Ελλάδα

Βροχή μηνυμάτων από το 112 για ραγδαία αλλαγή του καιρού: Προσοχή, έρχονται κεραυνοί και χαλάζι

Βροχή μηνυμάτων από το 112 για ραγδαία αλλαγή του καιρού: Προσοχή, έρχονται κεραυνοί και χαλάζι
Βροχή μηνυμάτων 112 έφτασε στα κινητά τηλέφωνα κατοίκων της δυτικής Ελλάδας, προειδοποιώντας τους για ακραία καιρικά φαινόμενα. Είχε προηγηθεί έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ.

Τα δόντια της έχει αρχίσει να δείχνει στην Ήπειρο η νέα κακοκαιρία, που έρχεται από την Ιταλία, «φορτωμένη» με βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και κεραυνούς. Ήδη 112 εστάλη στους κατοίκους της Ηγουμενίτσας.

Το μήνυμα του 112 προειδοποιεί τους κατοίκους στην Ηγουμενίτσα για έντονα καιρικά φαινόμενα μέχρι αύριο, Τρίτη (20.08.24). Παράλληλα, μηνύματα από το 112 έχουν λάβει γενικότερα και κάτοικοι της δυτικής Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης και της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και σε άλλες περιοχές. 

panos38_395ae.jpeg

igoumenitsa83_3fda5.jpg

Τι αναφέρει το Meteo

Άστατος καιρός θα επικρατήσει στη χώρα τη Δευτέρα 19/08. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου αθηνών / meteo.gr, οι βροχές και καταιγίδες που εκδηλώνονται από το πρωί στο Ιόνιο και στην Ήπειρο θα επεκταθούν σταδιακά στα ορεινά ηπειρωτικά καθώς και περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Κρήτης.

Πιθανότητα χαλαζόπτωσης υπάρχει κυρίως για τα ορεινά ηπειρωτικά καθώς και για τα δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα της χώρας το μεσημέρι και απόγευμα. Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα νέφη όπως καταγράφηκαν από τον δορυφόρο Meteosat-10 (με μπλε αποχρώσεις οι υψηλότερες/ψυχρότερες κορυφές) καθώς και οι σταθμοί του δικτύου του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που κατέγραφαν βροχή στις 11:25 ώρα Ελλάδος. Με κίτρινες κουκίδες σημειώνονται οι σταθμοί που καταγράφουν ασθενή βροχόπτωση, με πορτοκαλί αυτοί που καταγράφουν μέτρια βροχόπτωση και με κόκκινη αυτοί που καταγράφουν ισχυρή βροχόπτωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τις 11:40 ο σταθμός των Παξών έχει καταγράψει 45 χιλιοστά βροχής.

Έκτακτο δελτίο Επιδείνωσης καιρού

Επιδείνωση του καιρού στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια με τοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα Δευτέρα (19-08-24) και αύριο Τρίτη (20-08-24) οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από τοπικές χαλαζοπτώσεις

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Σήμερα Δευτέρα (19-08-24)

Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν στην κεντρική Μακεδονία και τη δυτική Θεσσαλία.

Την Τρίτη (20-08-24)

Στη Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανόν στη Θεσσαλία.