Ελλάδα

Φωτιά στην Αττική: Στάχτη δεκάδες σπίτια σε Πεντέλη, Βριλήσσια - Μάχη σε Μαραθώνα και Γραμματικό

Φωτιά στην Αττική: Στάχτη δεκάδες σπίτια σε Πεντέλη, Βριλήσσια - Μάχη σε Μαραθώνα και Γραμματικό Φωτογραφία: INTIME/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ
Δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις σάρωσε η φωτιά στη βορειοανατολική Αττική.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα δώσουν για δεύτερη νύχτα μάχη με τις φλόγες σε Μαραθώνα, Βριλήσσια, Πεντέλη και Γέρακα, ενώ οργισμένοι και απεγνωσμένοι πολίτες καταγγέλλουν καθυστερήσεις και ελλείψεις εναέριων μέσων για την αντιμετώπιση της πύρινης κόλασης, με συνέπεια Η φωτιά να μετατρέψει σε στάχτη τις περιουσίες τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται από την πυρκαγιά καταγγέλλουν ότι επί ώρες έδιναν μάχη με τις φλόγες με ό,τι μέσο διέθεταν, έχοντας στο πλευρό τους μόνο εθελοντές, μέχρι να εμφανιστούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, η πυρκαγιά επηρέασε κατά προσέγγιση περίπου 100.000 στρέμματα, σύμφωνα με δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που επεξεργάστηκε το meteo.gr / Ε.Α.Α.

fotia-xartis_2a153.jpg

Η κατάσταση είναι βελτιωμένη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Αυτή την ώρα, «δεν υπάρχει μέτωπο πυρκαγιάς αλλά πολλές ενεργές εστίες, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του όρους της Πεντέλης και της λίμνης του Μαραθώνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε νέα ενημέρωση για τη φωτιά, στις 22:45.

Σε ό,τι αφορά τις αναφορές για αγνοούμενο άτομο στη φωτιά, ο Βασίλης Βαθρακογιάννης δήλωσε ότι μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος «δεν έχει δεχθεί κλήση ή κλήσεις για ανάλογο περιστατικό».

fotia-brady-5_d282a.jpg

fotia-vrady2_5716f.jpg

fotia-vrady3_0a749.jpg

fotia-vrady4_b89e6.jpg

Φωτιά στην Αττική: Τουλάχιστον 80 σπίτια έχουν καεί

Περισσότερα από 40 σπίτια έχουν καεί στον Διόνυσο και τη Σταμάτα, σύμφωνα με εκτίμηση εθελοντή που μίλησε στο OPEN. Τριάντα σπίτια κάηκαν στην Πεντέλη, δήλωσε ο ο πρόεδρος της Πολιτικής Προστασίας ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος. Παράλληλα, 10 κατοικίες στην περιοχή Κρασσά καταστράφηκαν ολοσχερώς, ανέφερε ο δήμαρχος Βριλησσίων, Γιάννης Πισιμίσης.

Την ίδια ώρα, οι φλόγες έχουν σαρώσει στο πέρασμά τους επιχειρήσεις. Χάος προκλήθηκε όταν οι φλόγες έφτασαν σε δύο εργοστάσια ξυλείας, στα Βριλήσσια και τον Γέρακα, με συνέπεια να προκληθούν εκρήξεις.

fotia-vrady10_36150.jpg

fotia-vrady11_dba88.jpg

fotia-vrady12_64bf9.jpg

fotia-brady13_14aaf.jpg

Τις τελευταίες ώρες συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις, τις οποίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες, ενώ το μοναδικό παρήγορο είναι το γεγονός ότι μειώθηκε η ένταση των ανέμων. Ωστόσο και αυτή η νύχτα είναι δύσκολη, καθώς οι επίγειες δυνάμεις θα συνεχίσουν να δίνουν μάχη μέχρι να ξημερώσει, προκειμένου να αρχίσουν ξανά τις ρίψεις τα εναέρια μέσα.

fotia-brady14_ffc2a.jpg

fotia-brady15_41985.jpg

fotia-vrady16_09473.jpg

Ένα από τα μεγάλα μέτωπα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες είναι στο Άνω Σούλι, που κινείται προς Μαραθώνα και Νέα Μάκρη. Αναζωπύρωση υπάρχει και στο Γραμματικό.

Στην Πεντέλη, υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις που μέχρι τώρα αντιμετωπίζονται, σύμφωνα με τη δήμαρχο της περιοχής, Αναστασία Κοσμοπούλου. Μία από τις αναζωπυρώσεις είναι και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, που απειλήθηκε και το απόγευμα της Δευτέρας.

Το απόγευμα η φωτιά έφτασε και στον Γέρακα, με συνέπεια να εκκενωθεί η περιοχή Δέση. Οι φλόγες έφτασαν σε εργοστάσιο ξυλείας, το οποίο καίγεται ακόμα, με συνέπεια η κατάσταση να επιδεινωθεί περαιτέρω.

Στα Βριλήσσια, η εικόνα είναι καλύτερη, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, Γιάννη Πισιμίση. «Έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία για τη νύχτα, δίνουμε μάχη με πιο μικρές αναζωπυρώσεις», συμπλήρωσε μιλώντας στο OPEN.

«Δέκα σπίτια κάηκαν στην περιοχή Κρασσά, εκτός σχεδίου, καταστράφηκαν ολοσχερώς. Εντός σχεδίου δεν κάηκε κανένα σπίτι», συμπλήρωσε.

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στην Πεντέλη. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, με πυροσβέστες και αστυνομικούς που πήγαιναν πόρτα- πόρτα, προκειμένου να απομακρύνουν πολίτες καθώς σε μικρή απόσταση υπάρχει μεγάλη εστία φωτιάς η οποία απειλεί σπίτια.

Στην περιοχή της Πεντέλης έχουν καεί ήδη 30 σπίτια, αλλά και ένα κλειστό γυμναστήριο μεταξύ άλλων, δήλωσε ο Βλάσσης Σιώμος, πρόεδρος Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ.

Διευρύνεται η βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό

Στο μεταξύ, εκτός από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Τσεχία, στο αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ανταποκρίθηκαν άλλες τρεις χώρες.

Συγκεκριμένα, η Σερβία στέλνει ένα ελικόπτερο και 35 πυροσβέστες με 10 οχήματα, η Ρουμανία 44 πυροσβέστες με 4 υδροφόρα οχήματα και η Τουρκία δύο αεροσκάφη. Η Γαλλία, πέραν του ενός ελικοπτέρου, θα στείλει και 200 πυροσβέστες με 28 υδροφόρα οχήματα.

Φωτογραφίες: INTIME, SOOC