Ελλάδα

Πανσέληνος Αυγούστου 2024: «Σούπερ μπλε σελήνη» σήμερα στον ουρανό, τι ώρα θα είναι στο... πικ το φαινόμενο

Πανσέληνος Αυγούστου 2024: «Σούπερ μπλε σελήνη» σήμερα στον ουρανό, τι ώρα θα είναι στο... πικ το φαινόμενο
Σήμερα το βράδυ θα έχετε ένα λόγο παραπάνω για να κοιτάξετε τον ουρανό, καθώς το σούπερ μπλε φεγγάρι του Αυγούστου, η πανσέληνος Αυγούστου θα βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής.

Έτσι την πανσέληνο Αυγούστου 2024 στις 19 Αυγούστου, φτάνοντας στο… πικ στις 21:25.

Ένα σπάνιο ουράνιο θέαμα θα συμβεί το βράδυ της Δευτέρας (19/08) που (πιθανότατα) δεν θα ξανασυμβεί για χρόνια: Μια πανσέληνος που μπορεί να ονομαστεί και υπερπανσέληνος καθώς και μπλε φεγγάρι θα κοσμήσει τον νυχτερινό ουρανό της Αθήνας.

Η αποκαλούμενη «σούπερ μπλε σελήνη», αυτό το σπάνιο φαινόμενο συμβαίνει όταν οι διαφορετικοί κύκλοι του μπλε και του σούπερ φεγγαριού τυχαίνει να ευθυγραμμιστούν και να καταγράψουν παράλληλες πορείες, εξήγησε ο Νόα Πέτρο της NASA, επιστήμονας του προγράμματος Lunar Reconnaissance Orbiter.

Αν αυτό δεν είναι αρκετά μπερδεμένο, οι αστρονόμοι έχουν επίσης διαφορετικούς ορισμούς για το τι θεωρείται υπερπανσέληνος και τι μπλε φεγγάρι.

Τι είναι η υπερπανσέληνος;

Όταν η τροχιά του φεγγαριού το φέρνει πιο κοντά στη Γη από ό,τι συνήθως, αυτός ο κοσμικός συνδυασμός ονομάζεται υπερπανσέληνος.

Σε όλη την τροχιά της, η απόσταση της σελήνης από την Γη κυμαίνεται μεταξύ περίπου 360.000 και 400.000 χλμ, σύμφωνα με τη NASA. Το απόγειό της, το πιο απομακρυσμένο σημείο στην τροχιά της γύρω από τον πλανήτη μας, κατά μέσο όρο απέχει περίπου 405.500 χιλιόμετρα. Το περίγειο, το πλησιέστερο σημείο, απέχει σχεδόν 363.300 χιλιόμετρα. Μια υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η τροχιά του φεγγαριού είναι πιο κοντά στη Γη την ίδια στιγμή που το φεγγάρι είναι «γεμάτο». Ο όρος επινοήθηκε από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε το 1979.

Επίσης, μια υπερπανσέληνος εμφανίζεται 30% φωτεινότερη και 14% μεγαλύτερη από μια τυπική πανσέληνο.

Τι είναι το «Μπλε Φεγγάρι»

Ο όρος «Μπλε Φεγγάρι» έχει και μεταφορική σημασία, η οποία τονίζει τη σπανιότητα ενός φαινομένου. Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση «once in a blue moon», που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια. Όταν μιλάμε για «Μπλε Φεγγάρι» εννοούμε την τρίτη πανσέληνο σε μια εποχή που έχει συνολικά τέσσερις πανσελήνους.

Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο κατά το οποίο το φεγγάρι (όχι απαραίτητα πανσέληνος) φαίνεται στα μάτια του παρατηρητή γαλαζωπό εξαιτίας της ύπαρξης καπνού ή μορίων σκόνης στη γήινη ατμόσφαιρα. Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε μετά τις δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία και τον Καναδά το 1950 και, αξιοσημείωτα, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, που είχε ως επακόλουθο να εμφανίζεται το φεγγάρι μπλε για μια περίοδο δύο ετών.

Η πανσέληνος της Δευτέρας είναι απίθανο να εμφανιστεί μπλε. Τα φεγγάρια με μπλε χρώμα στις φωτογραφίες γίνονται συνήθως με τη χρήση ειδικών μπλε φίλτρων της φωτογραφικής μηχανής.

NETWORK