Ελλάδα

Θερίζει ο νοροϊός στη Γαύδο - Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Θερίζει ο νοροϊός στη Γαύδο - Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC
Ασφαλές το νερό, λέει η δήμαρχος του νησιού

Δεν οφείλονται στο νερό της Γαύδου τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που παρουσίασαν έξαρση το τελευταίο διάστημα στο νησί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δειγμάτων κοπράνων που αναλύθηκαν στα μικροβιολογικά εργαστήρια του Νοσοκομείου Χανίων.

Το τελευταίο διάστημα υπήρχε έντονη ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα και ως εκ τούτου ζητήθηκε η επίσημη εξέταση δειγμάτων νερού από τη δημοτική αρχή. Τελικά πρόκειται για νοροϊό που αποτελεί την βασική αιτία εμφάνισης ιογενούς γαστρεντερίτιδας, κυρίως σε συνθήκες συγχρωτισμού ή ακατάλληλων συνθηκών υγιεινής και καθαριότητας, και όπως τόνισε η δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, όχι στο νερό.

Ο χρόνος επώασης είναι από 24 έως 48 ώρες και τα συμπτώματα εμφανίζονται αιφνιδίως και διαρκούν από μία έως τρεις ημέρες.

Ωστόσο, έχουν ήδη αποσταλεί και δείγματα νερού από την Γαύδο στον ΕΟΔΥ για περαιτέρω έλεγχο.

Σε δήλωση της , στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος, κυρία Στεφανάκη, υπογράμμισε : «Η Δημοτική Αρχή Γαύδου τήρησε υπεύθυνη στάση εξ αρχής και θεώρησε πως δεν πρέπει να δοθεί έκταση στο όλο θέμα με διάφορες εικασίες που δημιουργούν σύγχυση και παραπληροφόρηση σε επισκέπτες και κατοίκους του νησιού μας, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δειγμάτων, που τελικώς δικαίωσε την απόφασή μας. Όλοι γνωρίζουν ότι το νερό αποτελεί βασικό αγαθό για το νησί μας και δεν πρέπει να "παίζουμε" με τις λέξεις. Σαν Δήμος οφείλουμε και το πράττουμε, να παρακολουθούμε την ποιότητα των υδάτων στις γεωτρήσεις, με συνεχείς μετρήσεις και ελέγχους, στο μέτρο του δυνατού και του νόμιμου».

Υπενθυμίζεται ότι ο γιατρός περιφερειακού ιατρείου στη Γαύδο Β. Αμβροσιάδης είχε δηλώσει χθες: 

«Εικασίες κάνω. Πρέπει να ελέγξουν το σύστημα εδώ, τι γίνεται με τους βόθρους, την ύδρευση, να παρθούν κάποια δείγματα. Πρέπει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Υπάρχει μια υποψία ότι οι βόθροι αυτοί επικοινωνούν... Ανεβαίνει η στάθμη των βόθρων το καλοκαίρι όταν έχει πολύ κόσμο και επικοινωνούν με τα πηγάδια ή με τη γεώτρηση, που ξέρω ότι υπάρχει».

Τι είναι ο νοροϊός;

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι οι νοροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί (τύποι 40 και 41).

Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό. Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός. Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό.

Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, παρατηρείται αύξηση της συχνότητας εμφάνισής τους λόγω του συγχρωτισμού.

Μέτρα προστασίας

Ο ΕΟΔΥ συστήνει την τήρηση των παρακάτω οδηγιών:

Οδηγίες για ασφαλή τρόφιμα:

  • Πλύσιμο των χεριών πριν το χειρισμό των τροφίμων και μετά την τουαλέτα
  • Προστασία των τροφίμων και της περιοχής της κουζίνας από έντομα, κατοικίδια και άλλα ζώα
  • Πλύσιμο και απολύμανση όλων των επιφανειών και του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην προετοιμασία του φαγητού
  • Χρήση ξεχωριστού εξοπλισμού και σκευών, όπως μαχαίρια και επιφάνειες κοπής στο χειρισμό ωμών φαγητών
  • Προσεκτικό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών, ειδικά σε περίπτωση που θα καταναλωθούν ωμά
  • Κατανάλωση μόνο παστεριωμένου γάλακτος από το εμπόριο
  • Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων από πιστοποιημένο τυροκομείο
  • Προσεκτικό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών, ειδικά σε περίπτωση που θα καταναλωθούν ωμά
  • Κατανάλωση τροφίμων μέχρι την ημερομηνία λήξης τους και όχι μετά
  • Τα φαγητά θα πρέπει να μαγειρεύονται μέχρι 1 ώρα μετά την απόψυξη, η οποία δεν πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Διατήρηση των μαγειρεμένων φαγητών ξεχωριστά από τα ωμά, τα πουλερικά και θαλασσινά
  • Διατήρηση όλων των μαγειρεμένων φαγητών σε κατάλληλη θερμοκρασία (ιδανικά κάτω από 5°C) . Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ψυγείου συστήνεται η κατανάλωση του μαγειρεμένου φαγητού σε λιγότερο από 2 ώρες από την προετοιμασία του