Ελλάδα

Βίντεο από ψηλά με τις καμένες εκτάσεις - Δορυφόρος του Copernicus αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής

Βίντεο από ψηλά με τις καμένες εκτάσεις - Δορυφόρος του Copernicus αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής
Μια νεκρή γυναίκα και χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους αφήνει πίσω η μεγάλη πυρκαγιά που επί δύο 24ωρα κατάκαψε τη ΒΑ Αττική, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα.

Νέο βίντεο αναρτήθηκε πριν περίπου μία ώρα στα social media, στο οποίο αποτυπώνονται οι καμένες εκτάσεις στην Αττική από τη φωτιά που κατάκαψε τουλάχιστον 100.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με το Forecast Weather Greece, το βίντεο τραβήχτηκε σήμερα Τρίτη και ώρα 9:44.

Όπως φαίνεται, «έχουν σωθεί ολόκληροι οικισμοί και σπίτια που η φωτιά πέρασε από μέσα», ενώ δεν έχουν σταματήσει και οι ρίψεις από εναέρια μέσα.

Από το πρωί επιχειρούν συνολικά 12 ελικόπτερα και αεροσκάφη, ενώ υπενθυμίζεται ότι πλέον δεν έχουμε μέτωπο πυρκαγιάς, αλλά μόνο διάσπαρτες εστίες και αναζωπυρώσεις. 

{https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/videos/802517188756394}

168 ενεργές εστίες το μεσημέρι της Δευτέρας

Υπενθυμίζεται πως για την αντιμετώπιση της φωτιάς ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ Copernicus, κινητοποιώντας παράλληλα βοήθεια από διάφορα κράτη μέλη για τη στήριξη της Ελλάδας.

Σε μία δορυφορική φωτογραφία που δημοσιεύει σήμερα Τρίτη η ευρωπαϊκή υπηρεσία, αποτυπώνεται η φωτιά όπως έκαιγε ην 12η Αυγούστου. Η ομάδα χαρτογράφησης διαπίστωσε ότι τα μέτωπα της πυρκαγιάς εκτείνονταν στα 23 χιλιόμετρα. Μέχρι τις πρώτες ώρες του μεσημεριού τα ενεργά μέτωπα ήταν 168, ενώ σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία, συνολικά κάηκαν 10.000 εκτάρια (100.000 στρέμματα).

Στην εικόνα συνδυάζεται το φυσικό χρώμα με υπέρυθρες ζώνες βραχέων κυμάτων προκειμένου να τονιστούν τα μέτωπα πυρκαγιάς (σε κόκκινους τόνους) και οι καμένες περιοχές (σκούρο καφέ).

Σημειώνεται πως η φωτιά δημιούργησε ένα σύννεφο καπνού ακτίνας άνω των 300 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά προς τη Λιβύη.

{https://x.com/CopernicusEMS/status/1823259906889187533}