Ελλάδα

Κικίλιας: Οι πολίτες γνωρίζουν ότι όλοι ήταν εκεί και πάλεψαν υπεράνθρωπα

Κικίλιας: Οι πολίτες γνωρίζουν ότι όλοι ήταν εκεί και πάλεψαν υπεράνθρωπα Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
Οι ίδιοι οι πυροσβέστες είναι που επιχειρούν όλο το καλοκαίρι και σβήνουν τη μία φωτιά πίσω από την άλλη, δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Διάσπαρτες εστίες φωτιάς αντιμετωπίζουν πλέον οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.

Οπως είπε, το νέο δόγμα με τη χρησιμοποίηση των drones, μπροστά στις συνθήκες που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική, συνάντησε μεγάλες δυσκολίες, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Ανέφερε ότι έδωσαν μάχη 702 πυροσβέστες, 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα, 35 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα τρία για το συντονισμό τους), εθελοντές, αστυνομία, στρατός, δασάρχες και δασικοί εργάτες, η Περιφέρεια Αττικής, Δήμοι και με τη βοήθεια του 112 εκκενώθηκαν 45 περιοχές.

«Θα πω για άλλη μία φορά ότι στην πρώτη εστία το απόγευμα της Κυριακής ο χρόνος απόκρισης ήταν στα 5 λεπτά από αέρος και στα 7 λεπτά από οχήματα της Πυροσβεστικής. Αυτή είναι η πραγματικότητα, ότι παρά την ταχύτατη επιχειρησιακή απόκριση, το νέο δόγμα που σε συνδυασμό με την τεχνολογική των drones, όλο το καλοκαίρι εφαρμόστηκε σε εκατοντάδες πυρκαγιές, που αντιμετωπίστηκαν όταν επικρατούσαν ακραίες συνθήκες, όταν συμβαίνει αυτό, δηλαδή κάποιες ακραίες συνθήκες και κάποιες πυρκαγιές, το πρόβλημα γίνεται ανυπέρβλητο.

Είχαμε επίπεδο επικινδυνότητας 5, με ανέμους 7 και 8 μποφόρ, παρατεταμένη ξηρασία και σε περιοχή δύσβατη με τα χαρακτηριστικά αυτά, βουνό, δάσος, αλλά και οικισμοί με μέσα διάσπαρτα σπίτια. Δεν μιλάμε δηλαδή για μία απλή φωτιά που δυστυχώς ξέφυγε, μιλάμε για το δυσκολότερο, επικίνδυνο για όλους τους πυροσβέστες επιχειρησιακούς και κατοίκους σκηνικό.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε.

Οι άνθρωποι, οι πολίτες, όλες αυτές τις ώρες, που έζησαν τις πραγματικές συνθήκες κατά τις οποίες επιχειρούσαμε στη ΒΑ Αττική, τη γνωρίζουν την κατάσταση. Μέσα στη δοκιμασία που πέρασαν, το φόβο, το θυμό, ή τη βαθιά λύπη γιατί χάθηκε δυστυχώς και μια εργαζόμενη, γνωρίζουν ότι οι πυροσβέστες, η αστυνομία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι εθελοντές, οι δικοί τους άνθρωποι, ο στρατός, ήταν εκεί και πάλεψαν υπεράνθρωπα για να μην συμβούν τα χειρότερα. Οι ίδιοι οι πυροσβέστες είναι που επιχειρούν όλο το καλοκαίρι και σβήνουν τη μία φωτιά πίσω από την άλλη», δήλωσε.