Ελλάδα

Πώς ξέφυγε η φωτιά στον Βαρνάβα: Πυρομετεωρολόγος εξηγεί το φαινόμενο των χαοτικών κηλιδώσεων

Πώς ξέφυγε η φωτιά στον Βαρνάβα: Πυρομετεωρολόγος εξηγεί το φαινόμενο των χαοτικών κηλιδώσεων
Πώς λειτουργεί το φαινόμενο των χαοτικών κηλιδώσεων που επιταχύνει τον ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσεται μια δασική πυρκαγιά, ενώ μπορεί να παγιδεύσει ανθρώπους στο έδαφος

Ο πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος μίλησε στην ΕΡΤ για τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες που έχουν οδηγήσει στο ανεξέλεγκτο μέτωπο φωτιάς μήκους 30χιλιομέτρων που καίει στη βορειοανατολική Αττική από το μεσημέρι της Κυριακής.

Ο επιστήμονας αναφέρθηκε στα μποφόρ, αλλά και στην ανομβρία, η οποία προκαλεί το φαινόμενο των χαοτικών κηλιδώσεων.

«Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο όταν η βλάστηση καίγεται ούσα ξερή, παράγει καύτρα η οποία με τον άνεμο μεταφέρεται και οδηγεί σε μια νέα εστία. Αυτό μπορεί να επιταχύνει πάρα πολύ σε ορισμένες περιπτώσεις τον ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσεται μια δασική πυρκαγιά, ενώ μπορεί να παγιδεύσει ανθρώπους στο έδαφος», τόνισε.

«Με τους ανέμους και σήμερα ενισχυμένους και με τη βλάστηση εξαιρετικά εύφλεκτη, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών, η φωτιά, ακόμη και με μέτριας έντασης άνεμο, διευκολύνεται πάρα πολύ στο να εξαπλώνεται γρήγορα, στο να αναπτύσσει μεγάλα θερμικά φορτία και ταυτόχρονα να δημιουργεί καύτρες και να οδηγεί τελικά στο να έχουμε χαοτικές κηλιδώσεις», είπε ο πυρομετεωρολόγος.

«Αυτό το οποίο χρειάζεται να γίνει και ελπίζω ότι γίνεται στο Πυροσβεστικό Σώμα, είναι να αναλύσουμε τακτικά τη φωτιά, για να εντοπιστούν τα χρονικά και χωρικά παράθυρα, πού και πότε δηλαδή μπορούν με ασφάλεια και αποδοτικότητα να περιορίσουν την φωτιά. Το παρακολουθούμε ήδη από το ξεκίνημα της άνοιξης και έχουμε ήδη αναρτήσει κάποια δελτία σε σχέση με το έλλειμμα εδαφικής υγρασία».

NETWORK