Οικονομία

Ξεφουσκώνουν οι παροχές Μητσοτάκη στη ΔΕΘ - Αποκαλύπτεται η αλήθεια των αριθμών

Ξεφουσκώνουν οι παροχές Μητσοτάκη στη ΔΕΘ - Αποκαλύπτεται η αλήθεια των αριθμών
Ξεφουσκώνει το καλάθι των παροχών που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ όσο περνούν οι μέρες και αποκαλύπτονται οι αριθμοί και η πραγματικότητα.

Το «καλάθι» της ΔΕΘ, που ήταν κατά γενική ομολογία φτωχό έχει αρχίσει να χάνει τη δυναμική του, καθώς αποκαλύπτεται η ανάλυση των μέτρων και η πραγματικότητα. Πέρα από το γεγονός ότι η ακρίβεια πέρασε στα ψιλά μια σειρά από μέτρα χάνουν τη δυναμική τους.

1) Ενστολοι. Οι αντιδράσεις είναι μεγάλες για τις αυξήσεις που παρουσιάστηκαν, καθώς όπως φαίνεται είναι περίπου μισό ευρώ τη μέρα. 

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ειδικότερα αύξηση στις αποζημιώσεις νυχτερινής υπηρεσίας των ενστόλων (Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα, Ένοπλες Δυνάμεις) κατά 20%.

Κατά την εξειδίκευση των μέτρων χθες ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε ότι η αυξημένη αποζημίωση για νυχτερινή εργασία θα ανέλθει στα 3,33 ευρώ ανά ώρα από 2,77 σήμερα, από 1 Ιανουαρίου 2025.

2) Η απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών για βραχυχρόνιες μισθώσεις μόνο σε τρία διαμερίσματα του Δήμου της Αθήνας σημαίνει ότι η υπάρχουσα δέσμευση κατοικιών από το Airbnb θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με σήμερα, ενώ πιέζονται πολλές περιοχές της χώρας από τα υψηλά ενοίκια και την έλλειψη κατοικιών.

3) Ασφάλιση ακινήτων και έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ. Το συγκεκριμένο μέτρο αφήνει εκτός το 30% των ακινήτων στην Ελλάδα. Μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να διώξει από πάνω της την ευθύνη και να την αναλάβουν οι πολίτες, ωστόσο οι ασφαλιστικές μένουν στο απυρόβλητο. Οι περισσότερες ασφαλιστικές δεν δέχονται να ασφαλίσουν για σεισμό ακίνητα που χτίστηκαν πριν το 1960, οπότε 3 στα 10 ακίνητα (που θα έπρεπε να ασφαλιστούν) μένουν εκτός. 

4) Αύξηση των συντάξεων: Θα είναι της τάξεως 2,2 – 2,5% και θα δοθούν με τις συντάξεις Ιανουαρίου 2025.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά ετήσια αύξηση συντάξεων, η οποία εκτιμάται ότι θα καλύψει περίπου 2 εκατομμύρια δικαιούχους.

Σε περίπτωση που ο πληθωρισμός προσεγγίσει το 3% τότε η αύξηση δεν θα καλύψει τις εισοδηματικές απώλειες.

Αν πάλι κινηθεί γύρω στο 2%, τότε η πίεση που υφίστανται οι συνταξιούχοι θα περιοριστεί οριακά.

5) Προσωπική Διαφορά: Το μέτρο διατηρείται παρά τις αντιδράσεις των συνταξιούχων, με συνέπεια τουλάχιστον 670.000 να μην λάβουν την αύξηση.

6) Ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων: Δεν εξήγησε ο πρωθυπουργός γιατί δεν θα δοθεί η ειδική οικονομική ενίσχυση των 243 εκατομμυρίων ευρώ από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων, στους χαμηλοσυνταξιούχους με εισόδημα έως 700 ευρώ, όπως έγινε πέρσι. Πέρσι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης των 150 ευρώ ήταν και οι συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή – συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά κάτω των 10 ευρώ, που λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ (περίπου 1 εκατ. δικαιούχοι).