Ελλάδα

Φωτιά στην Αττική: Εικόνες χάους, πανικού και πόνου - Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Φωτιά στην Αττική: Εικόνες χάους, πανικού και πόνου - Σε απόγνωση οι κάτοικοι Φωτογραφία: INTIME/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΕΛΑΣ
Νέα μηνύματα από το 112 εξαιτίας της φωτιάς στην Αττική.

Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες από τα πύρινα μέτωπα της φωτιάς στην Αττική, που αποτυπώνουν την απόγνωση των κατοίκων που είναι αντιμέτωποι με τις φλόγες.

Οι αναζωπυρώσεις έχουν δημιουργήσει μία πύρινη «κόλαση» στη βορειοανατολική Αττική, ενώ την τελευταία μία ώρα εστάλησαν νέα μηνύματα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Καλέντζι Μαραθώνα, Διόνυσος και Κρασά στα Άνω Βριλήσσια.

Πλέον, οι φλόγες είναι στον αστικό ιστό και έχουν καεί σπίτια, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις, σχολείο, ενώ οι φλόγες έφτασαν και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο. Κάτοικοι σε απόγνωση βλέπουν τις περιουσίες τους να έχουν μετατραπεί σε στάχτη.

Τα μέτωπα που απασχολούν περισσότερο και έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες είναι στο Νταού Πεντέλης, στην Παλαιά και τη Νέα Πεντέλη, στον Διόνυσο, τα Βριλήσσια αλλά και στις Αφίδνες, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ από την Πολιτική Προστασία.

Το μέτωπο στις Αφίδνες πηγαίνει καλύτερα, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες. Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα του μετώπου που κατευθυνόταν προς Μαραθώνα.

fotia1_478dd.jpg

fotia2_56ad0.jpg

fotia3_6fc8a.jpg

Φωτιά στην Αττική: Καταγγελίες πολιτών για έλλειψη εναέριων μέσων

Το 112 ήχησε μεν έγκαιρα στις περιοχές όπου μαίνονται τα πύρινα μέτωπα, ωστόσο πολίτες καταγγέλλουν ότι δεν συνέβη το ίδιο με τις πυροσβεστικές δυνάμεις.
να έφθασε έγκαιρα στα κινητά των κατοίκων στις περιοχές της Αττικής που τυλίχθηκαν στις φλόγες,

Κάτοικος στην Άνω Διώνη καταγγέλλει στο Dnews ότι επί τρεις ώρες- και ενώ οι φλόγες είχαν μπει στις αυλές σπιτιών- δεν είδε ούτε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος, παρά μόνο επίγειες δυνάμεις που προσπαθούσαν να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής απουσιάζουν και από το πύρινο μέτωπο που μαίνεται στο Πάτημα Χαλανδρίου, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, όπου επίσης οι φλόγες έχουν φτάσει σε σπίτια.

Στον Μαραθώνα, κάτοικοι παρακολουθούσαν την ανεξέλεγκτη φωτιά να πλησιάζει στα σπίτια και τα θερμοκήπιά τους και ζητούσαν να σταλούν στην περιοχή δυνάμεις της πυροσβεστικής. «Καίγονται περιουσίες, κινδυνεύουμε. Τα πυροσβεστικά πού είναι; Πού είναι οι δυνάμεις;», λέει στην κάμερα ένας κάτοικος. «Δείξε μου ένα πυροσβεστικό», ακούγεται να λέει ένας άλλος.

fotia4_64c72.jpg

fotia5_52c13.jpg

fotia6_ffc3e.jpg

fotia7_0f72d.jpg

«Ήρθαν δύο ελικόπτερα 45 λεπτά μετά - Κάηκε το σπίτι μας»

Η κ. Θάλεια συγκλονίζει μιλώντας στο Mega για την φωτιά στον Βαρνάβα Αττικής.

«Εμάς καταστράφηκε ολοσχερώς το σπίτι μας στον Βαρνάβα, ένα χιλιόμετρο από την εστία. Ήταν πολύ μικρή η εστία στην αρχή, την είδαμε. Δεν είχαν στείλει κάτι, δύο μόνο μικρά ελικόπτερα που έκαναν 45 λεπτά να έρθουν. Η φωτιά ξεκίνησε από ένα οικόπεδο, δεν έκανε κανένας μπάρμπεκιου όπως ειπώθηκε, ήταν καθαρά εμπρησμός. Ήταν ακριβώς πίσω από το σπίτι μας. το μόνο που μπορέσαμε να σώσουμε ήταν τον σκύλο και την γάτα μας. Γυρίσαμε και είδαμε κατεστραμμένο το σπίτι», είπε αρχικά.

«Δεν το περιμέναμε γιατί υπήρχε πυροσβεστικό έξω από το σπίτι μας, σε σημείο που είχε πεύκα, από κάποιο ακαθάριστο οικόπεδο, και δεν ρίξανε σταγόνα. Όταν επιστρέψαμε στο χωριό μέσα από τις φωτιές που περάσαμε με ένα φορτηγό είδαμε ότι τα πυροσβεστικά, βρίσκονταν σε άλλο σημείο έξω από τις βίλες, για να σβήσουν τις βίλες. Στον ίδιο δρόμο με εμάς κάηκε άλλο ένα, στο απέναντι από εμάς δεν κάηκε κανένα σπίτι. Απλά οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί, είναι στο νοσοκομείο με εγκαύματα. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε ούτε 5 λεπτά, ούτε τα ρούχα μας να πάρουμε. Μόνο τα ζωντανά μας πήραμε και φύγαμε», συνέχισε η κ. Θάλεια.

«Μας έστειλαν προς Γραμματικό, εμείς πήγαμε προς Καπανδρίτι και μετά επιστρέψαμε να δούμε τι έγινε με το σπίτι και ξαναφύγαμε. Δεν υπάρχει τίποτα από το σπίτι, κάηκε ολοσχερώς. Έμεινε μόνο ένα τζάκι. Το σπίτι το είχαμε 6 μήνες, δεν ήταν “πλουσιόσπιτο” και γι' αυτό και δεν σώθηκε φυσικά. Τα πυροσβεστικά ήταν έξω από τις βίλες. Αυτό έγινε χθες 3 η ώρα το μεσημέρι. Και μας έλεγαν να μην ανησυχούμε γιατί δεν θα έρθει σε μας. χάθηκαν όλα, εμάς ποιος θα μας αποζημιώσει; Ο πρωθυπουργός με τα 6.000 ευρώ και αν τα πάρουμε; Ποιος είδαμε και με τους πλημμυροπαθείς», συμπλήρωσε.

fotia8_c8a91.jpg

fotia9_312a1.jpg

fotia10_9be78.jpg

fotia11_15e2a.jpg

Δήμαρχος Χαλανδρίου: Δεν έχω δει πυροσβεστική, μόνο υδροφόρες

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος κατήγγειλε ότι δεν είδε ούτε ένα πυροσβεστικό, παρά μόνο υδροφόρες.

Η φωτιά- περιέγραψε μιλώντας στο Mega- έχει περάσει την οδό Αναπαύσεως και βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο νεκροταφείο, μέσα στον πυκνοκατοικημένο οικιστικό ιστό της πόλης. Οι φλόγες, που κινούνται με απειλητική ταχύτητα λόγω των ισχυρών ανέμων, έχουν ήδη προξενήσει ανυπολόγιστες ζημιές σε γειτονιές και περιουσίες.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν επαρκείς πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο, ο δήμαρχος απάντησε με απογοήτευση: «Δεν έχω δει πυροσβεστική. Υπάρχουν 5 υδροφόρες, που προσπαθούν να βοηθήσουν στην κατάσβεση». Η αναφορά αυτή υπογραμμίζει την τραγική έλλειψη διαθέσιμων δυνάμεων σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, όπου κάθε λεπτό μετράει.

Φωτογραφίες: EUROKINISSI, INTIME