Διεθνή

Αλγερία: Με σχεδόν 95% επανεξελέγη πρόεδρος ο Αμπντελματζίντ Τεμπούν

Αλγερία: Με σχεδόν 95% επανεξελέγη πρόεδρος ο Αμπντελματζίντ Τεμπούν Φωτογραφία: EPA/ ALGERIAN PRESIDENCY
Καταγγελίες για παρατυπίες στις εκλογές στην Αλγερία.

Ο Αμπντελματζίντ Τεμπούν εξασφάλισε τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος της Αλγερίας λαμβάνοντας σχεδόν το 95% των ψήφων.

Από τους 5,630 εκατομμύρια πολίτες που ψήφισαν, οι 5,320 εκατ. στήριξαν τον Τεμπούν, δηλαδή πήρε το 94,65% των ψήφων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εκλογικής αρχής, Μοχάμεντ Σάρφι.

Ακόμα, έκανε λόγο για «μεγάλη διαφάνεια» στις εκλογές. Όμως, δεν έδωσε νεότερα στοιχεία για το ποσοστό συμμετοχής. Το βράδυ του Σαββάτου είχε κάνει λόγο για «κατά μέσο όρο ποσοστό συμμετοχής 48%».

Ένας από τους αντιπάλους του Τεμπούν, ο Αμπντελααλί Χασάνι κατήγγειλε «παρατυπίες» κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Οι συνεργάτες του ανέφεραν ότι φέρεται να υπήρξαν «πιέσεις» σε ορισμένους αξιωματούχους εκλογικών τμημάτων προκειμένου να «φουσκώσουν» κυρίως το ποσοστό συμμετοχής.

Παράλληλα χαρακτήρισαν «περίεργη έκφραση» το κατά μέσο όρο ποσοστό συμμετοχής που ανακοίνωσε η αρμόδια αρχή για τις εκλογές. Η προσέλευση στις κάλπες ήταν το μεγάλο στοίχημα, καθώς θεωρούνταν αναμφισβήτητη η νίκη του Τεμπούν.

Ο 78χρονος εξασφάλισε την πρώτη του θητεία επικρατώντας στις εκλογές της Αλγερίας τον Δεκέμβριο του 2019 λαμβάνοντας το 58% των ψήφων, όμως η αποχή έφτασε στο 60%.