Ελλάδα

Η πανώλη των αιγοπροβάτων «τσίμπησε» τις τιμές στα κρεοπωλεία

Η πανώλη των αιγοπροβάτων «τσίμπησε» τις τιμές στα κρεοπωλεία
Σε τιμές «τσιμπημένες» άνω των 15 ευρώ το κιλό αναμένεται ότι θα πωλούνται τα ντόπια σφάγια λόγω των συνεχιζόμενων περιορισμών στη διακίνηση ζώων.

Έως τις 30 Αυγούστου έχει απαγορευτεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η μεταφορά αιγοπροβάτων και βοοειδών για πάχυνση, αναπαραγωγή, βόσκηση σε πολλές περιοχές ενώ παραμένει εν ισχύει η απαγόρευση για σφαγή από και προς τις περιφερειακές ενότητες Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Μαγνησίας, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.
 
Γενικότερα, σύμφωνα με τις αναφορές των κρεοπωλών προς τα Dnews η κατάσταση εμφανίζει αχνά σημάδια εξομάλυνσης επειδή πλέον οι εισαγωγές αμνοεριφίων γίνονται κατά βάση από την Ισπανία. Ωστόσο η αγορά της Ρουμανίας, από όπου εισήχθη το πρώτο κρούσμα, παραμένει ενεργή. 

Η κατανάλωση αιγοπρόβειου κρέατος έχει μειωθεί κατακόρυφα με τους καταναλωτές να επιλέγουν κυρίως μοσχάρι, κοτόπουλο και  χοιρινό.

Οι έμποροι και οι κτηνοτρόφοι κρούουν κώδωνα κινδύνου τονίζοντας ότι πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά πλήγμα έπειτα από την καταστροφή μεγάλου μέρους του ζωϊκού κεφαλαίου τον περασμένο Σεπτέμβριο εξαιτίας της κακοκαιρίας. 

Μάλιστα πρόσφατα η  Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά  «σχετικά με την αιτία εμφάνισης της πανώλης αιγοπροβάτων στη χώρα μας, τον τρόπο και τη χώρα προέλευσης της νόσου» αναζητώντας   «τους υπαίτιους που την προκάλεσαν, αλλά και αυτούς που δεν την εμπόδισαν να επεκταθεί». Στη μηνυτήρια αναφορά η ΕΘΕΑΣ κάνει λόγο για συνεχή διασπορά της νόσου και θανάτωση για προληπτικούς λόγους περί των 20.000 ζώων.