Ελλάδα

Πανσέληνος Αυγούστου 2024: Τι είναι η Μπλε Σούπερ Σελήνη που θα φωτίσει απόψε τον ουρανό

Πανσέληνος Αυγούστου 2024: Τι είναι η Μπλε Σούπερ Σελήνη που θα φωτίσει απόψε τον ουρανό Φωτογραφία: EUROKINISSI
Το αυγουστιάτικο φεγγάρι, η Μπλε Σούπερ Σελήνη θα φωτίσει από άκρη σε άκρη τον ουρανό απόψε, χαρίζοντας ένα μονάδικο θέαμα.

Η πανσέληνος Αυγούστου 2024 θα χαρίσει απόψε, Δευτέρα 19 Αυγούστου, ένα καθηλωτικό θέαμα στον ουρανό καθώς το ολόγιομο φωτεινό «φεγγάρι του Οξύρρυγχου» θα κάνει την επιβλητική του εμφάνιση. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη δύση του ηλίου, κοιτώντας προς τα νοτιοανατολικά, θα διακρίνουμε την ανατολή της πανσελήνου, η οποία τυγχάνει να είναι και υπερπανσέληνος.

Τι είναι το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου»

Η πανσέληνος του Αυγούστου ονομάζεται και «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» λόγω των ιθαγενών της Αμερικής οι οποίοι τέτοια μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι – γνωστό και ως μουρούνα.

Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη από τις 4 διαδοχικές που θα σημειωθούν φέτος (Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος).Ο όρος υπερπανσέληνος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979. Με βάση τα στοιχεία του οργανισμού «Earth Sky», ο όρος αναφέρεται στις πανσελήνους κατά τις οποίες το φεγγάρι βρίσκεται πιο κοντά στην τροχιά της Γης από ό,τι συνήθως (όχι απόσταση μεγαλύτερη του 10% από το κοντινότερο δυνατό σημείο στη Γη).

Κατά την υπερπανσέληνο, το φεγγάρι εμφανίζεται έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο, συγκριτικά με μια απλή πανσέληνο. Θέλοντας να εξηγήσουν όλα όσα θα δούμε στον ιδιαιτέρως φωτεινό έναστρο ουρανό απόψε, οι επιστήμονες του Κέντρου Επισκεπτών Αστεροσκοπείου Αθηνών δημοσίευσαν ένα ενδιαφέρον επεξηγηματικό κείμενο που αποκαλύπτει την μαγεία αλλά και την ιδιαιτερότητα της αποψινής Υπερπανσελήνου.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κέντρου Επισκεπτών Αστεροσκοπείου Αθηνών 

453208819 939949994825954 1390415303356434900 n 87199

Πηγή: Κέντρα Επισκεπτών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ Facebook

Σήμερα, 19 Αυγούστου 2024, έχουμε Πανσέληνο! Η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος του 2024 ονομάζεται και Μπλε Φεγγάρι, χωρίς να σημαίνει ότι η Σελήνη θα έχει χρώμα μπλε! Η συγκεκριμένη είναι η εποχική Μπλε Σελήνη, η τρίτη Πανσέληνος μιας αστρονομικής περιόδου (εποχής) που έχει τέσσερις Πανσελήνους. Τα εποχιακά μπλε φεγγάρια συμβαίνουν όταν υπάρχουν τέσσερις πανσέληνοι σε μία εποχή (άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο και χειμώνας) αντί για τις συνήθεις τρεις. Υπάρχει όμως και ένας άλλος ορισμός για το Μπλε Φεγγάρι, η Μηνιαία Μπλε Σελήνη είναι η δεύτερη Πανσέληνος ενός ημερολογιακού μήνα με δύο Πανσελήνους (κάτι που συμβαίνει κάθε 2-3 χρόνια).

Γιατί ονομάζεται μπλε φεγγάρι;

Η ιστορική προέλευση του όρου και οι δύο ορισμοί του καλύπτονται από κάποιο μυστήριο και, κατά πολλούς, από ένα ερμηνευτικό λάθος.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο όρος «μπλε φεγγάρι» που σημαίνει κάτι σπάνιο μπορεί να προήλθε από την περίπτωση που ο καπνός και η στάχτη μετά από μια ηφαιστειακή έκρηξη έκαναν τη Σελήνη μπλε. Άλλοι εντοπίζουν την προέλευση του όρου πριν από 400 χρόνια - ο λαογράφος Philip Hiscock έχει προτείνει ότι η επίκληση του μπλε φεγγαριού σήμαινε κάποτε ότι κάτι ήταν παράλογο και δεν θα συνέβαινε ποτέ.

Η σημερινή Πανσέληνος είναι και υπερπανσέληνος, η πρώτη από τις 4 διαδοχικές υπερπανσελήνους του έτους, σε απόσταση περίπου 362000 χιλιομέτρων από τη Γη. Υπερπανσέληνος ονομάζεται όταν η Σελήνη βρίσκεται στο 90% της πλησιέστερης προσέγγισής της στη Γη. Διαφορετικά, είναι η Πανσέληνος κοντά στο Περίγειο (η πιο κοντινή απόσταση της ελλειπτικής τροχιάς της Σελήνης γύρω από τη Γη).

Για να την παρατηρήσετε, δείτε προς τα Ανατολικά/Νότιο-Ανατολικά από τις 20:22 και μετά. Θα βρίσκεται αρκετά χαμηλά στον ουρανό (μέχρι τις 30 μοίρες από τον ορίζοντα) καθόλη τη διάρκεια της νύχτας. Δύση στις 7:12 το πρωί της 20/8 στα Δυτικά/Νότιο-Δυτικά.

{https://www.facebook.com/photo/?fbid=955737043247249&set=a.572117898275834}