδερφός του κατέθεσαν μήνυση για όσα συνέβησαν στη διάρκεια διαδήλωσης στη Θεσσαλονίκη. 

Στα ντοκουμέντα αυτά εμφανίζεται ο νεαρός με τον αδερφό του να κινούνται ως μεμονωμένοι διαδηλωτές, όταν ξαφνικά δέχεται άγρια επίθεση, γεγονός που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες ακόμη και ηλικιωμένων που είδαν το επεισόδιο.

Είναι χαρακτηριστικό πως στα βίντεο ακούγεται μία μεγάλη γυναίκα να φωνάζει να τον αφήσουν. 

«Με τις μηνύσεις που καταθέσαμε αναδεικνύουμε την άδικη συμπεριφορά ανθρώπων που έχουν εξουσία στα χέρια τους έναντι αδύναμων πολιτών, τον άδικο εξευτελισμό που μπορεί να δεχτεί και να δείξουμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα δικαστικής προστασίας απ’ όπου κι αν προέρχεται», ανέφερε μιλώντας στη Voria.gr ο συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας των δύο αδερφών φοιτητών Γιάννης Μαλάμος.

Σημειώνεται πως η μήνυση του 18χρονου αφορά κυρίως το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, ενώ στην αναφορά περιλαμβάνονται και μία σειρά από άλλα αδικήματα που θα διερευνήσει ο εισαγγελέας ο οποίος έχει στα χέρια του την υπόθεση.

«Χτύπησα με το κεφάλι στην άσφαλτο»

Στη μήνυσή του ο 18χρονος φοιτητής περιγράφει λεπτό προς λεπτό όλη την πορεία που ακολούθησε μέχρι το περιστατικό που έγινε στην οδό Ιασωνίδου. «Ενώ συνομιλούσα με τον αδερφό μου, γύρισε ένας πάνοπλος αστυνομικός των ΜΑΤ, που είναι ο μηνυόμενος, και με επιθετικό ύφος με ρώτησε πλησιάζοντάς με: «Τι είπες ρε μ…; Θα σε γ….!» Εγώ σάστισα, γιατί δεν κατάλαβα τι εννοούσε.

»Τον ρωτάω: «Σ’ εμένα μιλάτε;», ενώ ταυτόχρονα κοιτούσα δεξιά και αριστερά να δω σε ποιον απευθύνεται. Μου απαντά με το ίδιο επιθετικό ύφος: «Ναι ρε κωλ…., σ’ εσένα μιλάω». Τον ρώτησα γιατί με βρίζει και μου μιλάει επιθετικά, ενώ δεν έχω κάνει τίποτα. Και η απάντηση που έλαβα ήταν «τι γιατί ρε μπ…; Εμάς είπες ρε κωλόμπατσους;». Γύρω μου υπήρχαν ηλικιωμένοι άνθρωποι που του έλεγαν ότι δεν έχω πει κάτι», αναφέρει στην περιγραφή του ο νεαρός φοιτητής. Αυτή ήταν η τελευταία κουβέντα του αστυνομικού των ΜΑΤ, καθώς στη συνέχεια, μπροστά σε ηλικιωμένους και παιδιά, του επιτέθηκε.

«Χρησιμοποιώντας το πόδι του και κάνοντάς μου λαβή, με ρίχνει στο έδαφος με πολλή βία και χτύπησα το κεφάλι μου στο τσιμέντο στην άσφαλτο. Τότε ο αδερφός μου προσπάθησε να με προστατέψει ενστικτωδώς και επιχείρησε να απομακρύνει τον αστυνομικό. Τότε εκδιώχθηκε βίαια από συναδέλφους του», σημειώνει ο νεαρός.

«Αν δεν είχα διώξει το χέρι του θα είχα καταλήξει σαν τον Φλόιντ»

Η πρώτη λαβή φαίνεται πως δεν ήταν αρκετή καθώς, παρ’ ότι ο 18χρονος δεν αντιστέκεται, όπως τουλάχιστον διακρίνεται στο βίντεο, εκείνος συνεχίζει. «Ήρθε και έκατσε πάνω μου, πιέζοντας με την επιγονατίδα του τον θώρακά μου, ώστε να μη μπορώ να ανασάνω και ταυτόχρονα με τον αγκώνα, ενώ φορούσε επιαγκωνίδα, με πίεζε στον λαιμό, ώστε να είναι βέβαιος προφανώς ότι δεν θ’ ανασάνω», όπως περιγράφεται στη μήνυση.

Ο νεαρός χωρίς να μπορεί να ανασάνει, ενστικτωδώς, όπως υποστηρίζει, απωθεί το χέρι του αστυνομικού από τον λαιμό του. «Δεν αντιστέκομαι, απλώς δεν θέλω να με σκοτώσεις. Δεν έχω κάνει κάτι, θέλω να ζήσω», του είπα», μετέφερε ο 18χρονος στη μήνυση.

Και τότε, όπως καταγράφει, ο αστυνομικός χτυπάει με το κεφάλι του, στο οποίο φορούσε κράνος, το κεφάλι του νεαρού και αμέσως μετά για μία ακόμη φορά χτυπάει το κεφάλι του φοιτητή στην άσφαλτο. Ο φοιτητής επικαλείται την αγωνιώδη προσπάθεια του George Floyd στις ΗΠΑ που έχασε τη ζωή του από μία τέτοια λαβή, όπως ανέφερε. «Από τη στιγμή εκείνη και μετά νιώθω ότι, αν δεν είχα διώξει το χέρι του εγκαλουμένου δράστη από τον λαιμό μου, θα είχα την ίδια κατάληξη», ανέφερε.

Έχει ακόμη εφιάλτες: «Όποτε βλέπει ένστολο έχει σπασμούς»

Ο 18χρονος συνελήφθη και μάλιστα ο αστυνομικός στην κατάθεσή του αναφέρει ότι τον είχε δει νωρίτερα να πετάει μάρμαρα. Ωστόσο από το υλικό που επικαλείται ο φοιτητής και προσκομίζει στο δικαστήριο, δεν συμμετείχε με καμία ομάδα που ενεπλάκη σε επεισόδια στη συγκέντρωση και στην πορεία που ακολούθησε. Αντίθετα τα απέφευγε μαζί με τον αδερφό του. «Ο αδερφός του ο οποίος συνελήφθη επίσης για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, ήταν πρώην υποψήφιος της ΔΑΠ ΝΔΦΚ επομένως δεν μπορεί να πει κανείς ότι ανήκει σε χώρους με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μπορεί να εμπλακούν σε επεισόδια», τόνισε στη Voria.gr ο συνήγορος των δύο αδερφών.

«Προσπάθησα να τον προστατέψω ενστικτωδώς και επιχείρησα να απομακρύνω τον αστυνομικό, καθώς όλο αυτό που συνέβαινε ήταν απότομο, τρομακτικό, άδικο και παντελώς παράνομο. Το γεγονός ότι κάποιο πρόσωπο φοράει στολή δεν σημαίνει a priori ότι είναι και νόμιμο.

»Τότε εκδιώχθηκα βίαια από συναδέλφους του, αλλά βρισκόμουν εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια, φωνάζοντας "είμαι αδερφός του. Δεν έχουμε κάνει κάτι. Γιατί του φέρεστε έτσι. Τι έκανε; Σας παρακαλώ"», μεταφέρει στη δική του μήνυση ο αδερφός του θύματος, 20χρονος επίσης φοιτητής, που είδε όλη τη σκηνή.

Σημειώνεται πως οι δύο νεαροί έχουν παραπεμφθεί σε δίκη, ωστόσο η υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί ακόμη.Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί, λόγω των αλλαγών του νόμου, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο και έχει προσδιοριστεί να γίνει τον προσεχή Οκτώβριο.

Ο 18χρονος ωστόσο δεν μπορεί να ξεπεράσει όσα του συνέβησαν: «Αυτήν τη στιγμή παρακολουθείται από ψυχίατρο, μάλιστα έχουμε στα χέρια μας και πραγματογνωμοσύνη που δηλώνει ότι έχει μετατραυματικό στρες από απόπειρα ανθρωποκτονίας. Από τη στιγμή εκείνη και μετά όποτε βλέπει ένστολο έχει σπασμούς», μεταφέρει ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας.

«Ξεσπάω σε κλάματα, έχω διαταραχές ύπνου, ανορεξία και έχω κλειστεί στον εαυτό μου, ενώ παρακολουθούμαι και από ψυχίατρο, εξαιτίας των κατάλοιπων που μου έχει αφήσει όλο αυτό το τρομακτικό συμβάν», καταλήγει ο 18χρονος.