Πολιτική

Γιαννακοπούλου: «Να είμαστε ο εναλλακτικός πόλος»

Γιαννακοπούλου: «Να είμαστε ο εναλλακτικός πόλος»
Με αιχμές κατά των υποψηφίων της αλλά χωρίς να τους κατονομάζει προχώρησε η Νάντια Γιαννακοπούλου από το βήμα της Ανοιχτής Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στο ΣΕΦ.

«Με γνωρίζετε πολύ καλά και πάρα πολλά χρόνια. Κατάθεσα την υποψηφιότητα μου για να εκφράσω τα προβλήματα της κοινωνίας και τα μηνύματα των πολιτών. Κατέθεσα την υποψηφιότητα μου για να ανοίξουμε τα όργανα μας. Κατέθεσα την υποψηφιότητα μου για να δείξουμε τα κυβερνητικά μας χαρακτηριστικά. Το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να είναι τίποτα άλλο πέρα από προοδευτικό και πρωταγωνιστικό κόμμα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Φωτογραφίζοντας την Άννα Διαμαντοπούλου είπε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν έκλεισε ποτέ τον ιστορικό του κύκλο όπως κάποτε αποτυχημένα στο παρελθόν είχαν εκφράσει».

«Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την πολιτική του αυτοπεποίθηση. Να υπερασπιστούμε τις αρχές και τις αξίες μας και την ιστορική μας κληρονομιά. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και Ενωμένο που μάθαμε να υποτάσσουμε το «ΕΓΩ» μας και τις προσωπικές φιλοδοξίες. Να βγούμε μπροστά και να δώσουμε την μάχη. Το ΠΑΣΟΚ ανήκει στον κόσμο και τους φίλους του», ανέφερε η Νάντια Γιαννακοπούλου.

«Ο λαός θα αποφασίσει για το ποιο ΠΑΣΟΚ θέλουμε. Το δικό μας ΠΑΣΟΚ θα νικήσει ξανά. Το δικό μας ΠΑΣΟΚ θα νικήσει έναν ακόμα κ. Μητσοτάκη. Πάμε δυνατά, πάμε να τολμήσουμε. Να δράξουμε την ευκαιρία. Να δρέψουμε τους καρπούς αυτής της νέας ιστορίας», κατέληξε στην ομιλία της η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Η ομιλία της Νάντιας Γιαννακοπούλου

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι,

Τρεις μήνες μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Όλοι οι υποψήφιοι που είμαστε σήμερα ενώπιον σας -ανεξάρτητα από την προσέγγιση που ακολουθούμε στον προεκλογικό μας αγώνα- μοιραζόμαστε τη μεγάλη πολιτική κληρονομιά ενός Κινήματος που άλλαξε την Ελλάδα, τον κοινό σκοπό να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες της κοινωνίας, αλλά και την ευθύνη να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα απελευθερώσουν την τεράστια πολιτική δυναμική της παράταξή μας.

Συνθήκες που θα μας δώσουν τη δυνατότητα ενωμένοι πλέον και ισχυροί να καθορίσουμε οι ίδιοι τις πολιτικές εξελίξεις που μας αφορούν, σηματοδοτώντας την επανασύνδεσή μας με την πλατιά κοινωνική πλειοψηφία και την ανανεωμένη επαφή μας με τα πλέον σύγχρονα προοδευτικά πολιτικοοικονομικά ρεύματα της Ευρώπης και του κόσμου.

Συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να αποκαταστήσουμε τη θέση μας στον πολιτικό χάρτη ως εναλλακτικού πόλου διακυβέρνησης, αξιοποιώντας την ιστορική πολιτική ευκαιρία που διαμορφώθηκε από τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών.

Κι είναι αυτή ακριβώς η ανεπανάληπτη ιστορική συγκυρία που καθιστά την ανάγκη για αλλαγή επιτακτική και δοκιμάζει τα πολιτικά και ηγετικά αντανακλαστικά κάθε μέλους και κάθε στελέχους, πολύ περισσότερο δε εκείνου που διεκδικεί την ηγεσία.

Είναι αυτή ακριβώς η προοπτική που με οδήγησε το ίδιο κιόλας βράδυ των εκλογών να θέσω το θέμα της αναζήτησης των αιτιών που δεν επέτρεψαν στο ΠΑΣΟΚ να καρπωθεί τα οφέλη της τεράστιας αποσυσπείρωσης των πολιτικών μας αντιπάλων. Και παρά το γεγονός ότι η θέση μου αυτή κατακρίθηκε και κατακρίνεται ακόμη από πολλούς, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των πολιτικών εξελίξεων στον χώρο μας, προσελκύοντας έξι -και περισσότερες αρχικά- αξιόλογες διαφορετικές προτάσεις ηγεσίας, στρέφοντας τα φώτα της δημοσιότητας και τις προσδοκίες των πολιτών σε εμάς, αλλά και αποδίδοντας ήδη όπως φαίνεται τους πρώτους δημοσκοπικούς καρπούς.

Και καθώς φτάσαμε πλέον τρεις μόλις εβδομάδες από την πρώτη Κυριακή και είμαι πεπεισμένη, έχω την αισιοδοξία, ότι στις 6 Οκτώβρη μπορούμε να έχουμε μια πραγματικά μεγάλη, συγκλονιστική συμμετοχή ενεργών, προοδευτικών πολιτών στην εκλογική μας διαδικασία.

ΣΤΙΣ 6 ΟΚΤΩΒΡΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΗΝΥΜΑ, ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ, ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΊΑ, ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ, ΚΟΜΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ, ΒΑΣΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟ ΕΚΦΡΑΣΤΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ Της ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ.

Δεν προσπαθώ να τονώσω με εντυπωσιακούς τόνους και φράσεις το κλίμα.

Αυτό είναι το κλίμα που συναντώ τρεις μήνες τώρα, από τότε που η Κ.Ε αποφάσισε ομόφωνα την πραγματοποίηση των εκλογών και επισκέπτομαι κάθε γωνιά της χώρας, συζητώ με πολίτες, ανταλλάσσω απόψεις με φορείς, με ανθρώπους όλων των κοινωνικών, επαγγελματικών, ηλικιακών κατηγοριών.

Αυτή είναι η συλλογική φωνή της κοινωνίας και επιτρέψτε μου να προσπαθήσω να αποκωδικοποιήσω τα μηνύματά της.

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΩΤΟ:

Η Κυβέρνηση δεν τα καταφέρνει, δεν στέκεται καλά, φθείρεται καθημερινά. Δεν υπάρχει πια το 41%. Είναι αμφίβολο αν υπάρχει ακόμα και το 28%. Όπως επίσης είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να ξεφύγει από το πλαίσιο του εκλογικού αποτελέσματος των Ευρωεκλογών.

Υπάρχει μια διακριτή, σημαντική και ηχηρή δυσαρέσκεια για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αμφισβητείται ανοικτά για τις ταξικές, αποσπασματικές και αναποτελεσματικές πολιτικές της σε όλη την γραμμή των προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία.

Χαρακτηρίζεται από την έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου υποστήριξης της κοινωνίας και αποσπασματικές δράσεις, τρέχοντας πίσω από τα γεγονότα.

Έχει την εικόνα ηγεσίας με χαρακτηριστικά ελιτισμού, έλλειψης σταθερότητας και αξιοπιστίας.

Αυτό το δίμηνο, βρέθηκα σε δεκάδες γωνιές της Ελλάδας. Παντού υπήρχε το ίδιο κλίμα, η ίδια φωνη.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

Δεν υποφέρεται άλλο η ακρίβεια στο ράφι σε συνδυασμό με τη στεγαστική κρίση και την απογείωση των ενοικίων, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις.

Δεν υπάρχει πουθενά σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης, η αγροτική παραγωγή κινδυνεύει από τα νέα προβλήματα της κλιματικής κρίσης, το κόστος λιπασμάτων και ενέργειας. Ολόκληρες περιοχές κινδυνεύουν από την λειψυδρία. Το Ε.Σ.Υ παραπαίει. Το δημογραφικό αποτελεί το νούμερο ένα εθνικό κίνδυνο, μαζί με την τάση ερήμωσης της υπαίθρου.

Η Κυβέρνηση συνολικά απέτυχε. Εξάντλησε τη δυναµική της και πλέον οπισθοδροµεί χωρίς δυνατότητα επιστροφής.

Πέντε χρόνια διακυβέρνησης είναι αρκετά για να κάνουν σαφές ότι όχι µόνο δεν προώθησε τις αλλαγές και τις µεταρρυθµίσεις στο βαθύ κράτος, στην οικονοµία και στην κοινωνία, που υποσχέθηκε, αλλά πλέον αποτυγχάνει παταγωδώς στην οικονοµική και κοινωνική της πολιτική, µε αιχµή την ακρίβεια και το σύνολο του κοινωνικού κράτους.

Η κυβέρνηση της Ν.∆. και του κ. Μητσοτάκη έχει µπει σε ανεπίστρεπτη πορεία φθοράς και πολιτικής αδυναµίας, η οποία θα επιδεινώνεται όσο περνά ο χρόνος.

Το πολιτικό και κοµµατικό σύστηµα, µε αφετηρία τις ευρωεκλογές, βρίσκεται σε κίνηση αλλαγής των πολιτικών συσχετισµών και η ανάγκη της προοδευτικής εναλλακτικής πρότασης απέναντι στην ολοκλήρωση του κύκλου της Ν.∆. είναι επιτακτική.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ένα vertigo. Βρίσκεται σε μια διαρκή ένταση και σε καθεστώς πλήρους ιδεολογικής, πολιτικής, προγραμματικής απροσδιοριστίας. Ουσιαστικά διαλύεται, αποσυντίθεται, δείχνει να έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο που ξεκίνησε στην χρεοκοπία ως δύναμη λαϊκισμού και εχθροπάθειας. Αναρωτιέμαι πως κάποιοι σύντροφοι μιλάνε για μέτωπα και συμπράξεις με ένα κόμμα αυτής της πορείας και χαρακτηριστικών, αυτής της κατάστασης.

Τα βλέμματα πάρα πολλών προοδευτικών πολιτών τώρα πέφτουν προς τα εμάς. Το ΠΑΣΟΚ τώρα πρέπει να δηλώσει παρόν και να αναλάβει αυτή την ευθύνη, ανταποκρινόμενο µε επάρκεια και αποτελεσματικότητα στον εθνικό και κοινωνικό του προορισμό.

ΜΗΝΥΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ:

Συνάντησα χιλιάδες πολίτες που με αγωνία μου έλεγαν: «Μη χάσετε κι αυτή την ευκαιρία. Τώρα είναι η ώρα του ΠΑΣΟΚ!» Προσέθεταν δε «Αν δεν τα καταφέρετε και τώρα, θα αφήσετε χώρο και στην Ν.Δ αλλά και σε αντισυστημικές δυνάμεις που είτε αυτοκαθορίζονται ως αριστερές, είτε βρίσκονται στο ακροδεξιό τμήμα του πολιτικού φάσματος. Κάντε κάτι.»

Έχουν δίκιο. Χάσαμε ευκαιρίες.

Γι’ αυτό ήταν άλλωστε απαραίτητη η διεξαγωγή μιας μεγάλης συζήτησης για τα αίτια που μας κρατάνε στις διαστάσεις και το μέγεθος μιας βολικής και ακίνδυνης για τους πολιτικούς μας αντιπάλους αντιπολίτευσης.

Γιατί η κινητικότητα που επιδεικνύουν όλοι οι υποψήφιοι αποτελεί δημοκρατικό οξυγόνο που αναγεννά την επαφή μας με τα κοινωνικά ακροατήρια.

Οι εκλογές αυτές αποδεικνύεται τελικά ότι δεν ήταν κάτι που καλό θα ήταν να αποφευχθούν, αλλά αναγκαία πολιτική κίνηση. Το αποδεικνύουν οι χιλιάδες πολίτες που υπέγραψαν τις υποψηφιότητες, οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συμμετέχουν σε συζητήσεις, συσκέψεις, περιοδείες σ΄ όλη την Ελλάδα.

Το ενωτικό κλίμα, η σοβαρότητα, η αντιπαράθεση μέσα σε πλαίσια πολιτικού πολιτισμού και συντροφικότητας έχουν προσθέσει πόντους στο ΠΑΣΟΚ, που έχει ήδη αρχίσει να φαίνονται στις πρώτες δημοσκοπήσεις. Πολύ περισσότερο όταν η κοινή γνώμη βλέπει τι συμβαίνει σε άλλα κόμματα αυτή την περίοδο.

Χρειαζόταν, γιατί σ΄ εμάς δεν ταιριάζει ο συμβιβασμός με τις μικρές επιδόσεις, η ικανοποίηση με μικρά βήματα, με χαμηλές πτήσεις, η τοποθέτηση των προβλημάτων κάτω από το χαλί.

Γιατί ενώ μέσα σε δύο χρόνια Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ έχασαν 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους, εμείς συνεχίσαμε να κινούμαστε εκεί κάπου στο 13%, έχοντας κάποιους να δηλώνουν και ικανοποιημένοι.

Aπό τα αποτελέσματα των τελευταίων Ευρωεκλογών υπήρξαν πολύ σημαντικά μηνύματα προς όλο το πολιτικό σύστημα και βεβαίως και προς το ΠΑΣΟΚ. Η τεράστια αποχή που έφτασε το 60% εξέπεμψε ηχηρό μήνυμα πριν απ΄ όλα προς την Κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της, με την Ν.Δ να χάνει 1 εκατομ. ψηφοφόρους.

Ωστόσο, η λαϊκή ψήφος έστειλε αυστηρό μήνυμα και προς την αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε επιπλέον 350.000 ψηφοφόρους, που προστέθηκαν στους 850.000 που τον εγκατέλειψαν μόλις πέρυσι!

Και Παρ΄όλες τις φθορές Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανέβασε το ποσοστό του κατά 1% , ωστόσο έχασε 110.000 ψήφους. Θέσαμε ως στόχο την δεύτερη θέση και το δυνάμωμα των ποσοστών μας και δεν πετύχαμε κανένα.

Αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί!

Αναρωτιέμαι: Οφείλουμε ή όχι να αναζητήσουμε πολιτική που θα αλλάζει έμπρακτα την ζωή των πολιτών, εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης στηριγμένη σε ρεαλιστικές, προτάσεις;

Έχουμε χρέος να ανεβάσουμε και γρήγορα τα ποσοστά μας; Ναι ή Όχι;

Συντρόφισσες και σύντροφοι!

Αυτά τα δύο μηνύματα καθορίζουν και την κρισιμότητα των εκλογών της 6/9 και 13/9.

Γιατί ο νέος Πρόεδρος πρέπει να κινηθεί γρήγορα, στοχευμένα, με καθαρό πολιτικό στίγμα, με σωστό προσανατολισμό και αποτελεσματικά!

Γιατί οι πολιτικοί συσχετισμοί διαμορφώνονται καθημερινά και μάλιστα σε συνθήκες μεγάλης ρευστότητας.

Πρέπει επομένως να κινηθούμε τώρα, ενωμένα, με πυκνές πρωτοβουλίες.