Ελλάδα

Εκτός ελέγχου η φωτιά στο Ρέθυμνο: Μάχη με διάσπαρτα μέτωπα, γιατί «ξέφυγε» η κατάσταση

Εκτός ελέγχου η φωτιά στο Ρέθυμνο: Μάχη με διάσπαρτα μέτωπα, γιατί «ξέφυγε» η κατάσταση
Εκτός ελέγχου παραμένει η φωτιά στο Ρέθυμνο: Συνολικά 9 τα «112», απειλούν χωριά οι φλόγες

Για δραματικές ώρες κάνουν λόγο τα τοπικά ΜΜΕ στην περιοχή του Αμαρίου στο Ρέθυμνο, όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά, η οποία έχει λάβει πλέον εξαιρετικά επικίνδυνες διαστάσεις.

Σύμφωνα με το neakriti, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο της Πυροσβεστικής και των εναέριων μέσων, με τις φλόγες να απειλούν χωριά και περιουσίες.

Αυτή την ώρα επιχειρούν συνολικά 290 πυροσβέστες, 20 πεζοπόρα, 54 οχήματα και εθελοντές.

Απο αέρος περιοδικά επιχείρησαν 23 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 13 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο για το συντονισμό τους, ενώ καθόλη τη διάρκεια της ημέρας συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Ενόπλων Δυνάμεων και της Περιφέρειας Κρήτης

Σημειώνεται πως περί τις 16:15 και μέσα σε πέντε λεπτά εστάλησαν νέα «112» που καλούσαν σε εκκένωση τους οικισμούς Αποδούλου, Σάτα και Ρίζικα. Πιο συγκεκριμένα όσοι βρίσκονται στους παραπάνω οικισμούς κλήθηκαν να κινηθούν προς Νίθαυρη, Κλήμα και Μάνδρες αντίστοιχα.

Λίγο μετά τις 15:30 ενεργοποιήθηκε και πάλι το «112», στέλνοντας μήνυμα για εκκένωση του οικισμού Πλάτανος, ενώ νωρίτερα είχε ηχήσει για εκκένωση της περιοχής Βαθιακό.

Σημειώνεται πως περί τις 12:30 είχαμε μια μεγάλη αναζωπύρωση στο μέτωπο πυρκαγιάς, με τις φλόγες να απειλούν εκ νέου την Αγία Παρασκευή - όπου δόθηκε εντολή εκκένωσης στις 13:00.

4349025_ff4f0.jpg

4349027_43efe.jpg

Διαδοχικά μηνύματα του «112»

• Στις 12:10 εκδόθηκε ενημερωτικό μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα στις περιοχές Αποδούλου, Άγιος Ιωάννης και Νίθαυρη για ετοιμότητα
• Στις 12:39 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αποδούλου προς Φουφουρά
• Στις 12:50 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αγία Παρασκευή προς Μάνδρες
• Στις 15:06 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Βαθιακό προς Πλάτανο
• Στις 15:30 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Πλάτανος προς Λοχριά
• Στις 15:45 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αποδούλου προς Νίθαυροι
• Στις 15:55 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Σάτα προς Κλίμα
• Στις 15:55 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Ρίζικας προς Μάνδρες

Γιατί ξέφυγε η κατάσταση στο Ρέθυμνο

Όπως διαβάζουμε στο neakriti, έντονος προβληματισμός επικρατεί την Πέμπτη σχετικά με το πώς χάθηκε το κρίσιμο παράθυρο ευκαιρίας όταν η φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο είχε τεθεί υπό έλεγχο.

Εκείνη τη στιγμή εκτιμάται ότι, αν είχαν κινητοποιηθεί περισσότερα εναέρια μέσα, η πυρκαγιά θα μπορούσε να είχε κατασβεστεί. Ωστόσο, πολύτιμος χρόνος χάθηκε λόγω κακού σχεδιασμού, με αποτέλεσμα η φωτιά να αναζωπυρωθεί και να εξελιχθεί σε μια ανεξέλεγκτη καταστροφή.

Παρά το γεγονός ότι στην περιοχή είχαν συγκεντρωθεί ισχυρές δυνάμεις - περισσότεροι από 280 άνδρες επιχειρούσαν την Τετάρτη και κατάφεραν να ελέγξουν τη φωτιά τη νύχτα - στη συνέχεια υπήρξε λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης, επιχειρησιακή αστοχία και χαλάρωση.

Η οργή και η ανησυχία των κατοίκων είναι πλέον έντονες, καθώς η πυρκαγιά συνεχίζει να κινείται με καταστροφική ορμή, απειλώντας ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Σημειώνεται πως σε λίγη ώρα αναμένεται στην περιοχή και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.