Διεθνή

Αποκάλυψη La Repubblica: Εδαφικές παραχωρήσεις του Κιέβου σκέφτεται ο Σολτς

Αποκάλυψη La Repubblica: Εδαφικές παραχωρήσεις του Κιέβου σκέφτεται ο Σολτς Φωτογραφία: EPA/CLEMENS BILAN / POOL
«Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε πώς να επιταχύνουμε, να βγούμε από μια κατάσταση πολέμου και να επιτύχουμε την ειρήνη» είπε ο Σολτς.

Ο Όλαφ Σολτς έχει ένα σχέδιο σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubbilca: να μείνει στην ιστορία ως o καγκελάριος της ειρήνης.

Καταρρακωμένος από το ατιμωτικό αποτέλεσμα στις εκλογές της Θουριγγίας και της Σαξονίας, και υπό την πίεση φημών ότι μία πιθανή ήττα του στην γερμανική Βουλή στις 22 Σεπτεμβρίου θα τον αναγκάσει να υποχωρήσει, ο καγκελάριος αποφάσισε να παίξει καθοριστικό ρόλο για να βγάλει την Ουκρανία από το αδιέξοδο. Εργάζεται ήδη, σύμφωνα με τη La Repubblica, σε ένα πλάνο τύπου «Μινσκ 3» που περιλαμβάνει την υπόθεση να παραδώσει τμήματα της ουκρανικής κυριαρχίας στη Μόσχα, όπως αποκαλύπτει κυβερνητική πηγή.

Δεν αποτέλεσε έκπληξη ωστόσο, ότι ο ίδιος ο Σολτς χρησιμοποίησε το ραδιόφωνο του ARD για να ανακοινώσει ότι «ήρθε η ώρα να συζητήσουμε πώς να επιταχύνουμε, να βγούμε από μια κατάσταση πολέμου και να επιτύχουμε την ειρήνη». Κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής καλοκαιρινής του συνέντευξης, ο Σολτς είπε ότι στοχεύει σε μια διάσκεψη ειρήνης για την Ουκρανία με τη συμμετοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ωστόσο, θα υπάρξει άλλη μία διάσκεψη ειρήνης», ανέφερε μιλώντας για την προηγούμενη σύνοδο κορυφής, που έγινε τον Ιούνιο στην Ελβετία με τη συμμετοχή 90 χωρών, χωρίς όμως την παρουσία Ρωσίας και Κίνας. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε τότε ότι θα μπορούσε να συζητηθεί η ειρήνη την επόμενη μέρα με τον Πούτιν εάν η Μόσχα αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία. Όμως η ιδέα του Ζελένσκι ήταν να αποτραβήξει την Κίνα ώστε να παραδώσει αυτή ένα σχέδιο στη Ρωσία, μετά το τέλος μιας σειράς διεθνών συνεδρίων, όταν θα είχε ευρεία διεθνή υποστήριξη.

Ωστόσο, ο Σολτς διευκρίνισε ότι ο ίδιος και ο Ουκρανός πρόεδρος θα «συμφωνήσουν» στη συμμετοχή του Πούτιν. Αυτό είναι κάτι νέο στις διπλωματικές εξελίξεις. Ο καγκελάριος συνεργάζεται με δύο εκπροσώπους του αριστερού κόμματος, τον Rolf Muetzenich και τον Ralf Stegner, για ένα ειρηνευτικό σχέδιο, το «Minsk 3». Τα δύο πρώτα τα είχαν διαπραγματευτεί οι Άνγκελα Μέρκελ και Πούτιν.

«Ο καγκελάριος θέλει να κάμψει την Ουκρανία πάση θυσία», σημειώνει μεταξύ άλλων η πηγή που επικαλείται η La Repubblica. Πρόκειται για μια ουσιαστική αλλαγή γραμμής, καθώς μέχρι τώρα ο Όλαφ Σολτς είχε ταχθεί πάντα υπέρ της ουσιαστικής και αδιάκοπης στήριξης του Κιέβου.